Meldingen
Alles wissen

Kan er sprake zijn van narcisme?

2 Berichten
2 Gebruikers
1 Likes
348 Bekeken
jon82
(@jon82)
New Member
Deelgenomen: 10 maanden geleden
Berichten: 1
Topic starter  

Een aangetrouwd familielid zorgt binnen de familie voor onrust. Inmiddels hebben wij het sterke vermoeden dat zij een narcistische stoornis of andere (persoonlijkheids)stoornis heeft. Dit is wat we zien:

Ze zegt van zichzelf empathisch te zijn, dingen bij een ander aan te voelen, goed te kunnen luisteren en anderen graag te willen helpen. De ander ervaart echter het tegenovergestelde. Ze denkt en handelt vanuit de eigen behoefte of ideeën. Er is desinteresse en bemoeizucht, gedachten en gevoelens worden door haar ingevuld en er is geen respect voor andermans autonomie. 

Ze zegt te beschikken over zelfreflectie, die is alleen nooit gericht op het onder ogen zien van eigen tekortkomingen maar gericht op hoe iets anders aangepakt had kunnen worden om een bepaald doel te bereiken (vaak het krijgen van gelijk).

Ze staat graag in de belangstelling, wil graag belangrijk gevonden worden, invloed hebben of nodig zijn en is prestatiegericht. 

Ze wordt depressief wanneer dit niet lukt en meet zichzelf gauw een slachtofferrol aan. Ze heeft veel onverklaarbare lichamelijke klachten waarvoor constant aandacht wordt gezocht.

Ze heeft in het algemeen een dominant karakter en zoekt controle. Zij wil graag bepalen wat er gebeurt en hoe. Ze probeert haar zin door te drijven en accepteert in het algemeen geen tegenspraak, kritiek of andere meningen. Ze kan ijzig, kil en denigrerend zijn.

Ze is snel jaloers en neigt naar materialisme.

Ze heeft vaak ruzie en heeft moeite met relaties (privé en werkgerelateerd) maar fouten of problemen zijn altijd te wijten aan een ander. Zoekt altijd een zondebok.

Ze is kritisch en veeleisend richting anderen, legt op elke slak zout.

Ze is achterdochtig en beschuldigend. 

Ze maakt soms eenzijdige afspraken.

Ze heeft geregeld een eigen versie van de werkelijkheid waardoor feiten soms heel subtiel net anders worden voorgespiegeld. Ze zegt hierbij tegenstrijdige dingen.

Ze gedraagt zich impulsief en wispelturig. De ene keer vriendelijk, dan weer neerbuigend/pedant.

Ze spreekt graag op autoritaire toon, geeft graag steken onder water en doet vaak lacherig over anderen.

Ze is afwijzend richting haar eigen kinderen wanneer niet aan verwachtingen wordt voldaan.

Ze bemoeit zich met prestaties en relaties van de kinderen.

Ze heeft moeite met het respecteren van andermans privacy. Heeft geen gevoel voor de grenzen van anderen.

Ze komt emotioneel/uitbundig en soms theatraal over.

Zou er inderdaad sprake kunnen zijn van een narcistische stoornis of een andere stoornis? Kan er ook een overlap zijn van meerdere stoornissen? En hebben jullie advies hiermee om te gaan? De kans dat ze zich zal laten onderzoeken en er ooit een officiële diagnose komt, lijkt me helaas nihil.


Citeren
Onderwerp trefwoorden
Frank
(@frank)
New Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden
Berichten: 2
 

U bespreekt volledig mijn ex,na mijn depressie ,burnout en behandeling kreeg ik de raad te scheiden heb dat ook gedaan en nu besef ik dat ik dat veel eerder had moeten doen.

Narcistisch lichte overlapping borderline geloof me ze maken je omgeving volledig kapot ,het zijn meesters in mensen overtuigen van dingen die er niet zijn.

Die laten zich niet overtuigen om te laten behandelen bij mij barste de hel los toen ik dat voorstelde ik werd verweten dat ik ze wou laten wegsteken in gekkenhuis enz... toen heb ik de scheiding ingezet!

Ik wens je veel sterkte toe je moet grenzen stellen tot hier en niet verder maar dat is lastig want dan gaan ze een spelletje met je spelen en je proberen slecht te maken bij de familie ,ik denk dat je dit eerst met de familie moet bespreken en dan als een blok grenzen stellen .

Mvg,frank


Ton123 reacted
BeantwoordenCiteren
Deel: