Veel slachtoffers van narcistisch misbruik worden niet alleen emotioneel zwaar mishandeld. Velen vallen ook ten prooi aan financiële uitbuiting door de narcist. Een narcist wil je tot elke prijs controleren. En daarbij is geld een machtig wapen…

Financiële uitbuiting

Over de geestelijke mishandelingen en de gemene tactieken van de narcist heb ik reeds veel geschreven. Maar dit artikel is geheel geweid aan de financiële uitbuiting door de narcist.

Zoals we weten zijn narcisten pathologische leugenaars, manipulatief en uitbuiters. En dat laatste geldt zowel voor geestelijke uitbuiting als financiële uitbuiting.

Zoals gezegd wil een narcist het slachtoffer controleren en afhankelijk houden. En hoe kun je nou beter iemand afhankelijk houden dan met geld? In het artikel “De narcist verlaten” benoemde ik reeds de angst om het alleen niet te redden.

Slachtoffers zijn vaak te bang dat ze niet voor zichzelf kunnen zorgen, vooral wanneer er ook nog kinderen in het spel zijn. Vaak keert een slachtoffer dan ook terug in een misbruikrelatie vanwege de financiële zekerheid.

Voorbeelden van financiële uitbuiting door een narcist

Financiële uitbuiting kan per situatie verschillen. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden.

De narcist als je bewindvoerder

De narcist is je bewindvoerder

De narcist beheert al je financiën zonder met jou te overleggen. Jij krijgt “zakgeld”, of je moet je houden aan een streng budget. Ze zijn dus als het ware je bewindvoerder.

Ook kunnen ze eisen dat je voor alles om geld moet smeken. Je narcistische partner beheert al het inkomen, dus ook dat van jou, en dwingt jou om geld te vragen voor elke uitgave. Op deze wijze controleren ze elke cent die je uitgeeft.

Zoals bekend zijn narcisten meesters in manipulatie. In het geval van financiële uitbuiting kunnen ze je doen geloven dat je niet met geld om kunt gaan. Zij spelen dan de redder in nood en laten het slachtoffer ermee akkoord gaan dat ze zeggenschap krijgen over diens bankrekening.

Zo kan jouw toegang tot je eigen rekening worden gelimiteerd, terwijl je narcistische partner alle vrijheid heeft om jouw geld uit te geven.

Met jouw geld smijten

De narcist geeft zomaar jouw geld uit, zonder dat daarvoor om toestemming wordt gevraagd.

Zoals bekend menen narcisten speciale rechten te hebben. Dat ze kunnen beschikken over jouw geld is voor hen dus volkomen vanzelfsprekend.

De narcist smijt met jouw geld

Onbetaalde rekeningen

De narcist beheert jouw financiën en weigert rekeningen te betalen. Hierdoor kom jij in de problemen.

De narcist woont bij je in

Wanneer je een narcist bij je laat inwonen zullen ze vaak geen enkele bijdrage leveren. Soms doen ze dat aan het begin nog wel, in de fase dat ze nog de “ideale partner” spelen. Maar wanneer de financiële uitbuiting begint zullen ze steeds minder bijdragen aan het huishouden.

Verantwoorden wat je uitgeeft

De narcist eist dat je alles verantwoord dat je uitgeeft. Zo kunnen ze verlangen dat je van elke uitgave de kassabon of rekening met hen overlegt. En wanneer ze het niet eens zijn met je uitgaven volgt een bestraffing.

Schulden op jouw naam

De narcist gebruikt zonder jouw toestemming je creditcard. Vaak wordt er dan zoveel geld uitgegeven dat de kredietlimiet wordt bereikt. En raad eens wie dan voor de schulden opdraait?

De narcist maakt schulden op jouw creditcard

Ook komt het voor dat ze een nieuwe creditcard op jouw naam aanvragen. Het moge duidelijk zijn dat ook deze dan tot op de limiet wordt opgebruikt…

Het is ook mogelijk dat de narcist een lening op jouw naam afsluit. Uiteraard ben jij dan degene die het mag afbetalen, terwijl de narcist het geld uitgeeft.

Plunderen van de rekening

Als je een gezamenlijke rekening hebt met een narcistische partner is de kans groot dat vroeg of laat de rekening wordt geplunderd. Vooral wanneer de relatie op het einde loopt is er een groot risico dat dit gebeurt.

Wanneer een relatie met een narcist wordt beëindigt wil de narcist je kapot maken. Een van de manieren om dat te doen is door de rekening te plunderen en jou met alle schulden achter te laten.

Zoals bekend heeft een narcist geen empathie. Het kan ze dus niets schelen dat ze jou daarmee ernstig in de problemen brengen.

In de gevangenis door financiële uitbuiting...

Je eigendommen verkopen

Zoals reeds eerder gezegd, de narcist meent speciale rechten te hebben. Dat ze jouw geld uitgeven vinden ze doodnormaal. Maar dat geldt niet alleen voor je geld, maar ook voor al je bezittingen, je persoonlijkheid en je leven.

Financiële uitbuiting betekent dus niet alleen dat ze je geld nemen, ze kunnen ook je bezittingen verkopen. Uiteraard zonder dit met je te overleggen.

Saboteren van je carrière

Narcisten doen vaak alsof ze je steunen. Maar in werkelijkheid willen ze niet dat je carrière maakt. Zij moeten immers de beste en de belangrijkste zijn. Zeker wanneer financiële uitbuiting het primaire middel is om je te controleren, zal de narcist je carrière saboteren.

Manieren om dat te doen zijn je lastig vallen op je werk. Je onder druk zetten je baan op te zeggen. Of ze willen niet dat je een nieuwe opleiding gaat doen om zo een betere baan te kunnen krijgen.

Je bent bang over de financiën te beginnen

Drama is een van de tactieken van de narcist. Het slachtoffer wordt dan bang om nog over een bepaald onderwerp te beginnen. Zo ook bij financiële uitbuiting door de narcist.

Het slachtoffer zal, uit angst voor de reactie, geen vragen over de financiën meer durven stellen. De narcist kan zo doorgaan met het opmaken van jouw geld. En jij draait uiteindelijk voor alle schulden op.

Geld lenen van je familie

Een zeer geraffineerde manier om je van je familie te isoleren is geld van hen lenen. Uiteraard betaald de narcist dat nooit terug. Het gevolg is dat jij ruzie krijgt met je familie en van ze geïsoleerd raakt. Voilà, een dubbelslag voor de narcist…

Geld

Geen alimentatie betalen

Wanneer de relatie met de narcist is verbroken weigeren ze vaak alimentatie te betalen. Dat ze daarmee ook hun kinderen treffen deert ze niet. Narcisten worden niet gehinderd door enige compassie.

Soms krijgen ze het zelfs voor elkaar op papier niets te hebben. Vervolgens moet het slachtoffer, dat al financieel is uitgebuit, dan zelf alimentatie aan de narcist gaan betalen.

Seks als financieel chantagemiddel

Vooral bij mannelijke narcisten speelt seksverslaving een grote rol. Zo kan het voorkomen dat ze in ruil voor geld seks eisen.

Het omgekeerde kan ook voorkomen, zowel bij mannelijke als vrouwelijke narcisten. In dat geval wordt er juist seks geweigerd wanneer het slachtoffer in de ogen van de narcist niet aan diens “financiële verplichtingen” heeft voldaan.

Financiële delicten op jouw naam

Narcisten hebben geen moreel besef. Daarom hebben ze er ook geen enkele moeite mee anderen te bestelen of fraude te plegen. Maar ze beseffen wel dat dit gevolgen kan hebben.

Zo kan het voorkomen dat ze op jouw naam belastingfraude plegen. En wanneer dit ontdekt wordt draai jij als slachtoffer voor de gevolgen op.

Vaak komen slachtoffers van financiële uitbuiting in de schuldsanering terecht, of zelfs in de gevangenis. En de narcist zelf speelt mooi weer bij het volgende slachtoffer…

Persoonlijke ervaring

Reeds in eerdere artikelen haalde ik een toxische vriendin aan met wie ik korte tijd een relatie had. Al snel had ze voor van alles geld nodig.

Zo had ze een openstaande rekening van 500 Gulden (ja, zo lang is het geleden) voor haar mobiele telefoon. Ze maakte me bang door te zeggen dat ze misschien wel naar de gevangenis moest als ze niet zou betalen.

Ga direct door naar de gevangenis

Ik was zo stom om de rekening voor haar te betalen, op voorwaarde dat ze zou stoppen zoveel te bellen. Uiteraard trok ze zich daar niets van aan.

En zo had ze altijd wat. Ze wist dat alles op een zeer geraffineerde manier te spelen. Zodanig dat ik me een gierigaard voelde wanneer ik protesteerde.

Doch ze speelde het niet slim genoeg door mij in korte tijd zoveel mogelijk geld proberen af te troggelen. Al gauw gingen bij mij de alarmbellen rinkelen. Het was mij duidelijk dat dit geen liefde was maar financiële uitbuiting.

Reeds na een week had ik al het besluit genomen met haar te breken. Achteraf had ik dat nog veel eerder moeten doen, maar als je er midden in zit is dat toch moeilijker. Daardoor wachtte ik nog een week met het verbreken van de relatie.

Vlak voor ik dat deed kwam ze bij me met een taxi, waar ik de rekening van de mocht betalen. Toen een kennis de opmerking maakte “Ze heeft je alleen maar nodig voor geld” was dat voor mij het laatste zetje dat ik nodig had de relatie te verbreken.

Was dit een vrouwelijke narcist? Ik durf het niet te zeggen. Daarvoor heb ik haar te kort gekend. Manipulatief was ze zeker. Maar bovenal was dit financiële uitbuiting.

Financiële uitbuiting door een narcist

Hoe kun je jezelf beschermen tegen financiële uitbuiting?

Wanneer je een relatie met een narcist hebt gehad, of er nog steeds in zit, is de kans groot dat je meerdere van bovenstaande voorbeelden hebt herkend.

Mocht je nog in zo’n relatie zitten dan is het zaak te voorkomen dat je nog verder financieel uitgebuit wordt. Enkele dingen die je kunt doen om dat te voorkomen zijn:

 • Je geld bewaren op een aparte rekening waar alleen jij toegang toe hebt.
 • Fraude-alerts voor je creditcard(s) instellen.
 • Je niet laten beperken in je ontwikkeling en ambitie voor een nieuwe carrière.

Tot zover het artikel over financiële uitbuiting door een narcist. Heb je hier ervaring mee, opmerkingen of aanvullingen op het artikel? Deel het met ons in een reactie. Kennis is macht!

Wil je Herstellen van Narcistisch Misbruik?

In dit gratis e-book dat ik samen met psychologe Corry de Rooy maakte geven we 10 tips voor herstel na narcistisch misbruik. Zet de eerste stap naar een narcismevrij leven. Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang gratis het e-book ’10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik’. We sturen je geen spam en je kunt je op elk moment weer afmelden.
Dowload dit Gratis E-book Nu >>

  10 replies to "Financiële uitbuiting door een narcist"

  • Kleinkinderen08

   hi ik had 7mnd relatie met narcist de leugens waar halen ze het vandaan hij heeft 1500 euro geleend en mij nu overal geblokkeerd en dan de keren dat hij mij heeft uitgemaakt zo verschrikkelijk ik vind het zo erg dat ze daar mee wegkomen en de politie er niks aan doet en dat ze dan zoveel vrouwen maar geld afhandig maken de slachtoffers zoeken op fb ed vrouwen trapt er niet in ze zijn zo gemeen ik ben er ook ingetrapt duister over zijn adres mocht alleen weten dat hij in rdam zuid woonde turkse routs heeft en zgn pakketbezorgen was in de 7mnd ben ik gesloopt heb ik hartritmestoornissen etc etc

  • Sam

   Helaas ben ik er ook in getrapt en een bedrijfje op mijn naam laten zetten voor hem. Hij kon dit zelf niet meer na een eerder faissement. We waren immers al vier jaar samen dus ik handelde en vertrouwde het wel.
   Ongeveer 8 jaar geleden kwam ik er achter dat er enorme belastingschulden waren bij het bedrijfje en dat stond op mijn naam. Ik smeekte ongeveer 1 x per week of hij op wilde pakken. Hij beloofde elke keer beterschap om dit te doen.
   Ik heb zo energie aan de man verspilt en uiteindelijk pas afgelopen november de relatie definitief beëindigd. Dus een totale relatie van 14 jaar met 7 mooie jaren waar ik op handen werd gedragen en 7 toxische jaren die er bij uiteindelijk voor hebben gezorgd dat ik in verslavingskliniek terecht ben gekomen, enorme schulden heb, mijn meest dierbare zo in de steek heb gelaten door ze niet meer te zien, over grenzen heen ben gegaan om de lieve vrede maar te bewaren, mijn woonschip te koop moet zetten en ben verhuisd naar een andere provincie. Ik heb alles achter me gelaten en ben weer in opbouw om mijn zelfbeeld weer op te krikken, er te zijn voor mijn dierbare,

   • Kleinkinderen08

    verschrikkelijk heb er ook mee te maken gehad maar gelukkig maar 7mnd en 1500 euro lichter

  • jos

   zo erkenbaar maar voor ons kwam het te laat onze exschoondochter was al jaren bezig en we hebben nooit niks gemerkt ook onze zoon niet we vertrouwde haar voor 1000 procent zo zie je maar weer al het spaargeld van mijn en mijn man weg heel de gezamelijke rekening en spaargeld weg van onze zoon haar eigen kind zijn spaargeld weg en een hoop schulden achter gelaten en wij als slachtoffer hebben geen poot om op te staan .en zei wordt met al haar leugens en bedrog geloofd te triest voor woorden

   • Lotgenoot

    Hoi Jos,

    Wat een ellende. Helaas is het herkenbaar. Vooral nog het feit dat je niet geloofd wordt en dat dat soort mensen alles verdraaien. En ipv dat je met enig begrip behandeld wordt door instanties en/of omgeving, ook nog wordt uitgemaakt voor “dom dat je erin getrapt bent.” Terwijl het enige dat je werkelijk (fout) deed is iemand vertrouwen die je zou moeten kunnen vertrouwen. Sterkte in ieder geval. Een lotgenoot.

  • RITA DE POTTER

   ben uiteindelijk van een narcist gescheiden ! echter zit al 12 jaar in de afwikkeling van de vereffening-verdeling waarin hij zich heeft laten uiten als een behoeftig persoon (liever lui dan moe) en mij persoonlijk onderhoudsgeld laat uit betalen aan hem (manipulatie via de rechtbank ! en rechter is hem ook gevolgd) ; probeer mijn ouderlijk huis over te nemen, maar rekt de zaken zodat hij nog steeds persoonlijk onderhoudsgeld kan krijgen (door rechtbank beslist tot zolang de woning niet is overgenomen door iemand) en woonvergoeding kan krijgen; ik werk me dood en hij gaat mijn centen gaan opdrinken ; zijn kinderen zijn niet belangrijk voor hem ; hoe rapper ze gaan werken, des te sneller hij er niet meer moet voor opdraaien ; verschrikkelijk dat mensen van de rechterlijke macht zich zo laten innemen door narcisten die verwarring stichten en mensen uitbuiten met allerhande leugens en bedrog ; slachtoffer wordt dader en dader wordt slachtoffer ; ex ziet enkel $ tekens in mijn ogen en heeft oogkleppen op …. verschrikkelijk ; dan probeer je je geluk te zoeken en zij blijven jouw leven beinvloeden.

  • Joanna Leurentop

   2milioen Frank geleend van mijn moeder,schuldbekentenis ondertekend. leing zonder intrest,opgemaakt bij notaris.Nu moeder 97 jaar is wil hij dat ik de papieren ga zoeken bij moeder.om ze te vernietigen.?????

  • Holwerda

   Wat herkenbaar! Moest van alles een bonnetje overleggen maar heb dit consequent geweigerd. Wilde benzine geld van mijn vader als hen wilde bezoeken in het verpleegtehuis. Controleerde de benzinemeter of ik wel goed de kilometerstand opnam voor mijn werk. Ging weer werken als verpleegkundige in de avonddienst en oh wee als het iets later werd. Nog net niet de mattenklopper in zijn hand!
   Gelukkig heb ik meteen een eigen bankrekening genomen want ik vertrouwde het niet. Kreeg ook nauwelijks kleedgeld.
   Had altijd ruzie met zijn meerdere.

  • Anoniem

   Mijn Narcist vroeg mij altijd boodschappen te halen en ik maar betalen. Wij woonden apart, later werd het: oooh kun je Shag en Whisky meenemen. Het ging hier dus niet om grote bedragen maar in 4 Jaar tijd liep het toch wel op. Ook altijd mijn Auto gebruiken terwijl hij zelf auto heeft maar ik rijd Diesel, dus dat was toch niet zó duur???? Moeilijk voel me écht gebruikt en heb hem ontmaskerd, helaas, 4 Jaar te laat.

  • Hendriks

   Mijn dochter had huis gekocht met haar narcistische ex. Na ruim twee jaar is haar naam met behulp van advocaat van het koopcontract gehaald. Gelukkig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.