“Kan een narcist van zijn kind houden?” is een veelgestelde vraag door hen die pas hebben ontdekt dat een van hun ouders een narcist is. Voor alle duidelijkheid, er wordt gemakshalve gesproken van een hij, maar dit kan evenzogoed een zij zijn. Zo had ik zelf een narcistische moeder.

Kan een narcist van zijn of haar kind(eren) houden?

Om de vraag “kan een narcist van zijn kind houden?” te kunnen beantwoorden moeten we allereerst weten hoe een narcist zichzelf en andere mensen in het algemeen bekijkt.

Hoe narcisten naar zichzelf kijken

Een narcist voelt zichzelf bijzonder. Ze denken meer rechten dan anderen te hebben en eisen een speciale behandeling. Bij openlijke narcisten is dit heel duidelijk zichtbaar. Ze moeten voortdurend in het middelpunt van de belangstelling staan en gunnen anderen hun ‘moment of fame’ niet.

Verborgen narcisten eisen op een subtielere manier de aandacht op. Daar waar openlijke narcisten vooral lopen op te scheppen over zichzelf en anderen naar beneden halen, daar speelt de verborgen narcist vooral de slachtofferrol.

Meer verschillen tussen openlijke narcisten en verborgen narcisten lees je in het artikel ‘Verborgen narcisme versus openlijk narcisme’.

Hoe narcisten naar anderen kijken

Voor een narcist zijn anderen geen unieke zelfstandige wezens. In de ogen van de narcist zijn anderen er alleen maar om hun te dienen, hun valse zelfbeeld te bevestigen en hen daarmee van narcistische voeding te voorzien.

Hoe narcisten naar hun eigen kinderen kijken

Op bovengenoemde geldt voor de eigen kinderen geen uitzondering. Voor een narcistische ouder zijn de eigen kinderen puur een verlengstuk van zichzelf. Met name voor vrouwelijke narcisten zijn kinderen een belangrijke bron van narcistische voeding.

Kinderen die in een gezin met een narcistische ouder opgroeien krijgen ofwel de rol van het zwarte schaap, ofwel van de lieveling. Bij grotere gezinnen kan het ook nog voorkomen dat andere kinderen helemaal niet gezien worden.

Dat één kind in het gezin de rol van lieveling krijgt betekent niet dat de narcist van dit kind houdt. De narcist wil met dit kind pronken. Doch wanneer de lieveling niet aan de verwachtingen van de narcistische ouder voldoet krijgt het ook straf.

Kan een narcist van zijn kind houden?

Een narcist kan niet tegelijkertijd verschillende gevoelens hebben voor iemand

Het is voor een narcist onmogelijk om tegelijkertijd twee gevoelens voor iemand te hebben. Bij normale mensen kan het zijn dat ze ruzie hebben met iemand van wie ze houden. Ze kunnen dan boos zijn op diegene, maar hebben in hun achterhoofd toch de gedachte dat ze wel met diegene verder willen.

Voor een narcist is dat onmogelijk, bij hen is het zwart of wit. Wanneer je een narcist van narcistische voeding voorziet ben je ‘geweldig’ voor ze (natuurlijk nooit zo geweldig als de narcist zelf). Maar wanneer je tegen een narcist ingaat ben je een monster voor ze. Ze haten je dan en willen je vernietigen.

Kan een narcist van zijn kind houden?

Je raadt het al, bovenstaande geldt ook voor de kinderen van een narcistische ouder. De vraag “kan een narcist van zijn kind houden?” moeten we dus met nee beantwoorden.

De ongemakkelijke waarheid

Voor velen is dit een zeer ongemakkelijke waarheid. Zelf heb ik ook heel lang gedacht dat mijn narcistische moeder wel van me zou houden. Doch naarmate ik meer over narcisme las kwam ik tot de conclusie dat narcisten niet van hun eigen kinderen houden.

Als kind werd ik geestelijk mishandeld door mijn narcistische moeder en moest ik altijd horen dat ik slecht was. Toch heb ik heel lang geloofd dat ze dat in een overspannen toestand heeft gedaan en desondanks toch van me hield.

Met de kennis van nu was dat een naïeve gedachte. Doch in onze maatschappij krijgen we zo vaak te horen dat ouders onvoorwaardelijk van hun kinderen houden. Bij normale mensen zal dit ook zo zijn, doch niet bij een narcistische ouder. Maar als je dat als kind meekrijgt ga je toch op zoek naar ‘bewijs’ dat je ouders van je houden. Bovendien, de gedachte dat een van je ouders niets om je geeft is een veel te ongemakkelijke waarheid.

Eigen imago belangrijker dan eigen kinderen

Toen ik als jongvolwassene voor het eerst probeerde met haar in gesprek te komen over de geestelijke terreur tijdens mijn jeugd reageerde ze met “Als ik daar ook nog mee moet zitten kan ik er beter een einde aan maken”. Geschrokken vroeg ik waar ze dan nog meer mee zat, doch daarop kreeg ik geen antwoord. Mijn poging was vooralsnog afgeslagen en daar was het haar om te doen.

Ook bij latere pogingen beet ik telkens op graniet, hetgeen me het verlammende gevoel gaf dit nooit met haar te kunnen bespreken. Begin 2015 was voor mij de maat vol en stelde ik haar voor de keus: Het uitpraten of mij verliezen. Sindsdien heb ik niets meer van haar gehoord.

Mijn narcistische moeder geeft dus duidelijk meer om haar eigen imago dan om haar eigen kind. Later heb ik via via gehoord dat ze mij heeft onterfd.

Nogmaals: Het antwoord op de vraag “kan een narcist van zijn kind houden?” luidt dus nee. Een narcist houdt alleen van diens eigen imago. Iedereen die daar tegenin gaat is in hun ogen een monster, zelfs als het de eigen kinderen zijn.

Leven met een narcist

Ben jij ook het kind van een narcistische ouder?

Narcist Ontmaskerd.nl is geschreven door en voor slachtoffers van narcistisch misbruik. Om jou te helpen hebben wij op basis van onze kennis en ervaring een aantal hulpprogramma’s ontwikkeld.

Een geweldig hulpprogramma dat goed aansluit op de inhoud van dit artikel is het Online Programma Herstellen van Narcistisch Misbruik. Tijdens dit programma leer je onder andere:

 • Jezelf beter te beschermen tegen narcistisch misbruik
 • Hoe je omgaat met schuldgevoel en woede
 • Hoe je omgaat met onbegrip van de buitenwereld
 • Hoe je voorkomt dat je opnieuw slachtoffer wordt van narcistisch misbruik
 • Hoe je je ware zelf weer terugvindt en weer in jouw eigen kracht kunt staan
 • Hoe je anderen weer kan vertrouwen zonder angst te hebben om opnieuw in contact met een narcist te komen
 • Hoe je uit het slachtofferschap stapt
 • Hoe je weer zelfvertrouwen krijgt
 • En het belangrijkste van allemaal: hoe je weer kunt genieten van het leven!

 

Reacties na het volgen van het online programma

Ik heb van veel deelnemers veel positieve reacties ontvangen over het online programma. Hieronder deel ik een paar reacties met je:

“Ik leid nu mijn leven, zoals dat bij mij past en zoals ik dat zelf wil” – Deni

“Het heeft me enorm goed gedaan” – Merlijnstraat

“Contact met lotgenoten betekent heel veel voor me” – Monja

“Ik kan je alleen maar complimenten geven over het programma” – Natasja

Gratis E-Book: 10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik

Ook heb ik een gratis E-Book voor jou beschikbaar: 10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik. Samen met psycholoog Corry de Rooy geef ik 10 tips voor herstel na narcistisch misbruik. Zelf ben ik narcistisch misbruikt door mijn eigen moeder en ben ik dus ervaringsdeskundige.

Tijdens het lezen van het gratis e-book leer je onder andere:

 • Je grenzen te bewaken
 • Hoe je afrekent met de invloed van een narcist
 • Krijg je inzicht hoe een narcist je beïnvloedt
 • Leer je positief te denken
 • Leer je weer te genieten van het leven
 • En nog veel meer!

Inmiddels is het boek al meer dan 10.000 keer gedownload en ben ik overspoeld met positieve reacties. Zet daarom de eerste stap op weg naar herstel door het downloaden van het gratis e-book, en voorkom dat een narcist nog langer invloed op je leven houdt.

10 Tips voor herstel na narcistisch misbruik

Direct actie ondernemen

Verkeer je momenteel in een situatie waar je zo snel mogelijk uit moet? Volg dan mijn online programma herstellen van narcistisch misbruik. Hierbij profiteer je van maximale steun van lotgenoten en krijg je toegang tot alle bijeenkomsten, verdiepende workshops en online community.

Kortom, de beste stap die je kunt nemen om afscheid te nemen van narcistisch misbruik. Wees moedig, en krijg weer uitzicht op een positief leven!

Wil je Herstellen van Narcistisch Misbruik?

In dit gratis e-book dat ik samen met psychologe Corry de Rooy maakte geven we 10 tips voor herstel na narcistisch misbruik. Zet de eerste stap naar een narcismevrij leven. Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang gratis het e-book ’10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik’. We sturen je geen spam en je kunt je op elk moment weer afmelden.
Dowload dit Gratis E-book Nu >>

  2 replies to "Kan een narcist van zijn kind houden?"

  • Nathalie

   Hoi, Je kunt als kind niet volledig door je ouder(s) worden onterfd. Ik heb ook zo’n moeder en ze heeft toen ik 17 was al eens een toespeling gemaakt op onterven. Je kunt je kindsdeel krijgen in de vorm van geld, niet in de vorm van materie. Inmiddels ben ik 50 en zijn mijn ouders in de 70, bij hen zal het onderwerp ‘onterven’ wel regelmatig ter sprake komen, hen kennende. Zeker nu ze wel contact hebben met mijn jongere broer (de lieveling) en niet met mij (het zwarte schaap). Als ze willen onterven, zouden ze een notaris moeten omkopen. Of ze schenken mijn broer elk jaar belastingvrij een bedrag en zetten zelfs hun huis op zijn naam, dat zou kunnen. Maar dan nog moeten ze elke maand geld hebben om van te leven.

   • Herman

    Dat klopt. Al eerder had ze mijn zus onterfd. Ze was daarvoor bij een notaris geweest. Deze zei ook dat de kinderen zoveel jaar hebben om hun wettelijk erfdeel op te eisen. Ze weet dus ook dat ik dat weet. Dus mogelijk maakt ze nu al het geld op, zodat er niets voor ons overblijft.

Leave a Reply

Your email address will not be published.