Internettrollen, we hebben allemaal weleens met ze te maken gehad. Je weet wel, die vervelende mensen die in de anonimiteit van het internet ruzie zoeken en hun slachtoffers de meest verschrikkelijke dingen toewensen. Allemaal typische kenmerken van een narcist. Daarom dringt de vraag zich op: Zijn internettrollen narcisten?

Wat zijn internettrollen?

“Een trol is een persoon die berichten plaatst in een internetomgeving om voorspelbare emotionele reacties uit te lokken als woede, irritatie, verdriet of scheldpartijen – ook wel flames genoemd in internetjargon, opzettelijk verkeerde informatie geeft of zich doelbewust anders voordoet.

Dit gebruik van het woord trol is afkomstig van de vroege uitsluitend Engelstalige internetgemeenschap op Usenet, fora of chatkanalen.

Van de duistere drie zijn psychopathie en machiavellisme gerelateerd aan trollen, evenals sadisme, terwijl narcisme bijdraagt aan het superieur voelen aan populaire profielen op internet. Het verwante cyberpesten is gerelateerd aan het tegenovergestelde van altruïsme of agreeableness uit de big five.”

Bron: Wikipedia

Internettrollen

Internettrollen en verborgen narcisme

Volgens Wikipedia liggen aan internettrollen vooral psychopathie, machiavellisme en sadisme ten grondslag. Narcisme wordt slechts terloops genoemd. Waarschijnlijk omdat ze bij narcisme alleen aan openlijk narcisme denken.

Doch volgens klinisch psycholoog Abdul Saad is er wel degelijk een rechtstreeks verband tussen verborgen narcisme en het fenomeen internettrollen.

Waar openlijke narcisten zich niet houden aan sociale normen doen verborgen narcisten dit juist wel. Althans in het openbaar… Wanneer zij niet betrapt kunnen worden tonen zij hun woede en agressie. Daarom is het internet een walhalla voor hen.

Lees ook het artikel over ‘Verborgen Narcisme

Studie: internettrollen en persoonlijkheidskenmerken van de ‘Donkere Triade’

Uit een Canadees onderzoek onder ruim 1200 deelnemers blijkt dat internettrollen persoonlijkheidskenmerken bezitten uit de ‘Donkere Triade’. Onder de ‘Donkere Triade’ vallen narcisme, machiavellisme, psychopathie en sadisme. Uiterst toxische mensen dus.

De deelnemers werden ondervraagd over hun internetgedrag en persoonlijkheid. Degenen die aangaven dat trollen hun favoriete internetactiviteit was, scoorden ook bijzonder hoog op eigenschappen uit de ‘Donkere Triade’.

Ter vergelijk: De doorsnee deelnemers, dus geen internettrollen, scoorden significant laag in de ‘Donkere Triade’. De relatie tussen internettrollen en de ‘Donkere Triade’ was zo opmerkelijk dat de auteurs in hun scriptie schreven:

“… the associations between sadism and GAIT (Global Assessment of Internet Trolling) scores were so strong that it might be said that online trolls are prototypical everyday sadists.”

Vertaling: “… de associaties tussen sadisme en GAIT-scores (Global Assessment of Internet Trolling) waren zo sterk dat je zou kunnen zeggen dat internettrollen prototypische alledaagse sadisten zijn.”

Internettrollen houden ervan anderen een slecht gevoel te geven. Ze halen vreugde uit het leed dat ze anderen toebrengen. Het internet zien ze als hun speeltuin!

Een internettrol zelf aan het woord

In een artikel op de website van Libelle is Kelly (38) aan het woord. Ze bekend een internettrol te zijn die graag “een bommetje gooit en dan wegloopt”.

Wraakactie

Het begon allemaal als een wraakactie tegen de nieuwe vriendin van haar ex. Met een anoniem account stalkte ze haar met krenkende opmerkingen. Na verloop van tijd werd ze door haar geblokkeerd. Doch het spel bleek zo goed te zijn bevallen dat het naar meer smaakte.

Cyberpesten

Sindsdien bestookt ze onbekenden op het internet met krenkende opmerkingen. Dat doet ze met veschillende accounts. Beurtelings in verschillende rollen. De ene dag speelt ze een sarcastische millennial, de volgende dag een verongelijkte huisvrouw en weer een andere dag een zwaar gelovige dame die andersdenkenden aanvalt.

Een gevoel van macht

Een citaat: “Het geeft me een gevoel van macht om mensen online tegen de haren in te strijken. Ook al ken ik ze niet eens. Als iemand verdrietig is over een overleden huisdier, jaag ik hem op de kast door te zeggen dat je er meer aan hebt als je hem gewoon laat opzetten. Of ik neem een heel extreem standpunt in op een forum over vaccineren of het wel of niet dragen van bont. Negen van de tien keer gaat zo iemand vol op mijn gezwets in. Smullen, vind ik dat. Al handenwrijvend maak ik het gesprek telkens nét een tandje erger, ook al meen ik geen bal van wat ik zeg. Hoe feller ze op mijn berichten reageren, hoe beter.”

Zachtaardig persoon?

Toch ziet Kelly zichzelf als een heel zachtaardig persoon en zegt ze zichzelf weleens af te vragen hoe ze zo heeft kunnen verdrinken in dit vieze en negatieve spel van internettrollen.

Citaat: “Mensen zijn vast en zeker gekwetst, beledigd, verdrietig of boos door wat ik zeg. Als we oog in oog zouden staan, zouden we misschien wel vrienden kunnen worden. Of merken we dat we veel overeenkomsten hebben en ons op internet allemaal een beetje anders voordoen dan we zijn. Die trol, dat is de echte Kelly niet. Niemand weet dat ik dit doe in de stille uren op mijn werk. Het is mijn geheim. Ik koester mijn verslaving.”

Het hele interview met internettrol Kelly kun je nalezen op Libelle.nl

Internettrollen

Hoe om te gaan met internettrollen?

Allereerst wil ik waarschuwen niet te snel iemand het etiketje ‘internettrol’ op te plakken. Het kan ook zo zijn dat iemand het met je oneens is of je met de beste bedoeling op een fout wil wijzen.

Doch wanneer iemand systematisch anderen uitdaagt en krenkt, dan heb met een internettrol te maken.

Wanneer je wordt geconfronteerd met een internettrol, bedenk dan dat dit een uiterst toxisch iemand is die er plezier aan beleefd wanneer jij reageert en hen laat merken dat ze je gekwetst hebben. Bovendien, als slachtoffer van narcistisch misbruik ben je extra kwetsbaar voor internettrollen. Ze ruiken als het ware door het scherm heen dat je een makkelijke prooi voor ze bent.

De allerbeste remedie tegen internettrollen is dan ook om hen te negeren en te blokkeren!

Heb jij ook weleens te maken gehad met internettrollen? Hoe ben je ermee om gegaan? Deel het in een reactie. Kennis is macht!

Wil je Herstellen van Narcistisch Misbruik?

In dit gratis e-book dat ik samen met psychologe Corry de Rooy maakte geven we 10 tips voor herstel na narcistisch misbruik. Zet de eerste stap naar een narcismevrij leven. Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang gratis het e-book ’10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik’. We sturen je geen spam en je kunt je op elk moment weer afmelden.
Dowload dit Gratis E-book Nu >>

  1 Response to "Zijn internettrollen narcisten?"

  • Anoniem.

   Ondanks dat we jarenlang hebben geleden onder het bewind van een verborgen narcist ben ik zelf wel eens aan het trollen geslagen. Dat was in de tijd na het overlijden van mijn man. Hij had terminale kanker en heeft van de korte tijd die hij van de dokters had gekregen toch nog 4,5 jaar weten te maken. Met het mes in de bek zeg maar.
   Toen hij dood ging was ik helemaal aan het eind van mijn latijn.
   Al een dag na zijn dood stalen zijn motor’vrienden’ de motoronderdelen om de kist van mijn man vandaan. Ze maakten mijn man belachelijk, zeiden dat hij niet spoorde. Die vuige grijns erbij… het besmuikt lachen… Zo verschrikkelijk was dat. Dan moest ik hen uitleggen dat dat door alle chemo’s kwam. Dat het zijn hersens had aangetast. Dat hij op het einde niet meer helemaal was wie hij altijd was geweest.
   Die motormannen werden beschermd door hun kennissen en vriendjes op ons eiland. Door mijn buren ook. Iedereen kent hier iedereen. Op een eiland heerst een ons kent ons en ouwe jongens krentenbrood-cultuur. Dus mensen beschermen hun ‘soortgenoten’ vanwege de onderlinge belangen. Dat is het enige nadeel van wonen op een eiland. Mij werd gemaand mijn mond te houden over wat zij uitspookten in ons huis en mijn overbuurman liet me zelfs mijn excuses aanbieden aan een van de dieven. De man had zich beledigd gevoeld omdat ik tegen begon te sputteren omdat hij allerlei plannen met de motorspullen van mijn man had. Ik was net weduwe! Gun zo iemand wat tijd in plaats van meteen beginnen te plunderen.
   Een enorme mensenhaat kreeg ik ervan. Ook omdat iedereen alles goedpraatte en toen ben ik op facebook gaan trollen. Gewoon onder mijn eigen naam hoor. Heel kwetsende dingen geschreven. Ook tegen mensen die ik helemaal niet kende. Echt slecht. Heb er ook spijt van. Maar ja, gedane zaken nemen geen keer dus daar moet ik mee zien te leven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.