Vermoed jij dat iemand in je omgeving een narcist is? In dit artikel leer je hoe je een narcist ontmaskeren kan en hoe je daar vervolgens het beste mee omgaat!

Hoe kun je een narcist ontmaskeren?

Je herkent jezelf niet meer. Vroeger was je een zelfstandige man of vrouw vol zelfvertrouwen, levensvreugde, liefde en plezier. Maar dat ben je in de loop der jaren kwijtgeraakt. Je hebt steeds vaker het gevoel jezelf kwijt te zijn en je hebt moeite met het vertrouwen van andere mensen. Nu je er beter over gaat nadenken besef je ineens hoe klein je wereldje is geworden en vraag je je af op wie je nou nog écht kunt rekenen.

Totdat een kennis je erop attendeert of je niet samenleeft met een narcist en daardoor slachtoffer bent geworden van narcistisch misbruik. Je gaat thuis meteen het internet op en de puzzelstukjes vallen op hun plaats. Je ziet veel gelijkenissen in jouw leven en bent vooral benieuwd hoe je uit deze negatieve spiraal komt.

Narcist ontmaskeren

De eerste stap in het herkennen van de narcist

Heel goed! Vaak is de eerste stap het moeilijkste. En deze heb je zojuist genomen. Het kan namelijk heel goed zijn dat je momenteel samenleeft met een narcist en daardoor last hebt van narcistisch misbruik. Dit is geen gezonde situatie. De enige oplossing is om hier afstand van te nemen. Een narcist kan zijn gedrag namelijk niet veranderen, dus therapie is in deze geen oplossing voor jou.

Maar laten we eerst kijken of we hier echt te maken hebben met een narcist. Want iemand een verkeerd label geven is niet wat je wilt. Bovendien is het heel lastig om iemand tot narcist te benoemen zonder specialistische kennis. Maar aan de hand van de symptomen kun je wel een goed beeld krijgen. Laten we voor het gemak de persoon waar we het over gaan hebben “de vermoedelijke narcist” noemen.

Een narcist heeft altijd een aantal kenmerken die er bovenuit springen. Deze kenmerken gaan we samen bespreken. Heb je te maken met een narcist? Dan kan dit artikel best confronterend zijn.

Je moet weten: je bent niet alleen. Je bevindt je op een website die is geschreven voor en door iemand die in aanraking is gekomen met narcistisch misbruik. Voel je dus vrij om bij vragen altijd contact met ons op te nemen of deel te nemen aan mijn online programma.

Vergeet tevens niet om ons gratis e-book te downloaden voor gratis tips om te herstellen van narcistisch misbruik. Kun je die op je gemak nog eens doorlezen wanneer je daar behoefte aan hebt.

Narcist ontmaskeren

5 Kenmerken om een narcist te ontmaskeren

Nu je weet dat je mogelijk te maken hebt met een narcistisch persoon is het tijd om 5 kenmerken van een narcist te bespreken. Deze kenmerken komen bij bijna alle narcisten voor. Hierdoor weet je precies of de vermoedelijke narcist ook daadwerkelijk een narcist is of niet. Let op: je bent nog steeds geen psycholoog, dus pas op met beschuldigingen.

Wanneer je daadwerkelijk te maken hebt met een narcist, staat er een online programma voor je klaar om afstand van de narcist te nemen en weer vol geluk en plezier in het leven te staan. En daar doen we het uiteindelijk voor!

Een narcist proberen te veranderen heeft helaas geen nut. Daar ben ik zelf ook achter gekomen en vele onderzoeken hebben dit uiteindelijk ook bewezen. Sterker nog: het confronteren van een narcist wordt ten strengste afgeraden.

Allereerst omdat een narcist nooit zal erkennen last te hebben van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Maar, erger nog, de narcist zal dit tegen je gebruiken en jou voor een narcist uitmaken. Dit zal alleen maar de neerwaartse spiraal waarin je je nu bevindt versterken.

Wil je meer lezen over waarom je een narcist niet moet confronteren? Lees dan mijn uitgebreide artikel De narcist confronteren? Doe het niet!.

De narcist confronteren

Narcist ontmaskeren kenmerk #1: snel boos worden

Het gedrag van een narcist is onvoorspelbaar. Op het ene moment kan het hartstikke gezellig zijn met een narcist en hangt er een positieve sfeer. Maar voordat je er een erg in hebt, is de situatie volkomen omgeslagen en is de narcist kwaad. Een uur later kan het zo maar zijn dat de narcist weer hartstikke vrolijk is en doet alsof er een uur geleden niks is gebeurd.

Om gek van te worden! Je zal al snel denken dat het aan jou ligt. Maar nee, absoluut niet! Dit is één van de kenmerken van een narcist. Je weet nooit waar je aan toe bent omdat het gedrag heel onvoorspelbaar is.

Wist je dat een narcist al boos kan worden als je zelf plezier hebt? Ongelofelijk, maar waar. Om dezelfde redenen haten narcisten verjaardagen, vakanties en andere leuke activiteiten. Meer lezen hierover? Lees mijn artikel over waarom narcisten snel boos worden. Achteraf is het logisch, want iemand met narcistische kenmerken wil zelf in de spotlight staan. Dreigt hij die aandacht te verliezen? Dan zullen anderen dat moeten ontgelden.

Narcist ontmaskeren kenmerk #2: mensen isoleren

Heb je het gevoel dat je vroeger met veel meer mensen omging dan nu? Wellicht sprak je vroeger veel meer af met vrienden en vriendinnen en sprak je vaker jouw familieleden en collega’s. Waar zijn deze fijne tijden gebleven?

Heb je het gevoel dat de vermoedelijke narcist ervoor heeft gezorgd dat jij momenteel veel minder, of wellicht helemaal niet meer, in contact bent met vrienden, familieleden en collega’s? Dat kan goed kloppen!

Dit is één van de strategieën van een narcist om invloed op jou te kunnen uitoefenen.

Een narcist zorgt er namelijk voor dat je meer afhankelijk wordt. Des te afhankelijker je wordt van de narcist, des te meer macht hij of zij over jou heeft. En dat is precies wat een narcist wil.

Daarom zal een narcist ervoor zorgen dat je geïsoleerd wordt van familie en vrienden. Maar uiteraard zonder dat jij het doorhebt. Door relaties te manipuleren en door op je in te blijven praten ga jij vanzelf minder met andere mensen om. Zo heeft hij je helemaal in zijn macht en daar houdt hij van.

In het web van narcistisch misbruik

Narcist ontmaskeren kenmerk #3: Andere altijd de schuld geven

“Het is JOUW schuld!”

Krijg jij dit vaak te horen van de vermoedelijke narcist? Ook al is het duidelijk niet jouw schuld en kan ieder weldenkend mens dit beseffen? Helaas weet ik hoe je je voelt.

Mijn moeder was een narcist en gaf mij overal van de schuld, ook al was het overduidelijk de schuld van mijn eigen moeder of van iemand anders. De mensen om haar heen waren het tevens altijd met haar eens. Dit bracht mij altijd aan het twijfelen. Maar nu ik ouder ben weet ik beter. Wijsheid komt met de tijd. Dan leer je onder andere over flying monkeys. Hierover later meer!

Weer even centraal. Een narcist geeft zichzelf nooit de schuld, maar schuift altijd de schuld naar een ander. Want niemand is beter dan de narcist. En de schuld op jezelf nemen betekent dat je zwak bent. Althans, in de ogen van een narcist.

Narcist ontmaskeren kenmerk #4: Vaak liegen

Ooit afgevraagd wie de beste leugenaars zijn van de wereld? Dat zijn geen acteurs, maar narcisten. Ze liegen over kleine dingen, maar maken situaties ook groter en mooier dan ze zijn. Bewijs om te weten of het écht zo is gegaan vind je niet, want het overkomt natuurlijk alleen hen.

Maria René, schrijver van het boek “Mama liegt niet” is hier helaas ook achter gekomen. Daarom heeft ze een boek geschreven voor iedereen die ook slachtoffer is geworden van narcistisch misbruik.

Heb jij veel te maken met een vermoedelijke narcist die veel aan het liegen is? Dan is dit boek zeker wat voor jou. Op deze website staat ook een uitgebreide gastblog over dit boek.

Narcist ontmaskeren kenmerk #5: Flying monkeys

Heb je ooit van het begrip “flying monkeys” gehoord? Ik noemde het net al even, maar dit is een aanduiding voor mensen die zich voor het karretje van de narcist laten spannen.

Vaak opereert een narcist niet alleen. Ze zoeken elkaar op om voor elkaars karretje te spannen. Een flying monkey kan ook iemand zijn die op zijn beurt weer door de narcist wordt gemanipuleerd. Maar vaak is dit niet het geval en helpen de narcisten elkaar.

Een flying monkey gelooft vaak de verhalen van de narcist en ondersteunt de narcist, bewust of onbewust, bij het uitvoeren van narcistisch misbruik. Wellicht bevinden er ook één of meerdere flying monkeys in jouw omgeving die zich altijd bij de narcist aansluiten en mede doen geloven dat het aan jou ligt (kenmerk 3). Laat je niet door deze flying monkeys bedriegen. Let op voor mensen die zeer lovend praten over de mogelijke narcist, want deze zal zonder twijfel alles een op een doorspelen voor eigen gewin.

Flying Monkeys

Tijd om afscheid te nemen

Nu je de vijf kenmerken van een narcist hebt gelezen heb je een beter beeld hoe je een narcist ontmaskeren kunt. Ben je van mening dat je de vermoedelijke narcist hebt ontmaskerd?

Indien je deze vraag met een volmondige “Ja” beantwoordt, is het tijd om afscheid te nemen van de narcist. Waarschijnlijk is dit niet iets wat je makkelijk doet, ondanks alle schade die de narcist heeft aangericht.

Maar het is de enige juiste stap die je kunt nemen. Narcisten veranderen niet. Maar jij hebt wel de macht om jouw eigen toekomst te veranderen.

Onze hulpprogramma’s voor slachtoffers van narcistisch misbruik

Zoals je weet is Narcistontmaskerd.nl geschreven door en voor slachtoffers van narcistisch misbruik.

Wij weten als geen ander hoe je je voelt. Helaas! Maar… ieder nadeel heeft zijn voordeel. Doordat wij weten hoe jij je voelt kunnen wij jou ook helpen!

Om jou te helpen hebben wij op basis van onze kennis en ervaring een aantal hulpprogramma’s ontwikkeld.

Een geweldig hulpprogramma dat goed aansluit op de inhoud van dit artikel is het online programma herstellen van narcistisch misbruik. Hier leer je:

 • Hoe je jezelf beter kunt beschermen tegen narcistisch misbruik;
 • Vervolgens hoe je loskomt van de narcist en dat ook blijft;
 • Afsluitend hoe je afrekent met de narcistische manipulaties en je zelfvertrouwen herstelt.

Na dit online programma ben je weer degene die je ooit was. Een krachtige, zelfverzekerde man of vrouw met plezier in het leven.

Mocht je eerst nog wat meer informatie willen: we organiseren regelmatig gratis webinars. Schuif gratis aan en laat het allemaal op je inwerken. Ik kan me goed voorstellen dat er nu veel op je afkomt.

Lotgenotenforum

Samen staan we sterk!

Daarom hebben wij ook een eigen lotgenotenforum opgericht. Want wie kan jou beter helpen dan mensen die daadwerkelijk hetzelfde hebben meegemaakt en inmiddels op een punt zijn gekomen waar jij ook graag naar toe wilt; namelijk vrij zijn van narcistisch misbruik.

Het lotgenotenforum is een enorm hulpmiddel gebleken voor veel andere slachtoffers van narcistische misbruik. Vraag gerust om hulp of deel je ervaringen in ons eigen lotgenotenforum. Je bent van harte welkom!

Gratis e-book: 10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik

Ook heb ik een gratis e-book voor jou beschikbaar: 10 tips voor herstel na narcistisch misbruik.

Dit boek heb ik samen met psycholoog Corry de Rooy geschreven. De ideale mix tussen de kennis van een psycholoog en een ervaringsdeskundige. Na het lezen van dit boek kun je:

 • Je grenzen bewaken
 • Afrekenen met de invloed van een narcist
 • Weet je hoe een narcist je beïnvloedt
 • Kun je weer positief denken
 • Kun je weer genieten van het leven
 • Ben je 100 stappen dichterbij een gelukkig leven

Inmiddels heb ik al meer dan 10.000 slachtoffers geholpen met dit e-book en ik hoop nog veel meer mensen te kunnen helpen! Zet daarom de eerste stap op weg naar herstel en download heb direct.

10 Tips voor herstel na narcistisch misbruik

Direct actie ondernemen

Is jouw situatie uitzichtloos? Dan moet je hier zo snel mogelijk uitgehaald worden. Volg in dat geval mijn online programma herstellen van narcistisch misbruik. Hierbij krijg je:

 • Maximale steun van lotgenoten
 • Toegang tot alle bijeenkomsten
 • Verdiepende workshops
 • Online community
 • De beste stap die je kunt nemen om afscheid te nemen van narcistisch misbruik

De eerste stap heb je al gezet door dit artikel te lezen. Zet daarom ook de tweede stap en krijg weer uitzicht op een vrolijk en positief leven!

Wil je Herstellen van Narcistisch Misbruik?

In dit gratis e-book dat ik samen met psychologe Corry de Rooy maakte geven we 10 tips voor herstel na narcistisch misbruik. Zet de eerste stap naar een narcismevrij leven. Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang gratis het e-book ’10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik’. We sturen je geen spam en je kunt je op elk moment weer afmelden.
Dowload dit Gratis E-book Nu >>

  1 Response to "Een narcist ontmaskeren | 5 Kenmerken + Gratis E-Book"

  • M. ANOBIEM

   Naar aanleiding van uw artikel over gedachtencontrole en/of brainwashpogingen en (pervers)narcisme (?) wil ik graag het volgende schrijven. En weten wie dit herkend en hierop kan reageren.

   Periode 1986 tot heden:

   Ik word al vele jaren (inter)nationaal gestalkerd door kabalisten spiritisten if pervers narcisten, die eventueel onder de valse titel “psychiater” (lees psychopaat) proberen hun (groeps)wil op te leggen. Ook willen die lieden zonder een aanleiding, of een wettelijke bevoegdheid, laten onderzoeken waarom men na scheiding graag vrijgezel(lig) door het leven gaat. Zelf voel mij perfect in harmonie met mijn gekozen solo-leven en ik val NOOIT anderen lastig en dat heb ik ook NOOIT gedaan, zoals deze lieden iedereen onbevoegd plegen lastig te vallen. En inbraken, schade in woningen toebrengen en fysieke geweldpleging, zelfs pogingen tot aanrijden op de openbare weg niet schuwen, als mensen niet naar hun ‘illegale pijpen’ dansen.

   Deze groep van brute mannen en vrouwen, heb ik in de loop van 45 jaar, bij ongewenste toenadering, gewoon genegeerd. Deze mensen wensen ongevraagd en zonder bevoegdheden en zonder mijn vraag of wens, ook mijn gedachten en motieven voor het leven te controleren en te manipuleren en/of te wissen: wat zij vinden is de maat der dingen, denken zij. Narcisten of psychopaten?

   Ik ben/was niet voornemens mij ooit met deze lieden bezig te houden en nu word ik al vele jaren gestalkerd, belasterd en/of psychologisch geterroriseerd, al dan niet voor mijn deur, bij mijn winkeltochten, in mijn huis of op het web, ook met “occulte of demonen-therapie” om mij te laten kapituleren en/of mij te laten overnemen door steeds weer andere afstotelijke, dikke, domme, stinkende types, om daar seksueel aan beschikbaar gesteld te worden, of tegen mijn wil zelfs aan gekoppeld te worden als een partner: ik ben nu 35 jaar happy singel en inmiddels bijna 67 jaar(!).

   In 2002 drong m.i. een psychopaat of pervers narcist en/of kabalist en/of zwarte magier/spiritist een polykliniek binnen als “nefroloog” in een ziekenhuis waar ik voor de eerste en laatste keer kwam voor een nierscan en nefrologische screening. Toen probeerde deze creepy mij ‘ telepathisch’ tegen de grond te werken en mij te brainwashen onder hypnotische narcose (?) en om mij seksueel te misbruiken met viagra (!). Ik ben daar zonder noodzakelijk nefrologisch onderzoek vertrokken en nooit teruggekeerd, maar het duurde maanden voordat ik mij herinnerde dat dit echt was gebeurd en dat dit niet gedroomd was. Navraag leerde later, dat deze persoon niet bekend was in het BIG-register en dus niet geregistreerd was als nefroloog of anderszins: dus ook niet bevoegd was om te werken als arts in Nederland, in welke vorm dan ook.

   Circa twee jaar later, eind 2004, vernam ik aan de telefoon bij een advocatenkantoor, dat deze persoon, althans met die opgegeven naam, huisvriend was van een andere advocaat en die van 1978 tot circa 1980 amoreus achter mij aanzat, terwijl ik gehuwd was en niet geinteresseerd: dus die heb ik ook gewoon genegeerd, bij een opdringerige toenadering vegin haren tachtig in professioneel verband in de rechtszaal. Verder nooit contact mee gehad.

   In 1986 ben ik op eigen verzoek gescheiden en een jaar later, eind 1987, kwam een man aan de deur hangen met smoesjes. Ik kende deze man van een winkel al jaren, maar ik heb er nooit iets in gezien. Deze man bleek jaren later weer kabalist of spiritist te zijn, net als alle genoemde mannen hierboven, waaronder ook mijn ex. Van geen van allen heb ik dit ooit geweten voor 2019. Sinds 2019 ben ik toenemend erachter gekomen, dat die hiervoor genoemde nep-nefroloog uit 2002 (zie boven) een astrale sexswerker was, die op mij was afgestuurd door een of meer van die mannen hierboven, om mij “over te nemen” en om als sexslaaf te worden uitgeleverd aan hiervoor en hierna genoemden van een locale broederschap. Omdat voornoemde winkelier waarmee ik van eind 1987 tot begin1989 een soort buitendeurse losse verkering ontwikkelde nadat ik waarschijnlijk was gepsychomanipuleerd door dit soort spiritisten, mogelijkerwijs met foto’s die waarschijnlijk van mijn ex afkwamen en/of die misschien stiekem zijn gemaakt met verborgen camera in zijn winkeltje of op straat. Deze persoon bleek dan na ruim een jaar los gescharrel, zonder ooit een nacht ermee te hebben doorgebracht: ook nog gehuwd, hetgeen bij het eerste bezoek aan mijn deur, desgevraagd, is ontkend: hij kon voor zijn zaak niet officieel scheiden, maar hij leefde wel gescheiden. Ik kende zijn achtergrond niet. Deze nietszeggende losse date is dus beeindigd begin 1989, nadat zijn vrouw mij twee maal heeft gebeld. Ik ben dit jaar verder gaan studeren en in 1996 ben ik weer fulltime gaan werken buiten de stad, waardoor ik elk contact met het locale gebeuren ook verloor. Nu blijkt later, dat deze winkelier hierna zijn vreemdgaan is gaan afliegen en afbedriegen: hij was niet met toestemming van mijn ex als medelid van een broederschap arglistig aan mijn deur komen hangen: neen, ik was de heks die hem ‘had overgenomen’ en had verleid! Ik ben nooit in dit soort heksenzaken ooit betrokken of opgeleid geweest, ik had en heb een door mijzelf gewenste orthodox-christelijke levensbeschouwing èn dat zal niet veranderen door deze hitserige mannenbroederschappen. Die leugens van deze vreemdgaande winkelier waren dus pure omkering van de realiteit. Hij blijkt later ook achter 2 schoonzussen van mij aan gelopen te hebben, seks te hebben verzocht bij mijn kaballah- dochter (wat ik ook nooit wist tot 1 januari dit jaar) en hij bleek recent ook wekelijks bij mijn bejaarde moeder te hebben gehangen, die blijkbaar ook tot de kaballah was toegetreden en schijnbaar na haar tachtigste nog seksdienst heeft verricht hiervoor, want zij stierf eind 1917 met onverklaarde genitale aandoeningen. Afgedwongen misbruik na psychische overname? Van mijn moeders dood en aandoeningen hoorde ik pas een jaar na haar dood, van een familielid. Ik had geen contact met haar, en weinig contact met broers en zus. Ik was intussen ook nog 3 jaar naar het buitenland geweest.

   Nu heeft die vreemdgaande winkelier, na betrapt te zijn aan mijn deur, begin 1989, door zijn vrouw, aan deze broederschap, familie, en bij zijn huisarts (V) gefantaseerd en gejammerd, dat hij een heilige maagd is die door mij, als “heks was overgenomen” zodat hij onschuldig was aan zijn vreemdgaan. Dit terwijl hij vreemdging in de hele provincie (wat ik toen niet wist) en terwijl ik nooit in het uitgaansleven kwam. Hij draaide de wereld dus op zijn kop. Deze draaier-fantast heeft vervolgens blijkbaar overal: winkeliers, broederschapsleden, buurtbewoners etc. geronseld, die hem moesten helpen na betrapt te zijn, door zijn vrouw, door allemaal mee te gaan liegen over mijn persoon, terwijl ik nooit ergens kwam. Dit terwijl ik helemaal niet geinteresseerd was in al die hitserige kroegenlopende mannen. Daarom kwam ik ook nooit in de kroeg, niet in de gemengde sauna, niet in de carnavalsvereniging, niet in disco’s, niet in fitness-rooms etc.

   Ongelukkigerwijs kwam ik in december 2001, toen nog onbewust ervan dat die winkelier dezelfde huisarts daar in de groepspraktijk al had, bij dezelfde huisarts (V). Na zijn hysterische fantasie en manipulaties bij die huisarts als ‘slachtoffer van een heks’ , moet die huisarts op mijn werkvloer van dat moment intriges (mede) op touw hebben gezet, waardoor ik ook met vreemd gedrag in een kantoortuin kreeg te maken en met (mis)(be)handeling bij een routine-operatie, waardoor ik arbeidsongeschikt werd voor een maatgevend beroep met hoog salaris boven de toenmalige ziekenfondsgrens. En waarvoor ik vervolgens geen arbeidsongeschiktheidsverzekering kreeg.

   De psychoterreur zet zich dan jaren voort door steeds vaker lastig gevallen te worden door medewerkers van een gemeentelijk bedrijf voor arbeid voor arbeidsgehandicapten en laagopgeleiden, vooral na terugkeer uit het buitenland. Die weer lasteren en smaden bij instanties terwijl ik geen contacten met die mensen onderhield. Daar blijkt dan weer zo’n astrale sekswerker rond te lopen die aan iedereen aldaar astrale seks opdringt of aanbiedt. Deze sekswerker loopt dan ook de deur plat in het appartementencomplex in het centrum, waar ik woonde van januari 2016 tot 1 augustus 2021. Ook bij een psychopathische en psychotische buurman die na 3 jaar deuren ramt met een ijzeren stang, als zijn “geplande overname” van mijn persoon is mislukt na 3 jaar spiriristische bewerking, inbraaksabotages en woonbevuiling met rioolwater en opstuwen van rioolwater in de badkamerafvoer en stank door de mechanische ventilatie.

   Op 1 augustus 2021 ben ik deze stad ontvlucht en ben ik verhuisd naar het zuidelijkste deel van het land.

   Tot zover verslag van lieden die ik houd voor pervers narcisten en/of psychopaten en/of sociopaten: die graag brains overnemen en manipuleren, die geen respect hebben voor de privacy van iemands gedachtenwereld, en die ook de gewenste leefstijl en gewenste sexuele geaardheid van anderen niet respecteren, en die geobsedeerd zijn door sex. Derhalve ook nog vaak schenders van de grondrechten, schenders van de fysieke en psychologische integriteit en misdadigers tegen de menselijkheid in officiele functies, soms met schendig van het beroepsgeheim er nog bij

   Vraag:
   Wie heeft er recente negatieve ervaringen met spiritisten en/of (astrale) sex-hunters en sex-werkers in wooncomplexen of stadscentra? Of andere ervaringen met dit soort personen, prive of beroepsmatig?

Leave a Reply

Your email address will not be published.