Wraak nemen op een narcist

Gratis e-boek: 10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik

Wraak nemen op een narcist, is dat een goed idee? Veel mensen die pas hebben ontdekt slachtoffer te zijn van narcistisch misbruik ervaren woede. Sommigen willen dan wraak nemen op hun narcist, of confronteren met hun bevindingen. In dit artikel leg ik uit waarom dat wel of niet een goed idee is…

Wel of niet wraak nemen op een narcist?

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Wraak nemen op een narcist is geen goed idee. Het is volstrekt begrijpelijk is dat je wraakgevoelens hebt, maar ze omzetten in daden is levensgevaarlijk.

Om succesvol wraak te nemen op een narcist moet je namelijk even ziek van geest zijn als de narcist zelf. En dan nog is de kans groot dat er weer een wraak op de wraak komt, met steeds ernstigere gevolgen. In het ergste geval breng je daarbij jezelf en iedereen op wie je gesteld bent ernstig in gevaar.

De narcist confronteren met je bevindingen

Toen ik pas had ontdekt slachtoffer te zijn van mijn narcistische moeder wilde ik haar deze informatie via via ook toespelen. Dit om haar te laten merken dat ik haar als narcist ontmaskerd had. Doch nu weet ik dat dit alleen maar averechts zou werken.

Elke discussie met een narcist is namelijk zinloos. Ten eerste komt de boodschap toch niet bij ze aan. En ten tweede draaien ze alles om. Jij confronteert diegene met het feit dat je hem of haar als narcist hebt ontmaskerd. Vervolgens zullen ze anderen gaan vertellen dat jij een narcist bent. Deel deze kennis dus nooit met een narcist!

Toen mij dit duidelijk was heb ik hier toen maar vanaf gezien. Wel heb ik haar een brief geschreven en deze persoonlijk afgegeven. Dat was nog voor ik ooit van een narcistische persoonlijkheidsstoornis had gehoord.

Het was een brief die ik in mijn wanhoop had geschreven. Ik wilde hetgeen ze mij tijdens mijn jeugd had aangedaan (Zie het artikel Narcistische moeder) met haar uitpraten. Doch telkens wanneer ik dat probeerde beet ik op graniet.

In de bewuste brief benoemde ik een en ander en zei dat ik dat al tientallen jaren met me meesleepte. Na deze brief heb ik nooit meer iets van haar gehoord.

Dat was begin 2015. Onlangs heb ik vernomen dat ze deze brief aan anderen heeft laten lezen als “bewijs” hoe slecht ik wel niet ben. Zo zie je maar weer hoe een narcist werkelijk alles tegen je gebruikt. Zelfs een wanhopige brief.

Wil je toch wraak nemen?

Voor wanneer je toch wraak wilt nemen op een narcist, hier enkele dingen waar ze niet tegen kunnen.

Wraak nemen op een narcist

Negeren

Een narcist is afhankelijk van de aandacht die hij of zij van anderen krijgt. Door ze te negeren kun je ze dus raken omdat ze dan geen voeding krijgen.

Een narcist wordt nog liever uitgescholden dan dat je hem of haar negeert. Als jij uiting geeft van je haat dan voed je ze. Je bent dan een mooie schietschijf voor ze waarop ze hun woede kunnen botvieren. Bovendien, omstanders zien dat jij degene was die “begon”.

Een goede manier om wraak te nemen op een narcist is dus negeren!

Kritiek

Een narcist kan beslist niet tegen kritiek. Je kunt ze dus pakken door in het bijzijn van anderen te bekritiseren. Doe dit vooral niet op een beledigende manier, want dan zal de groep zich tegen jou keren.

Imago

Een narcist heeft een onecht zelf en wil diens imago constant bevestigd hebben. Als jij weet wat hun imago is kun je juist het tegenovergestelde doen. In plaats van het te bevestigen ga je het in twijfel trekken.

Dit is wel een zeer riskante tactiek. Zoals je weet wordt een narcist woedend wanneer je aan diens imago komt. Het zal dus op een directe confrontatie met de narcist uitdraaien, waarvoor je zeer stevig in je schoenen moet staan!

Narcistische woede

Humor

Narcisten hebben weinig tot geen gevoel voor humor. Hetgeen waar ze om moeten lachen is het leed van anderen. Vooral wanneer ze dit zelf hebben veroorzaakt.

Ook maken ze graag grappen ten koste van hun slachtoffer, bij voorkeur waar diegene bij is. Wanneer het slachtoffer zich dan beklaagd dan was het “maar een grapje”. Doch wanneer je dat terug doet worden ze kwaad.

Dit wetende zou je wraak kunnen nemen op een narcist door bewust grappen ten koste van hem of haar te maken.

Ik had ooit een vervelende collega, overduidelijk een openlijke narcist. Hij kon er absoluut niet tegen wanneer hij tijdens de pauzes niet in het middelpunt van de belangstelling stond.

Ook tijdens het werk voerde hij altijd het hoogte woord. Vooral wanneer iemand een fout had gemaakt was hij in zijn element. Steevast kwam dan de opmerking: “Een fout maken is menselijk, het zijn alleen altijd de stommelingen die de meeste fouten maken”.

Op een keer maakte hij zelf een fout en kreeg hij die opmerking van mij terug. Daar kon hij uiteraard niet om lachen en was zeer gepikeerd.

Tot slot een waarschuwing…

Wanneer je deze tactieken toepast zal de narcist proberen de rollen om te draaien. Hij of zij zal jouw kwetsbaarheden misbruiken om jou uit de tent te lokken. En wanneer je uit de tent hebt laten lokken heeft de narcist weer de regie en ben je terug in diens web van misbruik…

Bovendien zal de omgeving zien dat jij degene was die naar deed tegen die “arme narcist”.

Wil je toch nog steeds wraak nemen?

De beste manier om wraak te nemen op een narcist!

Toch is er wel een manier om wraak te nemen op een narcist. Maar niet een directe manier om diegene een hak te zetten. De beste manier om wraak te nemen op een narcist is door al je energie in je eigen leven te steken. Maak je eigen leven weer mooi en negeer de narcist totaal!

Een narcist zal er slecht tegen kunnen wanneer jij niet meer onder diens invloed staat, tenzij ze weer een nieuw slachtoffer hebben. Maar vroeg of laat zal dit slachtoffer hem of haar ook verlaten. Op dat moment zou jij weleens weer in beeld kunnen komen.

Wanneer de narcist dan ziet dat je niet meer gevoelig bent voor diens manipulaties heb je de beste wraak genomen.

Ben je nog niet zover? Zet dan nu de eerste stap met de “30 Dagen Narcismevrij Challenge”.

Ik doe mee met de 30 Dagen Narcismevrij Challenge!Klik voor meer informatie

Heb jij weleens wraak genomen op een narcist? En zo ja, wat was het resultaat? Deel het hieronder!

  2 replies to "Wraak nemen op een narcist"

  • Saar

   Ik heb nooit wraak genomen eerlijk gezegd. Mede omdat ik zag hoe zinloos dit voor mij zou zijn.
   Het enige wat ik wilde was gelukkig worden en 1 ding stond voor mij vast en dat was dat daar geen wraak bij hoorde. Ik ben wel erg boos geweest hoor, zeker toen ik nog niet kon plaatsen dat het ging om een NPS. Dan bleven de discussies in mijn hoofd bestaan over hoe ze zwart over me dacht en dingen tegen me uit kon spelen en dat dit niet was wat ik dacht, deed of was. Alsof ik nog altijd in de verdediging ging en probeerde uit te leggen. Pas toen bij mij het kwartje viel over narcisme werd het rustig in mijn hoofd. Ook toen wilde ik geen wraak. Je kan je energie echt beter steken in je eigen geluk dan in de wraak. Omdat we dat als slachtoffer gewoon verdienen: Gelukkig zijn.
   Wel heeft mijn woede geholpen om mezelf uit die klauwen te werken en te blijven en dat leven te bouwen wat ik graag wilde. Dus i.p.v de boosheid te richten op de narcist, ben ik die energie gaan omzetten in iets wat werkt voor mij. En dat is voor mij een stuk meer bevredigender dan wraak.

  • Ereprijs

   Wraak, wat graag zou ik dat doen. Maar dat zounog meer kwaadaardigheid uitlokken. Hij is overal toe in staat. Hij ging zelf weg, het gras was groener, maar niettemin maakte hij gebruik van laster en roddel om me zwart te maken. En ook via de media, liet hij me lastig vallen. Hij had me op ‘n site gezet. En op de dag van vandaag heb ik last. Hij rijd soms in de straat van m’n moeder, meestal als ik afgesproken heb.
   Hij weet nog wat ik doe, lijkt het. Wraak nemen zou m’n leven kosten dus daar begin ik niet aan.
   Hij ging zelf en is toch kwaadaardig naar mij, misschien omdat ik teveel van hem weet. Ik weet wel dat hij de ontmoeting met mij maanden vooraf al had gepland, en info verzamelde, voordat hij mij brieven ging schrijven.
   Zorgvuldig in al zijn moves, zal hij altijd blijven. Waar een ander het leuke leven organiseert, organiseert hij hoe hij mensen kan gebruiken en klein kan maken.
   Wraak is geen goede optie, Sucses ook niet. Klein en grijs lijken veel eerder.
   Maar dat er zulke mensen is onbegrijpelijk. Ze zijn des duivels.
   Ik blijf waakzaam. 24/7.zelfs na 4 jaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.