Meldingen
Alles wissen

Zus met narcisme


Schaapje7
(@schaapje7)
Nieuw forumlid
Deelgenomen: 2 jaren geleden
Berichten: 3
Topic starter  

Hallo allemaal, 

Ik zal me ook voorstellen. Ik ben Schaapje7, schermnaam omdat ik doodsbenauwd ben dat mijn familie me opspoort en alles wat ik hier zeg tegen me gaat gebruiken. Het is vaker gebeurd op FB.. Maar Schaapje7 dus want ik ben het zwarte schaap van ons disfunctionele gezin. 

De reden waarom ik me heb aangemeld is omdat ik mijn zus vermoed van narcisme. Weet het nog niet helemaal zeker maar mijn intuïtie weet het 200% zeker. Raar is dat.. 

Ik ben opgegroeid met een narcistische vader maar van hem heb ik gelukkig al jaren geen last meer. Nu sinds een paar maanden van mijn zus helaas wel. Ik denk dat zij een verborgen narcist is. 

Onze relatie is eigenlijk pas scheef gegroeid sinds ik voor mezelf heb leren opkomen in therapie. Ik zet vaak mezelf aan de kant en ik ben een people pleaser. Dit gedrag kon ik bij mezelf herkennen steeds als ik bij mijn zus was. Ze ging bijvoorbeeld helemaal op in haar werk en relaties als we bij elkaar waren. Ik irriteerde me er kapot aan maar ik zei er nooit iets van tot een paar maanden terug. Toen begon ik te merken dat alles waar ik haar op aansprak ik weer terug kreeg. En hoe durfde ik want ze heeft zoveel voor mij en de familie gedaan (not.. ja ongevraagd en dan niet eens afspraken nakomen, controle over mijn gehandicapte moeder en haar regelzaken, boos worden als ik zelf iets voor mijn moeder wilde regelen in overleg). Ze kan heel slecht tegen kritiek en vind nooit dat zij iets verkeerd kan doen. Ik moet me altijd maar in haar verplaatsen maar nooit andersom. 

Sinds kort begin ik ook te merken dat ze tussen mij en mijn familie wil staan. Ze heeft zelf contact geblokkeerd met mij maar vertelt tegen familie dat ik haar heb geblokkeerd en dat dat haar heel veel pijn doet. Ze heeft fotolijsten in mijn moeders huis van mij verwijderd en zegt dat ze die nog wel gaat ophangen maar liever in een ander lijstje maar haar eigen foto's laat ze staan. 

En het ergste.. Ze heeft achter mijn rug om het mentorschap van mijn moeder aangevraagd. De rechter zelf heeft me gelukkig op de hoogte gebracht. 

Ik vertrouw haar niet. Ik ben bang dat ze hiermee ervoor wil zorgen dat ik niet of weinig nog contact met mijn moeder kan hebben. De bezittingen die mijn moeder heeft liggen ook bij mijn zus thuis waaronder oude kinderfoto's van mij. Ik ben bang dat ik daar nooit meer bij kan komen.. 

Ik heb toevallig gezien dat ze me recent heeft gedeblokkeerd op social media. Nu vraag ik me dus af waarom.. Ik ben bang dat ze weer contact op gaat nemen of dat ze me in de gaten wil houden of zoiets. Ik twijfel nog om haar te blokkeren. Diep in mijn hart wil ik eigenlijk geen contact meer met haar. Mocht ze verhuizen naar de andere kant van de wereld dan zou dat me zoveel rust geven.. en toch merk ik dat ik heel nieuwsschierig ben naar contact.

Ik heb me sinds ik mijn zus verdenk van verborgen narcisme meer ingelezen en zo veel is herkenbaar! Ik schrik er gewoon van.. Vooral het gaslighten en dat ze me nu probeert te isoleren van de familie. Ook het slachtoffer spelen en haar grootheidswaanzin mbt tot haar werk en hoeveel ze voor anderen klaar staat.. 

Ik was benieuwd of dit herkenbaar klinkt voor jullie en of jullie tips hebben hoe hiermee om te gaan. Hoe kan ik zeker weten dat zij narcist is, dan wel verborgen en hoe ga ik hiermee om? 

Bedankt voor het lezen 🌸

 


Citeren
Saar
 Saar
(@saar)
Gewaardeerd forumlid
Deelgenomen: 3 jaren geleden
Berichten: 109
 

Dag Schaapje7,

Het klinkt zeker herkenbaar wat je schrijft. Hoe je daarmee om kan gaan? Het probleem is eigenlijk dat er niet met een narcist omgegaan kan worden, eigenlijk niemand kan dat zonder zelf er vroeg of laat aan onder door te gaan, ja ook de sterkste onder ons zullen het opgeven. Dat maakt het in jou geval lastiger omdat je zus nodig hebt om bij je moeder en je spullen te kunnen komen, in dat opzicht heeft ze iedereen al schaakmat gezet voor je er erg in had. Je kan een gevecht leveren voor je rechten als dochter van je moeder maar het wordt met een narcist een felle strijd waarvan je moet overwegen of je dit kan en wil aangaan. Als je het aangaat zorg dan voor voldoende support in de vorm van vrienden en kennissen en mensen met kennis die je kunnen adviseren in b.v juridische zin als het gaat over de regelzorg van je moeder en hoe je stiekem buiten spel wordt gezet.

Ga daarin zo min mogelijk in discussie met je zus daar ze niet tegen kritiek kan en eigenlijk nooit een weerwoord wil of kan verdragen. Bescherm je daarmee je zelf en de informatie die je verzameld en de stappen die je eventueel zet. Dat is sowieso een goed idee ten aanzien van iedere narcist.

Bij sommige narcisten kan het werken om ze naar de mond te praten en toch langzaam meer regie in handen te zien te krijgen. Maar niet iedereen kan zo sluw te werk gaan.

Veel goeds 🌻 

 

 

 

 

 

Dit bericht is gewijzigd 2 jaren geleden door Saar

BeantwoordenCiteren
Beppie
(@beppie)
Nieuw forumlid
Deelgenomen: 1 jaar geleden
Berichten: 2
 

Hoi schaapje7

Wil even laten weten dat ik met je mee voel 🤗.ikzelf ben er anderhalf jaar geleden achter gekomen, wat een heftige tijd alle emoties die er zijn komen over je heen dan.

Ikzelf heb gelukkig wel de steun van mijn zus en broer omdat onze moeder was overleden er een hoop gezamenlijk geregeld moest worden ze eigenlijk door de mand viel bij de andere met haar gedrag normaal deed ze dit altijd 1 op 1 en dachten we allemaal dat het normaal was !!!!

Dit heeft mij wel super gesterkt hierin,uiteindelijk is dit op een woorden wisseling uitgelopen waarbij zei alles verdraaid terwijl we met zijn vieren waren ?

Vanaf november 2019 geen contact meer ook mijn andere broer en zus niet meer toch doet het ontzettend pijn en had ik eigenlijk met wat ik nu weet haar nog wel in de familie willen hebben ,maar wij zijn verandert in ons gedrag doormiddel van Therapie en emdr ze zal hier nooit mee om kunnen gaan.

Uiteindelijk ben ik de sterkste maar dit lukt me niet altijd om te vol brengen veel sterkte  


BeantwoordenCiteren
Deel: