Boek: Uit de draaikolk van narcistisch misbruik

Iedereen is weleens jaloers op iemand. Dat is een volstrekt normale emotie, niemand vindt het leuk als iemand anders je partner probeert te versieren. Doch de jaloezie van de narcist is ziekelijk. Om het onderscheid te maken tussen gewone jaloezie en de ziekelijke jaloezie van de narcist spreek ik in dit artikel van narcistische jaloezie.

Het verschil tussen jaloezie en narcistische jaloezie

Jaloezie is een emotie die wel allemaal weleens ervaren, in de introductie gaf ik daarvan reeds een voorbeeld. Normale mensen kunnen een dergelijke situatie gewoon uitpraten waarna het probleem tot het verleden behoord. Narcistische jaloezie daarentegen is extreem en valt niet uit te praten.

Het een ander niets gunnen is kenmerkend voor de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Dat maakt dat ze een ziekelijke jaloezie hebben tegen iedereen die iets heeft dat zij niet bezitten. Dat kan gaan om materieel bezit, goede eigenschappen of aandacht.

De narcist eist een speciale positie voor zichzelf op en heeft daardoor al gauw het gevoel te worden achtergesteld. In wezen is de narcist een lege persoonlijkheid die zichzelf “opblaast”.

Dat maakt dat ze ook ziekelijk jaloers zijn op de goede eigenschappen van gewone mensen. Doch zoals met alles zal de narcist dit nooit toegeven maar juist omdraaien. Niet zij zijn het die jaloers zijn, het is altijd de ander…

Uitingen van narcistische jaloezie

Zoals gezegd is narcistische jaloezie extreem en kan tot woede-uitbarstingen leiden bij de narcist. Ook kunnen er wraakacties volgen. In het bijzijn van anderen zal zo’n wraakactie meestal bestaan uit het uitdelen van een steek onder water. Vaak wordt dit alleen door het slachtoffer zelf gevoeld.

Wanneer iemand anders in het middelpunt van de belangstelling staat kan de narcist een compliment maken en dit meteen weer ontkrachten. Bijvoorbeeld: “Wat een mooie auto heb jij… Er zou alleen een cooler iemand in moeten rijden”.

In relaties is aandacht van de andere sekse vaak aanleiding tot narcistische jaloezie. De partner maakt dan vaak de fout door te denken dat de ander veel van hem of haar moet houden. In werkelijkheid gaat het om controle en macht.

Narcistische jaloezie

Ook komt de narcistische partner vaak snel met de beschuldiging van overspel jegens de ander. Ook dit is een uiting van narcistische jaloezie. Vaak zijn ze het zelf die vreemd gaan, maar zoals bekend projecteert de narcist zijn of haar slechte gedrag op anderen (Zie artikel “Projectie (psychologie) als tactiek van narcisten“).

Mijn eigen ervaring met narcistische jaloezie

Het is bekend dat narcistische ouders vaak jaloers zijn op hun eigen kind. Persoonlijk heb ik nooit ervaren mijn narcistische moeder jaloers is op mij, maar mijn zus heeft dat des te meer. Zo probeerde onze narcistische moeder een van haar vrienden te versieren en heeft ze uiteindelijk hun relatie kapot gemaakt.

Wat ik zelf heb ervaren is haar jaloezie jegens anderen. Zo heeft ze met verschillende familieleden de banden verbroken omdat ze meende door hen te worden achtergesteld. Dit ging meestal door het schrijven van een brief of door middel van een boos telefoontje waarbij de verbinding werd verbroken voordat de ander wat kon zeggen.

Ook vermoed ik dat de gemene acties jegens mij tijdens de scheiding voortkomen uit jaloezie (Zie “Narcistische moeder – De scheiding“). Ze kon het niet hebben dat ik elke dag naar mijn vader ging. Eigenlijk wilde ze dat ik hem totaal liet vallen, hetgeen ik haar tijdens een van onze laatste confrontaties voor de voeten heb geworpen.

Narcistische jaloezie jegens familieleden

Een zus van mijn vader en haar man hielden na de scheiding contact met zowel papa als met mijn narcistische moeder. Ze zeiden dat ze geen partij wilden kiezen en geen van beiden zouden bevoordelen of benadelen. Uiteraard werd dit goed gecontroleerd door mijn narcistische moeder.

Toen ze op een keer langer bij papa waren geweest dan bij haar was het dan ook foute boel. Ze kregen een brief waarin ze zich voordeed als het slachtoffer en zei diep teleurgesteld te zijn in hun gedrag en geen contact meer met hen wenste.

narcistische jaloezie

Toen ze hen enkele jaren later bij een ander familielid trof boden ze aan haar een lift naar het station te geven. Dit weigerde ze omdat ze zogezegd bang was dat ze haar onderweg uit de auto zouden zetten…

De werkelijkheid was natuurlijk dat mijn oom en tante het dan onderweg met haar uit zouden proberen te praten. Ze zou dan moeten toegeven dat haar reactie overtrokken was en dat ze handelde uit narcistische jaloezie. En toegeven is iets dat een narcist nooit doet.

 Familieleden bespioneren

Toen mijn zus contact zocht met een zus van onze narcistische moeder was laatstgenoemde des duivels. Middels een boze brief verbrak ze het contact met haar zus (onze tante).

Deze tante had nog wel contact met andere familieleden en hier kwam de narcistische jaloezie weer om de hoek kijken. Toen de vrouw van haar broer jarig was ging mijn narcistische moeder spioneren of haar zus ook op visite was.

Toen ze had gezien dat haar auto daar stond was ze vreselijk boos geworden. Uit wraak belde ze haar schoonzus op, zogenaamd om haar te feliciteren. Doch na de felicitatie zei ze dat ze verder konden barsten en smeet de hoorn erop.

Dit vertelde ze mij destijds vol trots. Ook zei ze dat haar huidige vriend, de weduwnaar over wie ik reeds in een ander artikel vertelde, het een goede actie vond dat ze de verbinding verbrak voor ze wat terug konden zeggen. Hoewel ik het familielid die het betrof niet eens mag vond ik het helemaal geen goede actie. Ik vond het juist laf om op zo’n manier het contact met iemand te verbreken.

Jaloezie overbrengen op anderen

Ook heeft mijn narcistische moeder geprobeerd haar eigen narcistische jaloezie over te brengen op mij. Met kerst 2014 zou ik op eerste kerstdag naar mijn vader. Doch deze belde dat mijn zus hem op eerste kerstdag op had willen halen, of ik ook op tweede kerstdag kon komen. Dat was voor mij geen probleem en dus werd de datum verzet.

Doch mijn narcistische moeder probeerde mij tegen hem op te stoken. Ik zou de tweede viool spelen en ik had vast moeten houden aan eerste kerstdag. Ik zei dat ik zelf wel uitmaak waar ik een punt van maak en waarvan niet. Niet lang daarna heb ik het contact met haar verbroken (Zie “Narcistische moeder – De ontmaskering“).

Inmiddels weet ik dat dit een poging was haar narcistische jaloezie op mij over te brengen.

Wil je Herstellen van Narcistisch Misbruik?

In dit gratis e-book dat ik samen met psychologe Corry de Rooy maakte geven we 10 tips voor herstel na narcistisch misbruik. Zet de eerste stap naar een narcismevrij leven. Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang gratis het e-book ’10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik’. We sturen je geen spam en je kunt je op elk moment weer afmelden.
Dowload dit Gratis E-book Nu >>

Herstellen na Narcistisch Misbruik in 50 Vragen en Antwoorden

  14 replies to "Narcistische jaloezie: Ziekelijke afgunst van de narcist"

  • Vera Van Dooren

   Ik ben na 30j huwelijk met een narcist vertrokken. Op anderhalf jaar is hij nu aan relatie nr 5. Deze dame lijkt volledig in zijn verhaal te zitten. Ik ben zo boos dat narcisten ongestraft verdere slachtoffers kunnen maken. Ik voel me hulpeloos. Ja het is niet meer mijn probleem. Maar wat is er mogelijk opdat die narcisten geen slachtoffers meer kunnen maken. Ze komen er gewoon mee weg. Ik heb oprecht medelijden met die vrouw. Ze denkt dat ze het grote lot heeft gewonnen. Na 3maanden is ze al bij hem gaan inwonen. Is er dan niets wat er kan gedaan worden?

   • Wouters

    neen niets aan te doen. Zelfs kinderen worden erin geluisd en hulpverleners en rechters hebben oogkleppen op. Schrijnend hoe ze de hele samenleving kapot maken. Vele advocaten, rechters, .. zijn ook narcistisch

    • Silvi

     Vera, alles is tevergeefs. Het enige dat je kunt doen is aan jezelf werken om het knopje om te krijgen. Het is te doen!
     Het is logisch dat je boos wordt dat hij ermee weg komt. Dat is de grote frustratie van alle prooien van narcisten

  • Anoniem

   Mijn zus blijkt ook een narcist. Ik geloof in een erfelijke aanleg voor deze stoornis. Mijn opa aan moeders kant en mijn vader waren narcisten. Dubbel belast zeg maar. Mijn zus heeft diverse keren zomaar -omdat ze zich zonder aanleiding blijkbaar achtergesteld voelde- de telefoon opgehangen. Dit is twee keer gebeurd. De stiltebehandelingen duurden 4 en 5 jaar. Toen ik haar tegenkwam wilde ze het daar niet over hebben. Het verleden ‘laten rusten’ zonder excuus. Ik mag er niets over zeggen. Ze zal haar fouten nooit toegeven en daarmee nooit de verantwoordelijkheid nemen voor haar gedrag. Ik bleef met het leed achter van haar passief-agressieve gedrag. Nu houd ik haar op afstand. Ze wil ongevraagd langskomen. Niet voor mij maar om mijn huis te zien. Pure jaloezie. Dus ik ben gewoon ’te druk’ en heb nu de controle. Ik adviseer iedereen veel te lezen over deze stoornis om de narcist voor te zijn en uit zelfbehoud!

  • Corine

   Ik ben opgegroeid in een toxisch gezin met een narcistische vader en een zwakke moeder.
   Alle 5 de kinderen hebben er iets aan overgehouden, ik ben op mijn 17e het ouderlijk huis ontvlucht uit zelfbehoud. Mijn zus blijkt ook een narcist. Ik geloof in een erfelijke aanleg voor deze stoornis. Mijn opa aan moeders kant en mijn vader waren narcisten. Dubbel belast zeg maar. Mijn zus heeft diverse keren zomaar -omdat ze zich zonder aanleiding blijkbaar achtergesteld voelde- de telefoon opgehangen. Dit is twee keer gebeurd. De stiltebehandelingen duurden 4 en 5 jaar. Toen ik haar tegenkwam wilde ze het daar niet over hebben. Het verleden ‘laten rusten’ zonder excuus. Ik mag er niets over zeggen. Ze zal haar fouten nooit toegeven en daarmee nooit de verantwoordelijkheid nemen voor haar gedrag. Ik bleef met het leed achter van haar passief-agressieve gedrag. Nu houd ik haar op afstand. Ze wil ongevraagd langskomen. Niet voor mij maar om mijn huis te zien. Pure jaloezie. Dus ik ben gewoon ’te druk’ en heb nu de controle. Ik adviseer iedereen veel te lezen over deze stoornis om de narcist voor te zijn en uit zelfbehoud!

  • Tine

   Heel herkenbaar. Kan daar meerdere voorbeelden van geven:
   – Toen de zoon van mijn ex-vriend op de regionale tv kwam, belde hij iedereen trots rond. Toen ik op de regionale tv kwam, kreeg ik enkel de opmerking “ah, je had toch eens een bloes die op iets trekt”.
   – Of toen ik zei een nieuwe auto te willen kopen was het van “maar jij hebt toch geen grote auto meer nodig”. Op zich geen slechte opmerking, maar ik weet dat het bij hem speelt dat ik de auto wil aanschaffen die hij zelf zo graag zou willen.
   – Toen mijn dochter met 99% op haar rapport thuis kwam, sneerde hij dat het toch maar een gemakkelijk studiejaar was.
   – Hij kan het niet hebben dat ik mannelijke vrienden heb. “Jij moet steeds een man achter u aan hebben.” Terwijl het enkel om vriendschap gaat zonder meer, wat hij ook met vrouwen heeft, maar da’s dan telkens “anders”. Elke andere man blijft voor hem een bedreiging, zelfs al heeft hij zelf een punt achter de relatie gezet.
   – Een tijd terug heb ik een weekendje weg gewonnen bij een tombola. No way dat hij opgetogen is om daar samen van te genieten. HIJ moest die prijs gewonnen hebben. HIJ moet de lotto winnen om dan te kunnen zeggen dat hij er zijn vrouw een cadeau van heeft gegeven.
   – Ik volg al jaren kookles als hobby en in het begin hadden we er plezier in om samen te koken. Hij leek dat van mij ook leuk te vinden. Op een bepaald moment begon hij ineens, los van mij, te koken voor vrienden: soep, lasagne,… Hij begon zich ineens te bewijzen wat hij wel niet kon.
   Hij heeft vaak aangegeven zich te min te voelen bij mij. Nooit eerder werd ik daar door iemand op gewezen dat ik dat gevoel geef. Volgens mij heeft het inderdaad te maken met het feit dat niet alle aandacht naar hem gaat, dat ik zelf materiële zaken aanschaf zonder hem daarvoor nodig te hebben,…

  • Marian

   Mijn moeder hield niet van Kerst. En dat lag meestal aan mijn vader, die had ervoor gezorgd dat zij geen zin in Kerstmis had.

   • Silvia

    Dat deed mijn vader ook altijd. Elk feestje of leuke gebeurtenis wist hij te ‘verkrachten’. Kerst ging dan nog wel, omdat mijn moeder dan als een leeuwin de sfeer verdedigde en al zijn gedoe in de kiem smoorde.
    Het is geen wonder dat ze zo vroeg is doodgegaan. Ze was helemaal afgeleefd. Arme mam. En dat terwijl ze helemaal geen gezin wilde, maar naar het conservatorium had gewild. Maar ja, als vrouw mocht je dat destijds niet. Je was er toen alleen maar voor de fok.

  • Assepoester

   Ik ken een vrouw die promiscue leeft en erg narcistisch en of psychopatisch lijkt. De hele wereld moet om haar draaien. Ze houdt geen rekening met anderen en haar hele leven wordt anderen opgedrongen. Ze zal niet binnenshuis telefoneren doch doet dat bewust buiten, liefst dagelijks op de speaker en urenlang. Omwonenden willen het niet horen doch moeten wel. Ze heeft iets tegen andere vrouwen terwijl die met hele andere dingen bezig zijn en andere hobby’s hebben dan de nymfomaan. Dat beseft ze zich mogelijk niet(projecteert). Ze vormen een bedreiging omdat ze door smakeloze mensen een mooie vrouw wordt gevonden en gratis seks aanbiedt. Mensen moeten haar aanbidden en zielig vinden. Ze kan als een kat blazen als een andere vrouw een decollete heeft of ook iemand in de (familie)kring die tandarts is en luxe woont. Andere vrouwen mogen geen aandacht krijgen, bezoek krijgen, een auto hebben en mooi gevonden worden. Ze probeert zelfs de aandacht van bezoekers van omwonenden te vangen met haar talloze gemaakte manipulatieve snoeten. Zelfs in bijzijn van hun partner trekt ze die naar mannen. Je buurman mag seks met haar hebben, welke man in je omgeving niet? Ze vernield spullen van anderen en kent geen grenzen. Owee als men grenzen stelt. Ze trapt mensen naar beneden o.a. middels smaad en laster en oordeelt veel en vergelijkt veel en zelfs binnen een totaal verkeerde context en kan niet mentaliseren. Ze is extreem nieuwsgierig. Ze liegt glashard over anderen, draait en verdraaid en heeft geen geweten. Ze spant anderen voor haar karretje en blijft als dader van delicten buiten beeld. Of manipuleert getuigen om niet te politie te bellen. Vrouwen die ze niet als bedreigend ervaart(o.a. rolstoelafhankelijke vrouw/lesbienne) die manipuleert ze net zo vaak als ze wilt en zet ze tegen de andere vrouwen op. Dan nog haar codependent vriend. Ze is niet werkelijk geïnteresseerd in andere mensen echter acteert dat soms wel. Ondanks dat ze ernstig ziek is geweest is er niets aan haar karakter veranderd. Je zou zeggen dat ze geen energie heeft om te roddelen en te gluren doch gaat daar gewoon mee door. Omdat ze een alcoholist was/is werd haar kind wijselijk uit huis geplaatst. Ze gaat desondanks niet aan zichzelf werken echter doet alleen wat nodig is voor Veilig Thuis. Er is geen inzicht. Ze maakt graag bezwaar tegen OTS ach ja ze strijd altijd en er is altijd drama. Tevens doet ze aan leedvermaak en is erg sensatiebelust. Er is geen affectieve empathie voor anderen. Ze kan alleen maar doen alsof.

   • Judith

    Heel herkenbaar helaas. Ik wordt al jaren gestalkt en gehackt door zo’n vrouw. Iedereen om mij heen heeft ze voor zich gewonnen (gechanteerd met seks, status, geld en werk). Ze heeft mijn hele carrière vernietigd en zet zelfs familie, buren en vrienden tegen ons gezin op, met leugens en laster (projectie van haarzelf). Ik heb al 7 keer aangifte gedaan, maar ze heeft ook bij de politie haar seksvriendjes zitten. Het verhaal is na 15 jaar zo ongelooflijk geworden dat niemand ons wil geloven en dus iedereen haar kant kiest. Zelfs op social media stuurt ze mensen op mij af om mij zwart te maken. Het is echt ziekelijk. Psychiaters die ik consulteerde gaven aan dat ze een zeer ernstige vorm van psychopathie heeft. Ze heeft zelfs al een moord bekend en dreigt mij met moord als ik nog naar de politie ga. Bij haar geen enkel spoortje empathie, spijt, schuldbewustheid of schaamte. Het is echt niet te geloven als je met zo iemand te maken krijgt.

  • Nicky

   Beste Lezer,

   Ik heb dit ook meegemaakt, het is heel erg daarom heb ik mijn moeder dn zus eruit gegooid . Ze hebben elkaars man afgepakt en nu willen ze mijn vriend neuken. Wegwezen !!!

  • M Cools

   Zo herkenbaar allemaal , ik heb zelf een narcistische moeder . Ik heb 3 broers die door een andere bril naar me moeder kijken , dat maakt het voor mij nog moeilijker als ik dingen over me moeder aan hun vertelde , keken ze me aan of ze willen zeggen is dat nou zo erg . Ik ben nu 54 ( kapster) toen ik 6 jaar oud was en per ongelijk het Sinterklaas kadotje van me moeder open maakte omdat ik dacht dat mijn naam er op stond , zei ze dat ik haar leven al verpest had en ..dan ook nog haar kadotje open maakte woest was ze , me vader probeerde daar nog wat van te zeggen maar die hield toch ook zijn mond maar! Ik ben echt kapot jaren ben ik al aan het proberen het naar haar zin te maken pffff en dan die onbegrip van me broers !!!

  • brigitte

   Ik ben geinteresseerd in een workshop voor lotgenoten, heb erover gelezen, wanneer vind er weer eentje plaats???
   vriendelijke groeten
   brigitte

   • Herman

    Op dit moment is er nog geen datum bekend. Wanneer er een datum bekend is verschijnt deze op de website. Iedereen die is geabonneerd op de nieuwsbrief krijgt als eerste bericht.

Leave a Reply

Your email address will not be published.