Site pictogram Narcist Ontmaskerd.nl

Narcistische jaloezie: Ziekelijke afgunst van de narcist

Narcistische jaloezie

Iedereen is weleens jaloers op iemand. Dat is een volstrekt normale emotie, niemand vindt het leuk als iemand anders je partner probeert te versieren. Doch de jaloezie van de narcist is ziekelijk. Om het onderscheid te maken tussen gewone jaloezie en de ziekelijke jaloezie van de narcist spreek ik in dit artikel van narcistische jaloezie.

Het verschil tussen jaloezie en narcistische jaloezie

Jaloezie is een emotie die wel allemaal weleens ervaren, in de introductie gaf ik daarvan reeds een voorbeeld. Normale mensen kunnen een dergelijke situatie gewoon uitpraten waarna het probleem tot het verleden behoord. Narcistische jaloezie daarentegen is extreem en valt niet uit te praten.

Het een ander niets gunnen is kenmerkend voor de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Dat maakt dat ze een ziekelijke jaloezie hebben tegen iedereen die iets heeft dat zij niet bezitten. Dat kan gaan om materieel bezit, goede eigenschappen of aandacht.

De narcist eist een speciale positie voor zichzelf op en heeft daardoor al gauw het gevoel te worden achtergesteld. In wezen is de narcist een lege persoonlijkheid die zichzelf “opblaast”.

Dat maakt dat ze ook ziekelijk jaloers zijn op de goede eigenschappen van gewone mensen. Doch zoals met alles zal de narcist dit nooit toegeven maar juist omdraaien. Niet zij zijn het die jaloers zijn, het is altijd de ander…

Uitingen van narcistische jaloezie

Zoals gezegd is narcistische jaloezie extreem en kan tot woede-uitbarstingen leiden bij de narcist. Ook kunnen er wraakacties volgen. In het bijzijn van anderen zal zo’n wraakactie meestal bestaan uit het uitdelen van een steek onder water. Vaak wordt dit alleen door het slachtoffer zelf gevoeld.

Wanneer iemand anders in het middelpunt van de belangstelling staat kan de narcist een compliment maken en dit meteen weer ontkrachten. Bijvoorbeeld: “Wat een mooie auto heb jij… Er zou alleen een cooler iemand in moeten rijden”.

In relaties is aandacht van de andere sekse vaak aanleiding tot narcistische jaloezie. De partner maakt dan vaak de fout door te denken dat de ander veel van hem of haar moet houden. In werkelijkheid gaat het om controle en macht.

Ook komt de narcistische partner vaak snel met de beschuldiging van overspel jegens de ander. Ook dit is een uiting van narcistische jaloezie. Vaak zijn ze het zelf die vreemd gaan, maar zoals bekend projecteert de narcist zijn of haar slechte gedrag op anderen (Zie artikel “Projectie (psychologie) als tactiek van narcisten“).

Mijn eigen ervaring met narcistische jaloezie

Het is bekend dat narcistische ouders vaak jaloers zijn op hun eigen kind. Persoonlijk heb ik nooit ervaren mijn narcistische moeder jaloers is op mij, maar mijn zus heeft dat des te meer. Zo probeerde onze narcistische moeder een van haar vrienden te versieren en heeft ze uiteindelijk hun relatie kapot gemaakt.

Wat ik zelf heb ervaren is haar jaloezie jegens anderen. Zo heeft ze met verschillende familieleden de banden verbroken omdat ze meende door hen te worden achtergesteld. Dit ging meestal door het schrijven van een brief of door middel van een boos telefoontje waarbij de verbinding werd verbroken voordat de ander wat kon zeggen.

Ook vermoed ik dat de gemene acties jegens mij tijdens de scheiding voortkomen uit jaloezie (Zie “Narcistische moeder – De scheiding“). Ze kon het niet hebben dat ik elke dag naar mijn vader ging. Eigenlijk wilde ze dat ik hem totaal liet vallen, hetgeen ik haar tijdens een van onze laatste confrontaties voor de voeten heb geworpen.

Narcistische jaloezie jegens familieleden

Een zus van mijn vader en haar man hielden na de scheiding contact met zowel papa als met mijn narcistische moeder. Ze zeiden dat ze geen partij wilden kiezen en geen van beiden zouden bevoordelen of benadelen. Uiteraard werd dit goed gecontroleerd door mijn narcistische moeder.

Toen ze op een keer langer bij papa waren geweest dan bij haar was het dan ook foute boel. Ze kregen een brief waarin ze zich voordeed als het slachtoffer en zei diep teleurgesteld te zijn in hun gedrag en geen contact meer met hen wenste.

Toen ze hen enkele jaren later bij een ander familielid trof boden ze aan haar een lift naar het station te geven. Dit weigerde ze omdat ze zogezegd bang was dat ze haar onderweg uit de auto zouden zetten…

De werkelijkheid was natuurlijk dat mijn oom en tante het dan onderweg met haar uit zouden proberen te praten. Ze zou dan moeten toegeven dat haar reactie overtrokken was en dat ze handelde uit narcistische jaloezie. En toegeven is iets dat een narcist nooit doet.

 Familieleden bespioneren

Toen mijn zus contact zocht met een zus van onze narcistische moeder was laatstgenoemde des duivels. Middels een boze brief verbrak ze het contact met haar zus (onze tante).

Deze tante had nog wel contact met andere familieleden en hier kwam de narcistische jaloezie weer om de hoek kijken. Toen de vrouw van haar broer jarig was ging mijn narcistische moeder spioneren of haar zus ook op visite was.

Toen ze had gezien dat haar auto daar stond was ze vreselijk boos geworden. Uit wraak belde ze haar schoonzus op, zogenaamd om haar te feliciteren. Doch na de felicitatie zei ze dat ze verder konden barsten en smeet de hoorn erop.

Dit vertelde ze mij destijds vol trots. Ook zei ze dat haar huidige vriend, de weduwnaar over wie ik reeds in een ander artikel vertelde, het een goede actie vond dat ze de verbinding verbrak voor ze wat terug konden zeggen. Hoewel ik het familielid die het betrof niet eens mag vond ik het helemaal geen goede actie. Ik vond het juist laf om op zo’n manier het contact met iemand te verbreken.

Jaloezie overbrengen op anderen

Ook heeft mijn narcistische moeder geprobeerd haar eigen narcistische jaloezie over te brengen op mij. Met kerst 2014 zou ik op eerste kerstdag naar mijn vader. Doch deze belde dat mijn zus hem op eerste kerstdag op had willen halen, of ik ook op tweede kerstdag kon komen. Dat was voor mij geen probleem en dus werd de datum verzet.

Doch mijn narcistische moeder probeerde mij tegen hem op te stoken. Ik zou de tweede viool spelen en ik had vast moeten houden aan eerste kerstdag. Ik zei dat ik zelf wel uitmaak waar ik een punt van maak en waarvan niet. Niet lang daarna heb ik het contact met haar verbroken (Zie “Narcistische moeder – De ontmaskering“).

Inmiddels weet ik dat dit een poging was haar narcistische jaloezie op mij over te brengen.

Wil je Herstellen van Narcistisch Misbruik?

In dit gratis e-book dat ik samen met psychologe Corry de Rooy maakte geven we 10 tips voor herstel na narcistisch misbruik. Zet de eerste stap naar een narcismevrij leven. Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang gratis het e-book ’10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik’. We sturen je geen spam en je kunt je op elk moment weer afmelden.
Dowload dit Gratis E-book Nu >>

Mobiele versie afsluiten