Maria René is de schrijfster van het boek “Mama liegt niet!”, over haar ervaringen met een moeder met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Voor deze website schreef ze een gastblog.

“Mama liegt niet!”

Lieve lotgenoten,

Graag schrijf ik een blog op deze site voor en door slachtoffers van narcistisch misbruik. Het voelt vertrouwd om als dochter van een moeder met een narcistische persoonlijkheidsstoornis deze blog te schrijven omdat wij in zekere zin hetzelfde verdriet delen. We hebben geleden en lijden nog steeds onder de gevolgen van narcistisch misbruik. Ons is iets ongelofelijks overkomen, iets dat voor anderen moeilijk te bevatten is.

Schrijven en praten over narcistisch misbruik is lastig, het is een moeilijk onderwerp en vaak een taboe. Het is een verhaal dat veel mensen niet willen horen en niet willen lezen. Het is niet leuk, het past niet goed in het perfecte plaatje. Maar het verhaal moet verteld blijven worden.

Dat het verhaal verteld moet blijven worden werd opnieuw bevestigd door alle reacties en levensverhalen die ik ontving naar aanleiding van het verschijnen van mijn boek Mama liegt niet!. Hierin beschrijf ik het opgroeien met mijn moeder die een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft.

Isolement en tegenstrijdige adviezen

De levensverhalen waren helaas allemaal even triest en hadden veel overeenkomsten. Zo kwamen de meeste slachtoffers er te laat achter dat ze met narcisme te maken hadden, kregen zij geen hulp van instanties, verloren familie en vrienden en raakten vervolgens in een isolement omdat zij niet werden geloofd. Het onuitsprekelijke verdriet en de pijn van de traumatische ervaringen konden niet of niet goed met anderen worden gedeeld. Deze levensverhalen raakten mij keer op keer.

Onder de reacties waren veel adviezen. Tijdens het lezen van deze – over het algemeen goedbedoelde – adviezen viel het mij op dat de meningen verdeeld waren over hoe te leven na of te herstellen van narcistisch misbruik. Er werd vaak het advies gegeven dat slachtoffers het verleden moesten laten rusten omdat het nu eenmaal was gebeurd en dat je in het nu moest gaan leven.

Anderen schreven dat je het onder ogen moest komen en dat ervoor weglopen geen optie was. In therapie gaan werd vaak genoemd maar ook dat je dat juist niet moest doen omdat alles dan weer terugkomt. Vergeef hem of haar, dan heb je rust, werd geschreven. Narcisten kan je immers niets verwijten omdat ze er zelf niets aan kunnen doen.

Mama liegt niet!

Uit dit alles blijkt hoe complex en veelomvattend het herstel is, of zoals ik het liever omschrijf, het zo goed als het kan verder leven na narcistisch misbruik. Want ik vermoed dat je nooit helemaal van narcistisch misbruik kunt herstellen en dat je eraan moet blijven werken om er goed mee om te kunnen gaan.

Meer bekendheid over narcisme

Belangrijk onderdeel daarvan is natuurlijk het geven van meer bekendheid en informatie over dit onderwerp zodat je als slachtoffer beter kunt kiezen welke weg naar het herstel je wilt bewandelen. Ik omarm daarom de enorme inzet van Narcist Ontmaskerd.nl, waar narcistisch misbruik aan de orde wordt gesteld, informatie wordt gegeven en hulp wordt geboden.

Zelf kwam ik er na een vreselijke jeugd zonder hulp of informatie pas als veertiger achter dat ik een moeder met een narcistische persoonlijkheidsstoornis heb. Daarvóór wist ik alleen maar dat zij geestelijk labiel was en in een andere wereld leefde. Ik kon daar, behalve met mijn man en zijn ouders, met niemand over praten.

In het verleden had ik nog wel eens rustig en voorzichtig geprobeerd mijn familierelatie aan vrienden of collega’s uit te leggen. Dit werd dan meestal afgekapt of weggewoven. Daardoor besloot ik het verder niet meer bij anderen aan te kaarten. Bovendien schaamde ik mij voor de hele situatie.

Ik merkte dat het een groot taboe was om er met anderen over te praten. De meeste mensen hadden zoiets van: iedere moeder is aardig voor haar kind en wil het beste voor haar kind, waar heb je het over? Voortaan gaf ik op vragen als: “Op welke dag ga je met kerst naar je ouders?” en “Ga je nog bij je moeder langs voor Moederdag?”, het gewenste antwoord.

Hoewel ik een weg had gevonden om met de situatie om te gaan en gelukkig was met mijn gezin en mijn werk, bleef ik al die jaren toch een onrust voelen omdat ik niet begreep wat mij in mijn jeugd was overkomen.
Na een periode van ziekte ben ik daarom op onderzoek uitgegaan. Ik wilde antwoord op de vraag waarom mij moeder mij zo behandelde.

Het boek: Mama liegt niet!

Samen met René, die meegewerkt heeft aan mijn boek en onderzoek verrichtte, maakte ik een lijst van de kenmerken van mijn moeder en gingen we op zoek naar antwoorden. Het patroon werd pas echt duidelijk toen we het handboek voor de classificatie van psychische stoornissen, het DSM V erbij pakten. Het kon niet anders dan dat mijn moeder aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis lijdt.

Er ging een wereld voor mij open toen ik las wat een narcistische persoonlijkheidsstoornis inhield. Eindelijk kreeg ik antwoord op de vraag waarom mijn moeder mij zo behandelde. Het gaf mij meer rust omdat ik mij realiseerde dat het niet aan mij lag. Ik hoefde niet meer na te denken over wat ik fout had gedaan. Hierdoor kwam ook de acceptatie van hetgeen mij was overkomen. Als ik eerder aan deze informatie was gekomen had mij dat veel verdriet bespaard.

Nu wij deze informatie hadden, vonden René en ik dat we daarmee iets voor anderen moesten doen. We wilden dat er naast de informatie die er al is, ons ook inzetten om te zorgen dat narcistisch misbruik uit de taboesfeer wordt gehaald. Daarom is het boek er gekomen, hoe lastig ik het ook vond om te schrijven.

“Geloof in je eigen kracht”

Hoewel alles nu goed met mij gaat, word ik af en toe nog overvallen door een gebeurtenis of herinnering die mij weer doet realiseren dat ik nog kwetsbaar ben en zal blijven. Vaak zijn het situaties in mijn alledaagse leven die de pijn terugbrengen zoals een lastige vergadering met een iemand met narcistische eigenschappen of mijn zoon die vertelt dat hij het moeilijk vindt dat hij van mijn familiekant geen opa en oma heeft gehad.

Hij weet niet goed wat hij daarover tegen zijn vrienden moet zeggen, vooral omdat zijn oma nog leeft. Hij is nog steeds boos over alle verbijsterende zaken die mijn moeder na het overlijden van mijn vader, en voor een groot deel met medewerking van een notaris, voor mij in petto had.

narcistische moeder

Zo werkt narcistisch misbruik vaak ook nog door op de volgende generatie. Op die momenten is het verdriet dan even weer zo overheersend dat ik niet weet wat ik moet zeggen of doen. Gelukkig komt dan altijd weer die innerlijke stem die zegt: “Geloof in je eigen kracht.”

Dit waren de wijze woorden die een -helaas overleden- dierbare eens aan mij gaf. Deze innerlijke stem helpt mij dan mijzelf weer te herpakken. Slechts deze vijf woorden hebben op mij een diepe indruk gemaakt en hebben een diepe betekenis voor mij.

Vanaf het moment dat ik deze woorden echt in de praktijk ging brengen, begon ik veel sterker en weerbaarder te worden waardoor het beter met mij ging. Door deze eigen kracht toe te laten merkte ik dat ik veel verder kwam dan dat ik voor mogelijk had gehouden. Deze kracht geeft mij ook de energie om het verhaal van narcistisch misbruik te blijven vertellen. Er is nog veel te doen.

Het ga jullie goed!

Maria

Over het boek "Mama liegt niet!"

Mama liegt niet! beschrijft het waargebeurde verhaal van een meisje dat opgroeit met een moeder met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. De dochter staat in het centrum van de belevingswereld van de moeder. In detail worden haar ervaringen beschreven, situaties waaruit blijkt hoe groot de impact is van de moeder op de fysieke en emotionele gesteldheid van de dochter.

Hoe kan het dat de omgeving, waaronder haar vader niet ziet wat er gaande is? Waarom is haar moeder niet in staat om liefde te tonen naar haar dochter? En lukt het haar om positief te blijven en uit de greep van haar moeder te komen? Met het boek vraagt de schrijfster aandacht voor de kinderen die het slachtoffer zijn van de heimelijke geestelijke mishandeling door hun moeder.

Omdat het ongebruikelijk is dat een moeder niet van haar kind houdt, rust op dit onderwerp nog steeds een taboe. Het is belangrijk dat er erkenning komt voor de blijvende psychische schade die deze kinderen oplopen.

Mama liegt niet! is een indringend verhaal over de impact van narcistische persoonlijkheidsstoornis binnen het gezinsleven. Een boek dat je in één adem uitleest en tot denken zet.

Klik hier voor meer info en om te bestellen >>

Wil je Herstellen van Narcistisch Misbruik?

In dit gratis e-book dat ik samen met psychologe Corry de Rooy maakte geven we 10 tips voor herstel na narcistisch misbruik. Zet de eerste stap naar een narcismevrij leven. Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang gratis het e-book ’10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik’. We sturen je geen spam en je kunt je op elk moment weer afmelden.
Dowload dit Gratis E-book Nu >>

  4 replies to "“Mama liegt niet!” | Gastblog door Maria"

  • Julia

   Wat een fantastisch boek. Ik heb het in een middag uitgelezen. Ik ben nu bijna 40 en al 22 jaar niet meer in contact met me moeder. Ik herken zoveel hierin. Advies nee dat geef ik niet. Voor iedereen werkt alles anders.
   Wel wil ik je bedanken om dot te delen.

  • Roos

   Precies deze reactie laat zien dat mensen het inderdaad niet begrijpen. In discussie gaan met iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis is een verloren zaak en iets wat je niet moet willen. Dat is iets wat dit boek ook weerspiegelt en iets wat je weet en hebt ervaren als je in een relatie met een narcist hebt gezeten.

   Persoonlijk vind ik het sowieso een bijzonder advies en vreemd dat je besloten hebt dit aan haar te geven. Ik weet uiteraard niet hoe oud je bent, maar het lijkt me een goed idee als je eerst wat meer onderzoek doet alvorens je een reactie plaatst. Het klinkt alsof je haar boek niet hebt gelezen en geen verstand hebt van narcistisch misbruik. Aan het eind van haar boek kun je lezen dat ze eindelijk voor haarzelf heeft gekozen. Chapeau! Wat een sterke vrouw!

   • Herman

    Waarop is dit een reactie?

  • Annemarie

   Je overwint een narcist door volhardend voor jezelf op te komen en te laten zien wie je bent. Dan heeft de narcist geen grip meer op je. Blijf, totdat de narcistische moeder er gek van wordt, haar bombarderen met de waarheid. Laat je emoties zien. Prent jezelf steeds in dat het doel niet is haar ontmaskeren, maar jezelf beschermen door voor jezelf op te komen.
   Ook al blijft omgeving denken dat jij gek bent, herhaal de waarheid tot het oneindige en zeg duidelijk ook dat de narcist liegt. Een narcist wil nl bereiken dat je haar leugens gelooft zodat ze je kan overnemen en besturen tot haar eer. Ze zal uit zichzelf ver weg van je willen blijven zodra je deze tactiek inzet en nog beter, jij zult vrij zijn en je blij voelen omdat je jezelf kunt beschermen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.