Graag wil ik me even voorstellen. Mijn naam is Maria Damen en vind het ontzettend fijn dat ik een bijdrage mag leveren aan de website van Herman door een blog te schrijven over een onderwerp dat ons allen aangaat… Narcisme. Ik heb inmiddels veel van Herman geleerd en mede door alle filmpjes is mij ook een heleboel duidelijk geworden over mijn eigen situatie.

‘Hoe Anna zichzelf weer terugvond’ door Maria Damen

Dit blog gaat over mijn boek: Hoe Anna zichzelf weer terugvond, een verhaal over intriges, respectloosheid en manipulaties. Het schrijven van dit boek is voor mij een vorm van therapie geweest. Door al schrijvende aan de zijlijn te staan en alles van een afstand te bekijken, realiseerde ik me meer dan ooit wat Anna (ikzelf dus), eigenlijk was overkomen en vooral ook hoe ik dit in ’s Hemelsnaam heb kunnen laten gebeuren!

Maria Damen: 'Hoe Anna zichzelf weer terugvond'

Want ja, je bent altijd met tweetjes, daar waar het om relaties gaat. Enerzijds heb je een persoon die op een minder fijne manier met jou omgaat en anderzijds heb je jezelf, die dit bewust of onbewust toch laat gebeuren … Want zónder jou komt een narcistische persoonlijkheid niet aan zijn voeding.

In dit boek beschrijf ik het leven van Anna (ikzelf dus) en hoe alle minder fijne ervaringen zich ongemerkt stapje voor stapje opstapelden en haar leven vaak ondraaglijk maakte.

Over Maria Damen

Vanaf mijn 16de jaar tót vorig jaar, heb ik in twee relaties gezeten waarvan ik nu pas écht begrijp en heb ingezien dat het om toxische relaties ging. Mijn levensles heeft erg lang geduurd, maar blijkbaar was dit nodig om mij voor eens en voor altijd duidelijk te maken, dat dít niet de manier is waarop ik mijn leven wil leiden.

Maar, het heeft uiteindelijk zijn vruchten af mogen werpen. Ik ben nu een gelukkiger mens dan ooit tevoren!
Dus mijn tip aan jou is: GEEF NOOIT OP! Er is ook voor JOU een manier om jezelf te bevrijden uit dit web van valse beloftes, respectloosheid en manipulaties!

Twee gezichten…

Als jonge vrouw had ik het idee dat ik de mooiste en leukste man van mijn leven had ontmoet. Ik merkte wel enkele voor mij vreemde dingen op in zijn gedrag, maar dacht dat het bij de pubertijd hoorde … Na enkele jaren stapten we in het huwelijksbootje en brak een geweldige tijd aan. Het vreemde was alleen, dat ik op onze trouwdag een onderbuikgevoel had wat ik niet kon verklaren.

Omdat ik er toen nog niets mee kon, besteedde ik er weinig aandacht aan. We waren gelukkig en kregen twee fantastische kinderen. Maar toen de kinderen acht en tien jaar oud waren veranderde er merkbaar iets in zijn gedrag naar mij. Op een dag duwde hij mij zomaar op de grond en ik begreep hier werkelijk niets van!

Ook werd hij verbaal erg agressief en schold me te pas en te onpas uit. Het bleek dat deze partner twee gezichten had. Van de ene man hield ik ontzettend veel, maar die andere man háátte ik!

Narcistisch gedrag

Omdat ik inmiddels tot mijn nek in deze relatie zat, was het niet gemakkelijk om hieraan te ontkomen. Uiteindelijk nam mijn leven een andere wending omdat hij me voor het blok zette… Je kunt het allemaal uitgebreid lezen in mijn boek.

De relatie werd beëindigd, maar ik was er nog lang niet vanaf! Het werd nog veel vervelender, terwijl ik dacht dat dát niet mogelijk was!

De directeur

Op de school waar ik werkte kwam een nieuwe directeur. Ik was toen nog getrouwd met mijn eerste man. Na enkele jaren werd ik verliefd op hem! Na mijn scheiding kregen we iets met elkaar. Hij bleek voor mij de liefste, leukste, meest begripvolle man die ik me ooit had kunnen wensen. Ja, hij was echt een lot uit de loterij; althans dat dacht ik!

In het begin was ik de gelukkigste vrouw op aarde, want hij vond alles leuk wat ik ook leuk vond. Het leek allemaal te kloppen! Hij overlaadde mij met cadeautjes, lieve berichten, leuke kaarten, et cetera. Een liefdevollere man kon ik me niet wensen!
Maar al heel snel bleek dat deze man ‘te mooi was om waar te zijn.’

Mijn hoopvolle verwachtingen vielen compleet in duigen. Van de ene op de andere dag begon hij me te negeren. Nou, voor mij voelde dat aan als geestelijke mishandeling! Je wilt niet weten hoe vaak ik heb geprobeerd om van hem af te komen, alleen wurmde hij zich steeds weer opnieuw in mijn leven! Ik kreeg het niet voor elkaar om de regie van mijn leven in eigen hand te krijgen. En daar verlangde ik zo naar.

Maar de drang om ooit nog een keer ECHT GELUKKIG te kunnen zijn zorgde ervoor dat ik aan mezelf ging werken. Uiteindelijk heeft me dat erg veel gebracht met als resultaat dat ik nu gelukkiger ben dan ooit tevoren en volmondig kan zeggen dat ik MEZELF WEER HEB TERUGGEVONDEN!

Over het boek

Hoe Anna zichzelf weer terugvond

Een verhaal over intriges, respectloosheid en manipulaties

Voor velen een verhaal van pijnlijke herkenning. Anna, een jonge vrouw trekt tot twee keer toe mannen in haar leven aan waar ze erg veel van houdt, maar die totaal niet geschikt voor haar blijken te zijn waardoor ze het nodige moet meemaken.

Anna wordt meerdere keren gevangen in een toxisch web van respectloosheid, valse beloftes en manipulaties. Na een lange weg vol obstakels gaat ze op zoek naar iets wat haar kan helpen. Uiteindelijk neemt haar leven een heel verrassende wending en ziet ze de toekomst weer hoopvol, vreugdevol en vol vertrouwen tegemoet!

Er is nog hoop

Dus lieve mensen, er IS NOG HOOP! Houd vol en houd vertrouwen, ook al lijkt de situatie soms uitzichtloos te zijn.
Ik hoop jullie met het verhaal in mijn boek te kunnen inspireren en een hart onder de riem te steken, waardoor je weer vertrouwen en hoop op betere tijden krijgt. Want wanneer jij in de gaten krijgt hoe STERK je eigenlijk wel bent, dan gaat er een wereld voor je open! JIJ BENT EN STAAT NIET ALLEEN!

Liefs, Maria Damen.

Wil je Herstellen van Narcistisch Misbruik?

In dit gratis e-book dat ik samen met psychologe Corry de Rooy maakte geven we 10 tips voor herstel na narcistisch misbruik. Zet de eerste stap naar een narcismevrij leven. Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang gratis het e-book ’10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik’. We sturen je geen spam en je kunt je op elk moment weer afmelden.
Dowload dit Gratis E-book Nu >>

  3 replies to "Maria Damen: ‘Hoe Anna zichzelf weer terugvond’"

  • Mieke Van Liefde

   Ik vraag me af hoe al die getuigen die onder hun eigen naam schrijven erin slagen een boek op de markt te brengen/houden over narcistisch misbruik?
   Mijn nex is zo destructief dat hij mijn boek al uit de handel zou laten nemen nog voor het verschijnt.
   Hoe doen jullie dit? Anna? Herman zelf?

   Zijn de narcistische ouders/exen al overleden?
   Hoe besherm je uzelf tegen de aanval van de narcist/psychopaat die je ook omwille van een boek maar al te graag vervolgt?

   • Herman

    Maria Damen is ook een pseudoniem. Zelf publiceer ik wel onder mijn eigen naam. Gelukkig is mijn moeder een digibeet en, naar ik heb gehoord, inmiddels dement. De kans dat ze deze website zal ontdekken is dus niet zo groot.

   • Maria Damen

    Beste Mieke van liefde,
    Zoals Herman al aangaf, heb ik mijn boek onder pseudoniem uitgebracht.
    De relatie met mijn eerste ex is inmiddels al zo´n dertien jaar geleden. Natuurlijk ging dat in het begin na de scheiding écht niet goed. Maar omdat hij onmiddellijk een nieuwe vriendin had liet hij mij uiteindelijk met rust. Toen ik mijn tweede relatie na meerdere pogingen definitief beëindigde heb ik, zoals Herman al aangaf, voorzichtig gemeld dat er van schuld geen sprake was. We waren té verschillend van elkaar en daardoor werkte het tussen ons niet. Natuurlijk ging ook dat niet goed in het begin, maar uiteindelijk heb ik zó aan mijn eigen zelfvertrouwen gewerkt, dat hij aan alles merkte dat er bij mij ´niets meer te halen viel´. Ik was zo zelfverzekerd, standvastig en krachtig geworden, dat dát mij heeft geholpen om mijzelf weer te kunnen en durven zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.