Graag stel ik mij – met dank aan de ruimte die Herman Liesemeijer mij op zijn website biedt – aan u voor. Mijn naam is Lucy Neetens en sinds een paar jaar mag ik mijzelf auteur noemen. Na een drietal kinderboeken en een aantal korte verhalen debuteerde ik in 2021 met mijn roman “Een blauwe blik”, in 2022 volgde de roman “Diabolisch dilemma” en onlangs (02-06-2023) kwam de novelle “Een levensgroot ommetje” uit.

Achterflaptekst van “Een levensgroot ommetje”

OMMETJE ALS OMWEG NAAR NIEUW GELUK

Op een goede dag installeert Valerie Neeff de populaire Ommetje-app op haar mobiele telefoon. De dagelijkse wandelingen blijken heilzaam. De chaos in Valeries hoofd, die wordt veroorzaakt door een relatie waarin zij zich gevangen voelt, komt tijdens het lopen tot rust. Er ontstaat ruimte voor nieuwe zienswijzen. De bij de app behorende hersenweetjes van neuropsycholoog Erik Scherder zetten haar aan het denken en de mensen die ze tijdens haar ommetjes ontmoet, doen dat, ieder op hun eigen bijzondere wijze, eveneens.

Lucy Neetens laat ons met de novelle “Een levensgroot ommetje” zien dat het maken van lichamelijke ommetjes ook kan leiden tot het maken van geestelijke ommetjes: omdenken en omdoen.

'Een levensgroot ommetje' door Lucy Neetens

Inhoud “Een levensgroot ommetje”

De hoofdpersoon in mijn verhaal, Valerie Neeff, zit gevangen in een problematische relatie met een narcistische echtgenoot. Door lichamelijke stappen te zetten (ommetjes te maken) zet zij ongemerkt ook geestelijk stappen. Stap voor stap ontstaat er ruimte in haar hoofd om bepaalde dingen in het juiste perspectief te zien. Stap voor stap wandelt zij zich vrij:

Vrij van alle opgelegde beperkingen. Vrij van het gevoel van onmacht om iets aan de bestaande situatie te veranderen. Vrij van het gevoel dat ze weinig waard is. Vrij van het gevangen zitten in haar problematische relatie. Valerie begeeft zich steeds een beetje meer in de richting van weer zichzelf mogen zijn. Valerie wandelt van wanhoop richting hoop.

Paula Verstelle (beheerder van de Ommetje-app van de hersenstichting) zegt over mijn boek:
Ik heb vanochtend het boekje ontvangen en in 1 ruk uitgelezen! Ik vond het heel mooi en ook heel humoristisch, terwijl je ook moeilijkere thema’s – lees: omgaan met een narcist – beschrijft. Mijn complimenten, Lucy! Heel leuk hoe je de hersenweetjes verwerkt en ze helemaal onderdeel laat zijn van het verhaal.

Verhaalfragment

‘Hij…’ Is dit geen verraad? Is het niet netter om onze huwelijkse problemen binnenskamers te houden? Aan de andere kant wil ik dolgraag mijn hart eens luchten. ‘Ik moet thuis mijn woorden wegen. Om het minste of geringste schiet Menno uit zijn slof. Verder…’ Ik zucht. Waar moet ik beginnen? ‘Hij stelt zijn eigen belang altijd boven het mijne. Hij haalt me naar beneden. Hij vindt dat ik hem niet begrijp en misschien is dat ook wel zo. Hij manipuleert alles en iedereen. Nooit ligt iets aan hem. Altijd ziet hij zichzelf als slachtoffer.’

‘Tjonge…’

‘Laatst las ik een stuk over een narcist en toen dacht ik: Dit gaat over Menno. Is zo’n ziekte te genezen? Dat moet jij, als voormalig psycholoog, toch weten?’

Narcisme

Geen ziekte maar een stoornis

‘Ach, meisje… Om te beginnen is narcisme geen ziekte, maar een stoornis. Het is dus in elk geval niet te genezen met een pilletje. Gedragsverandering, gedragsverbetering, is in theorie mogelijk, maar dan moet iemand eerst toegeven dat hij een narcist is en daar stuit je al direct op een probleem.

Er zijn maar weinig narcisten die openlijk toegeven dat ze narcistisch zijn. Soms kan psychotherapie, voor een periode, een gunstige uitwerking hebben. Meestal zal de therapie voor de narcist echter een masker worden, een van de vele maskers die hij tot zijn beschikking heeft en die hij opzet wanneer dat nodig is.’

‘Dat klinkt weinig bemoedigend.’

‘Sorry.’

‘Houdt hij wel van me?’

‘Een narcist heeft de ander nodig om zijn zelfbeeld positief te houden, maar nodig hebben is iets anders dan liefhebben. Persoonlijk denk ik dat een narcist niet in staat is tot het voelen van enige vorm van liefde, zelfs niet tot eigenliefde.’

‘Schets je nu niet een heel zwartwit beeld?’ Somber staar ik voor me uit.

‘Kop op, meiske. We vinden wel een oplossing.’ Onhandig slaat hij een arm om mijn schouders en trekt me even tegen zijn grote, sterke lijf.

We? Ik sta er niet alleen voor. Een klein beetje blij keert terug.

Wopke draait zich om en haalt de welbekende thermosfles uit zijn rugzak. ‘Thee?’

‘Lekker.’

‘En kijk…’ Glunderend haalt hij twee kartonnen bordjes en een doosje met twee oranjetompouces uit zijn rugzak. ‘Ik had op je gerekend.’

Stille tranen rollen over mijn wangen. Het regent uit mijn ogen, maar de zon schijnt in mijn hart. Ergens in mij is er nu een regenboog. Staat een regenboog niet symbool voor hoop? Hoop is er altijd. Ergens. En soms zit hij verpakt in een tompouce.

Over het boek “Een levensgroot ommetje”

“Een levensgroot ommetje” is hier online te bestellen.
Prijs paperback: € 12,99
Prijs E-book: € 4,99

Met lieve en bemoedigende groetjes,
Lucy Neetens

Wil je Herstellen van Narcistisch Misbruik?

In dit gratis e-book dat ik samen met psychologe Corry de Rooy maakte geven we 10 tips voor herstel na narcistisch misbruik. Zet de eerste stap naar een narcismevrij leven. Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang gratis het e-book ’10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik’. We sturen je geen spam en je kunt je op elk moment weer afmelden.
Dowload dit Gratis E-book Nu >>

Leave a Reply

Your email address will not be published.