Een narcist boos maken

Gratis E-book: 10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik

Hoe kun je een narcist boos maken? Het lijkt een gekke vraag, temeer omdat er maar weinig nodig is om een narcist kwaad te maken. Eigenlijk maakt alles dat niet om hen draait, of dat hen bekritiseert ze boos. In dit artikel licht ik dat verder toe aan de hand van een aantal voorbeelden…

“De narcist”

Laat ik beginnen iets te verduidelijken. In dit artikel heb ik het vaak over “de narcist”. Hiermee bedoel ik iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis, kortweg NPS.

Narcisme is er in verschillende gradaties. Zo kan het voor komen dat iemand die net tegen de NPS aanzit niet overal boos om wordt. Tenminste niet zichtbaar.

Lees ter verduidelijking ook het artikel “Wat is een narcist?“.

Een narcist boos maken door plezier te hebben

Je kunt een narcist boos maken door simpelweg iets te doen waar je plezier in hebt. Toxische mensen haten het om te zien dat iemand anders plezier heeft.

Hoe ze hieraan uiting geven verschilt per narcist. Sommigen zullen ze je dan openlijk beledigen. Of ze geven je het gevoel dat je een slecht persoon bent. Simpelweg voor het feit dat je iets doet waar je plezier in hebt.

Een narcist boos maken

De verborgen narcist zal eerder heel subtiel iets zeggen als: Zou je niet wat anders gaan doen? Je verknoeit je tijd.

Maar wanneer je voor hen zou stoppen met je hobby zullen ze je juist weer bekritiseren voor het feit dat je stopte met je passie. Bij een narcist kun je nooit goed doen!

Narcisten haten verjaardagen

Om dezelfde reden haten narcisten ook verjaardagen (van anderen), vakanties etc. Juist omdat andere mensen daar plezier hebben en zij niet in het middelpunt van de belangstelling staan.

Een openlijke narcist kan dan proberen de boel in het honderd te laten lopen, zodat anderen geen plezier meer hebben. Bijvoorbeeld door ruzie te maken. Een verborgen narcist daarentegen pakt dit subtieler aan.

Narcisten haten feestjes van anderen

Zo herinner ik mij nog van vroeger dat wanneer er iemand jarig was mijn moeder, een verborgen narcist, zich altijd enorm uitsloofde. Ze leek dan de zorgzame vrouw die goed voor de gasten zorgde. In werkelijkheid trok ze op die manier juist de aandacht naar haar toe.

Soms zeiden de gasten dat ze nu maar even moest gaan zitten. Daar gaf ze zelden gehoor aan. Want wanneer ze ging zitten was ze slechts een van de aanwezigen. En dat is voor een narcist onverdraaglijk.

Een narcist boos maken door een compliment te krijgen

Je kunt een narcist boos maken door het ontvangen van een compliment. Of het nou een compliment is voor een prestatie die je hebt geleverd, of een beloning op je werk.

Wanneer iemand anders dan de narcist een compliment ontvangt worden ze boos. Ze geven hieraan uiting door je te devalueren. Je naar beneden halen dus.

Devaluatie door een narcist

Reeds meerdere malen haalde ik in mijn artikelen een openlijk narcistische collega aan, zo ook nu weer. Op een dag gaf iemand mij een compliment dat ik zoveel parate kennis heb. Uiteraard kon hij dat niet hebben en merkte op “Herman weet alleen maar dingen waar je niets aan hebt”…

Door je te devalueren traint een narcist je, zonder dat je je daarvan bewust bent, dat je niet trots mag zijn op jezelf of je prestaties. Een kind dat met een narcistische ouder opgroeit zal daardoor faalangst ontwikkelen en later in het leven alles uitstellen.

Devaluatie door een narcist

Uitstelgedrag

Zoals je wellicht weet heb ik een narcistische moeder. En ik herken mij hier zeker in. Eigenlijk heb ik ook altijd heel veel dingen uitgesteld. Ook zocht ik nog vaak om haar goedkeuring voor beslissingen. En dan stuurde ze je juist in de verkeerde richting, waar je dan later niets van mocht zeggen…

Doch sinds ik het contact met haar heb verbroken heb ik geleerd mijn eigen beslissingen te nemen. En het kan me nu niets meer schelen wat ze van mijn beslissingen zou hebben gevonden.

Ook de eigen partner mag geen complimenten krijgen

Narcisten haten het zo wanneer iemand anders een compliment krijgt, zelfs wanneer het gaat om hun eigen partner. Normale mensen zouden het juist leuk vinden wanneer iemand iets positiefs over hun partner zegt. Maar een narcist niet…

Een narcist is dan juist beledigt omdat er iets positiefs over iemand anders dan hen wordt gezegd. En of dat nou een collega of hun partner is maakt geen verschil.

Voor narcisten zijn anderen er alleen maar om hun te dienen. De eigen partner zien de dan ook alleen maar als een verlengstuk van zichzelf. Iemand die hun valse zelf moet bevestigen en geen eigen zelf mag hebben.

Een narcist boos maken door ergens blij om te zijn

Blijdschap is iets dat narcisten boos maakt, wat maar weer eens aantoont hoe ziek ze zijn. Dat komt doordat ze zelf geen echte blijdschap kunnen voelen.

Soms doen ze wel alsof ze blij zijn. Maar dat is allemaal toneelspel, waar ze overigens heel goed in zijn. Doch in werkelijkheid zijn ze zo van hun gevoelens “afgesneden” dat ze geen blijdschap kunnen voelen. En dus mag een ander dat ook niet voelen.

Twee gezichten

Hun woede over andermans blijdschap kunnen ze op verschillende manieren tot uiting brengen. Zo kunnen ze je opeens een woedende blik toewerpen terwijl je met vrienden staat te praten. Je vraag je dan af wat je verkeerd doet.

Daarmee is meteen het gevoel van blijdschap verdwenen, om plaats te maken voor een negatieve stemming.

Een narcist boos maken door met anderen te praten

Je kunt een narcist boos maken door met andere, gezonde, mensen te praten. Een narcistische partner wil niet dat je contact hebt met andere mensen. Dat verstoort hun werk om jou hun zieke realiteit op te dringen. Wanneer je gezonde relaties hebt dan heb je immers ook een gezond perspectief ten opzichte van wat de narcist doet en zegt.

Om deze reden zal een narcist diens partner langzaam maar zeker doen vervreemden van familie en vrienden. Zo weet ik me nog te herinneren dat toen ik klein was we vaak kennissen en familie van vaders kant over de vloer hadden. Maar langzaam maar zeker werd dit steeds minder.

Met de kennis van nu denk ik dat mijn narcistische moeder daar achter zat. Echter, ik was toen nog te klein om de exacte reden daarvan mee te krijgen. Wat ik wel bewust heb meegemaakt is dat mijn moeder haar nieuwe partner helemaal vervreemdde.

Ze had hem ontmoet tijdens vrijwilligerswerk, dat ze beiden deden. Doch toen ze een relatie hadden en samenwoonden begon ze daar ruzie te maken. Het resultaat was dat ze uiteindelijk beide stopten met vrijwilligerswerk Dat terwijl dat voor haar nieuwe vriend (lees nieuw slachtoffer) juist zijn lust en leven was.

Een narcist boos maken door een ander aandacht te geven

Je kunt een narcist boos maken door aandacht te geven aan iemand anders dan de narcist. Zelfs al zijn het de eigen kinderen!

Zoals bekend moet een narcist zelf altijd in het middelpunt van de belangstelling staan. Iemand anders aandacht geven is dus een absolute no-go voor een narcist.

Wanneer het gaat om een partner die aandacht aan de kinderen geeft speelt er nog iets anders een rol. Doordat je aandacht aan de kinderen geeft weet de narcist dat jij een emotionele connectie hebt met de kinderen. En dat haten narcisten, omdat ze zelf niet het vermogen hebben om een emotionele verbinding met hun kinderen te hebben.

Zelfs aandacht geven aan de kinderen maakt een narcist kwaad

Eerder noemde ik de partner van een narcist die geen eigen zelf mag hebben. Hetzelfde geldt voor de kinderen van een narcist.

Ze zien hun eigen kinderen niet als zelfstandige wezens, maar als verlengstukken van henzelf. Dus omdat zij geen emotionele verbinding met de kinderen kunnen hebben, willen ze ook niet dat jij dat hebt!

Een narcist boos maken door trots te zijn op je talent

Ben je trots op een bepaald talent dat je bezit? Ook daarmee kun je een narcist boos maken. Ze zullen dan proberen je het gevoel te geven dat je arrogant bent of egoïstisch. Simpelweg omdat je trots bent op een talent dat zij niet bezitten.

Narcisten haten het talent van anderen. Tenzij ze daarvoor zelf met de eer kunnen strijken. Sommigen weten het zo te draaien dat je je talent te danken hebt aan hun ondersteuning. Dus niet alle tijd en energie die je hebt gestoken in het ontwikkelen van je talent.

Zij willen met de eer strijken voor jouw prestatie. En als je daar tegenin gaat worden ze kwaad.

Niet in het middelpunt van de belangstelling staan

Het werd al enkele malen genoemd, narcisten kunnen het niet hebben wanneer ze niet in het middelpunt van de belangstelling staan. Of het nou op een feestje is of in de kantine op het werk. De narcist moet in het middelpunt van de belangstelling staan en neemt geen genoegen met een “bijrol”.

De al eerder genoemde openlijk narcistische collega is hier een sterk voorbeeld van. Wanneer we in de pauze lol met elkaar hadden en hij stond niet in het middelpunt van de belangstelling probeerde hij er steeds tussen te komen. Wanneer hem dat niet lukte en anderen hem overstemden raakte hij zichtbaar geïrriteerd.

Een narcist vindt zichzelf het meest belangrijk

Een narcist boos maken door een fout te benoemen

Wil je een narcist heel erg boos maken? Wijs ze dan op een fout!

Ook al wijs je een narcist met de beste bedoelingen op een fout, het maakt ze razend. Zelf zien ze voortdurend fouten bij anderen en uiten dat ook. Maar oh wee als jij een fout van hen durft te benoemen.

Het idee alleen al dat jij denkt dat ze niet perfect zijn maakt ze woedend. En dat vaak om de meest onbenullige dingen, of wanneer je er een grap over maakt.

Narcisten vatten elke vorm van kritiek, ook al is het een grap, op als een belediging. Werkelijk alles zien ze als een persoonlijke aanval, hetgeen ze razend maakt.

Ruzie op Facebook

Bovenstaande maakte ik eens mee op het Walhalla voor narcisten, Facebook. Het ging om een kennis van een kennis met wie ik op Facebook vrienden was.

Het viel me al eens op dat ze werkelijk de hele dag berichtten postte, alsof ze niets beters te doen had. Vooral haar kind was een geliefd object om de aandacht mee te trekken. Zelfs wanneer het ziek was kwam er een foto op Facebook.

Op een keer reageerde ik op een reactie van de kennis. Hij had een typefout gemaakt en ik maakte daar een grap over. Hij maakte daarop weer een grap terug. Niets aan de hand.

Tot de eerder genoemde persoon ook een reactie plaatste die ook een fout bevatte. Ik maakte ook daar een grap over en zette er meteen achteraan dat ik zou stoppen met schoolmeester spelen.

Ze begreep niet eens waar ik het over had en vroeg om uitleg, en dus legde ik de grap uit. Er volgde een woedende reactie met veel boze emoticons. Ik probeerde haar nog uit te leggen dat het niet gemeen was bedoeld, doch ze bleef kwaad. Het leek wel of ik met mijn narcistische moeder in gesprek was…

Facebook

Uiteindelijk blokkeerde ze me zelfs. En dat alles omdat ik het had gewaagd een grap te maken, ook nog eens met de nodige zelfspot, over een foutje.

Was dit een vrouwelijke narcist? Natuurlijk mag ik dat op basis van een ruzie op Facebook niet concluderen. Maar het lijkt er wel erg op dat deze persoon ernstige narcistische trekken heeft.

Zelfinzicht

Misschien was het niet zo handig van me om tegen iemand waarbij ik al narcistische trekken vermoedde een grap te maken over een fout. Maar in de flow van het ouwehoergesprek met de kennis typte ik dat er neer.

Toen ik later het boek Invloed van hoogleraar psychologie Robert Cialdini las moest ik ineens weer aan dit voorval denken. Cialdini beschreef hoe mensen consequent willen zijn aan hun eerdere gedrag.

Ik had net een grap tegen die kennis gemaakt over een typefout. En nu die Facebookkennis ook een fout maakte wilde ik consequent zijn daaraan, en er ook een grap over maken.

Toch interessant om zo inzicht in je eigen gedrag te krijgen. Dat zouden narcisten nou ook eens moeten doen 😉

Ruzie in de auto

Nog een voorbeeld van mijn narcistische moeder. Ik zat als volwassene een keer bij haar in de auto en we hadden het over de verkeersregels. Nu heb ik ooit voor rijinstructeur geleerd en ben hier dus goed in thuis.

Tijdens die opleiding werd er altijd op gehamerd dat we de juiste juridische termen gebruikten. Zo ook bij de voorrangsregels, welke een onderscheid maken tussen voorrang verlenen en de doorgang vrij laten.

Narcisten hebben altijd voorrang...

Omdat in de volksmond voor alles het begrip voorrang wordt gebruikt zei ik dat ook. Uit gewoonte corrigeerde ik mezelf en zei oh nee, de doorgang vrij laten. Doch mijn narcistische moeder dacht dat ik haar verbeterde en werd woedend.

Zelfs al had ik dat gedaan was het nog een onbenullig incident. Maar een narcist maakt van zoiets meteen een drama. Een normaal gesprek verandert dan plotseling in een ruzie.

De moraal van dit verhaal

De moraal van dit artikel over “een narcist boos maken” is dat narcisten voortdurend boos worden om dingen die voor gewone mensen heel normaal zijn.

Vaak denken slachtoffers dat ze zelf iets fout hebben gedaan. Of ze proberen wanhopig om de narcist vooral niet kwaad te maken. Maar de woede van de narcist is irrationeel en ziekelijk.

Er is dus niets dat je kunt doen om ze niet kwaad te maken. Ook al praat je ze voortdurend naar de mond en cijfer je jezelf helemaal weg. Vroeg of laat zal de narcist ergens boos om worden.

Herken je dit verhaal? Of heb je nog meer voorbeelden uit eigen beleving? Deel het in een reactie. Kennis is macht!

Gratis E-book: 10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik

  2 replies to "Een narcist boos maken – Waarom narcisten snel kwaad zijn"

  • Miranda Stultiens

   Hoi Herman.
   Ik lees je artikelen geregeld, maar hoe meer ik lees, des te meer vraag ik me af of ik niet de narcist in mijn relatie ben?😳
   Ik zie zoveel overeenkomsten dat het beangstigend word. Bv het stukje over het vieren van een verjaardag. Ik vind .dat hartstikke leuk om veel moeite te doen voor de verjaardag van mijn dochter. Altijd een thema en probeer het mijn gasten zo aangenaam mogelijk te maken. Natuurlijk vind ik het fijn als dat gewaardeerd word. Maar doe ik dat dan omdat ik zit dan de aandacht naar mij gaat?
   Ik heb vijf jaar een relatie gehad met iemand waarvan door psychologen werd afneemt dat hij wel wat narcistische trekken had, hij draait steeds alles om, heeft mijn vertrouwen kapot gemaakt en word steeds boos als ik hem ergens op wijs. Meteen worden de rollen ongedraaid en ben ik de slechterik in het verhaal. Krijg ik boze berichtjes dat ik het niet kan verdragen als ik kritiek krijg. Enz. Hij legt opzettelijk spullen weg en laat mij zoeken als een gek, verklaard mij ook regelmatig voor gek. En dan ineens duikt iets op op een plek waar ik al tien keer gekeken heb. Hij is extreem jaloers, maar meet zelf met twee maten. Maar uiteindelijk ben ik het die iets fout doet want als ik een spiegel voor hou ben ik degene die fout bezig is, want ik doe het toch ook. Kan zoveel voorbeelden noemen maar ondertussen twijfel ik sterk of ik niet de narcist ben in dit hele verhaal….
   Kan ook bijna nergens meer terecht want mijn vrienden worden zo gemanipuleerd dat ik iedereen kwijt raak. Want ik hou geen rekening met zijn gevoelens. Terwijl hij degene is die mijn vertrouwen meerdere keren kapot heeft gemaakt door liegen en bedriegen.
   Mvg, miranda

   • Herman

    Hoi Miranda,

    Veel slachtoffers van narcistisch misbruik twijfelen of ze misschien zelf de narcist zijn. Echter, een echte narcist doet dat niet. Zij missen dat stukje zelfreflectie en herkennen alleen dingen bij anderen. Dat je in de vele beschrijvingen van narcistisch gedrag dingen bij jezelf herkent is niet z o vreemd. Iedereen heeft wel een paar narcistische trekken. Alleen wanneer het ziekelijk is spreken we van een narcistische persoonlijkheidsstoornis en noemen we diegene een narcist.

    Heel veel sterkte toegewenst!

    Mvg. Herman

Leave a Reply

Your email address will not be published.