Wraak nemen op een narcist, is dat een goed idee? Veel mensen die pas hebben ontdekt slachtoffer te zijn van narcistisch misbruik ervaren woede. Sommigen willen dan wraak nemen op hun narcist, of confronteren met hun bevindingen. In dit artikel leg ik uit waarom dat wel of niet een goed idee is…

Wel of niet wraak nemen op een narcist?

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Wraak nemen op een narcist is geen goed idee. Het is volstrekt begrijpelijk dat je wraakgevoelens hebt, maar ze omzetten in daden is levensgevaarlijk.

Om succesvol wraak te nemen op een narcist moet je namelijk even ziek van geest zijn als de narcist zelf. En dan nog is de kans groot dat er weer een wraak op de wraak komt, met steeds ernstigere gevolgen. In het ergste geval breng je daarbij jezelf en iedereen op wie je gesteld bent ernstig in gevaar.

De narcist confronteren met je bevindingen

Toen ik pas had ontdekt slachtoffer te zijn van mijn narcistische moeder wilde ik haar deze informatie via via ook toespelen. Dit om haar te laten merken dat ik haar als narcist ontmaskerd had. Doch nu weet ik dat dit alleen maar averechts zou werken.

Elke discussie met een narcist is namelijk zinloos. Ten eerste komt de boodschap toch niet bij ze aan. En ten tweede draaien ze alles om. Jij confronteert diegene met het feit dat je hem of haar als narcist hebt ontmaskerd. Vervolgens zullen ze anderen gaan vertellen dat jij een narcist bent. Deel deze kennis dus nooit met een narcist!

Toen mij dit duidelijk was heb ik hier toen maar vanaf gezien. Wel heb ik haar een brief geschreven en deze persoonlijk afgegeven. Dat was nog voor ik ooit van een narcistische persoonlijkheidsstoornis had gehoord.

Het was een brief die ik in mijn wanhoop had geschreven. Ik wilde hetgeen ze mij tijdens mijn jeugd had aangedaan (Zie het artikel Narcistische moeder) met haar uitpraten. Doch telkens wanneer ik dat probeerde beet ik op graniet.

In de bewuste brief benoemde ik een en ander en zei dat ik dat al tientallen jaren met me meesleepte. Na deze brief heb ik nooit meer iets van haar gehoord.

Dat was begin 2015. Onlangs heb ik vernomen dat ze deze brief aan anderen heeft laten lezen als “bewijs” hoe slecht ik wel niet ben. Zo zie je maar weer hoe een narcist werkelijk alles tegen je gebruikt. Zelfs een wanhopige brief.

Wil je toch wraak nemen?

Voor wanneer je toch wraak wilt nemen op een narcist, hier enkele dingen waar ze niet tegen kunnen.

Wraak nemen op een narcist

Negeren

Een narcist is afhankelijk van de aandacht die hij of zij van anderen krijgt. Door ze te negeren kun je ze dus raken omdat ze dan geen voeding krijgen.

Een narcist wordt nog liever uitgescholden dan dat je hem of haar negeert. Als jij uiting geeft van je haat dan voed je ze. Je bent dan een mooie schietschijf voor ze waarop ze hun woede kunnen botvieren. Bovendien, omstanders zien dat jij degene was die “begon”.

Een goede manier om wraak te nemen op een narcist is dus negeren!

Kritiek

Een narcist kan beslist niet tegen kritiek. Je kunt ze dus pakken door in het bijzijn van anderen te bekritiseren. Doe dit vooral niet op een beledigende manier, want dan zal de groep zich tegen jou keren.

Imago

Een narcist heeft een onecht zelf en wil diens imago constant bevestigd hebben. Als jij weet wat hun imago is kun je juist het tegenovergestelde doen. In plaats van het te bevestigen ga je het in twijfel trekken.

Dit is wel een zeer riskante tactiek. Zoals je weet wordt een narcist woedend wanneer je aan diens imago komt. Het zal dus op een directe confrontatie met de narcist uitdraaien, waarvoor je zeer stevig in je schoenen moet staan!

Narcistische woede

Humor

Narcisten hebben weinig tot geen gevoel voor humor. Hetgeen waar ze om moeten lachen is het leed van anderen. Vooral wanneer ze dit zelf hebben veroorzaakt.

Ook maken ze graag grappen ten koste van hun slachtoffer, bij voorkeur waar diegene bij is. Wanneer het slachtoffer zich dan beklaagd dan was het “maar een grapje”. Doch wanneer je dat terug doet worden ze kwaad.

Dit wetende zou je wraak kunnen nemen op een narcist door bewust grappen ten koste van hem of haar te maken.

Ik had ooit een vervelende collega, overduidelijk een openlijke narcist. Hij kon er absoluut niet tegen wanneer hij tijdens de pauzes niet in het middelpunt van de belangstelling stond.

Ook tijdens het werk voerde hij altijd het hoogte woord. Vooral wanneer iemand een fout had gemaakt was hij in zijn element. Steevast kwam dan de opmerking: “Een fout maken is menselijk, het zijn alleen altijd de stommelingen die de meeste fouten maken”.

Op een keer maakte hij zelf een fout en kreeg hij die opmerking van mij terug. Daar kon hij uiteraard niet om lachen en was zeer gepikeerd.

Tot slot een waarschuwing…

Wanneer je deze tactieken toepast zal de narcist proberen de rollen om te draaien. Hij of zij zal jouw kwetsbaarheden misbruiken om jou uit de tent te lokken. En wanneer je uit de tent hebt laten lokken heeft de narcist weer de regie en ben je terug in diens web van misbruik…

Bovendien zal de omgeving zien dat jij degene was die naar deed tegen die “arme narcist”.

Wil je toch nog steeds wraak nemen?

De beste manier om wraak te nemen op een narcist!

Toch is er wel een manier om wraak te nemen op een narcist. Maar niet een directe manier door diegene een hak te zetten. De beste manier om wraak te nemen op een narcist is door al je energie in je eigen leven te steken. Maak je eigen leven weer mooi en negeer de narcist totaal!

Een narcist zal er slecht tegen kunnen wanneer jij niet meer onder diens invloed staat, tenzij ze weer een nieuw slachtoffer hebben. Maar vroeg of laat zal dit slachtoffer hem of haar ook verlaten. Op dat moment zou jij weleens weer in beeld kunnen komen.

Wanneer de narcist dan ziet dat je niet meer gevoelig bent voor diens manipulaties heb je de beste wraak genomen.

Ben je nog niet zover? Zet dan nu de eerste stap met de “30 Dagen Narcismevrij Challenge”.

Ik doe mee met de 30 Dagen Narcismevrij Challenge!Klik voor meer informatie

Heb jij weleens wraak genomen op een narcist? En zo ja, wat was het resultaat? Deel het hieronder!

Wil je Herstellen van Narcistisch Misbruik?

In dit gratis e-book dat ik samen met psychologe Corry de Rooy maakte geven we 10 tips voor herstel na narcistisch misbruik. Zet de eerste stap naar een narcismevrij leven. Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang gratis het e-book ’10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik’. We sturen je geen spam en je kunt je op elk moment weer afmelden.
Dowload dit Gratis E-book Nu >>

  27 replies to "Wraak nemen op een narcist"

  • Susan Susan

   Ik heb een keer wraak genomen op mijn narcistische moeder. Ik heb haar de rekeningen laten betalen van een IT bedrijf waar ik gebruik van maakte. Deze rekeningen zijn uiteraard tegen mij gebruikt. Ik zit in de bijstand… Máár. Op deze rekeningen stond een legaat van mijn overleden vader dat ze mij niet uitbetaald had. Mijn eigen geld dus. Mijn wraak tegen haar heeft zich op die manier vóór mij gekeerd in plaats van tegen mij. Maar ik doe het nooit weer! Het beste is, inderdaad, zelf een leuk leven te hebben.

   • Lonneke71

    Wat heb je een mazzel gehad. Verstandig om geen wraak meer te proberen. Mijn moeder is voor mij lucht. Vieze lucht… waar is mijn toiletspray…. Humor helpt me om staande te blijven. Ik hoop dat je hebt genoten v h onverwachte geld.

  • Van de Vyver Jozefa

   Ik ben 38 jaar gehuwd geweest met een narcist. Ik was op, had geen eigen ik meer. Toen ik op het punt stond om volledig te crashen nam ik het besluit om hem te verlaten. Hij vroeg niet eens waarom . Mijn kinderen stonden achter mij ( allemaal gehuwd ) . We zijn nu 6 jaar later en toch kan ik er niet van loskomen. Als ik op mij p.c zit of tv kijk denk ik plots oei ik zal de muziek maar stiller zetten, straks wordt hij er nog wakker van . Ik hoor nog steeds de garagepoort open gaan , ik heb geen garage, Ik wik en weeg nog altijd mijn doen en laten. Meerdere keren heb ik al met hem een serieus gesprek willen voeren over alles wat in die 38 jaren gebeurd is en waarom ik hem heb verlaten. Het ergste is, ik hou nog steeds van hem. Ik zie hem alleen op familliefeestjes en dat doe ik voor de kleinkinderen. Is er nog een zorgeloze oude dag weggelegd? Hoe krijg ik hem uit mijn hoofd . Ik ben ten einde raad.

   • Tine Westra

    Lieve Vyver Jozefa. Ik begrijp je, maak ook zoiets mee. Nog steeds probeer ik af en toe i gesprek te komen. Helpt geen donder. eg het even heel duidelijk. ook als ik belangstellends vraag of zeg keert hij het om.
    Wat ik nu vel doe is hem zoveel mogelijk te negeren. Wraak wil ik absoluut niet, maar wel in MIJN eigenwaarde komen en blijven. Je kan de woordjes zeggen en denken IK BEN. Dan ben je verbonden met je eigen Hoger Zelf.
    Of je goddelijke kern. (Geen god met een baard, maar kosmische energie. Omrfing je zoveel mogelijk met mensen die gelijkgestemd zijn en aardig. Lieve groet, Tine.

   • Lonneke71

    Ten einde raad. Begrijp ik. Het is zo ingewikkeld en frustrerend. De narcist zit nog zo sterk in je systeem, vandaar die automatische gedachte zoals’ de muziek moet zachter’ Toen ik met mijn zus bij mijn moeder weggevlucht was, hoorde ik haar steem steeds en de klok in de gang v m ouderlijk huis. 38 jaar is heeeel lang. Ik ben 52 en heb meer dan 40 jaar onder haar invloed gestaan. Heb je het gratis ebook gelezen ? Ik ga dat zeker doen. Veel liefs en warmte van mij.

  • Ik wil het niet meer

   Ook wij hebben te maken met een narcist, niet privé maar wel op een boeren camping.

   Steen en been klagen over zijn moeder, als wij het zo horen heeft zijn moeder het woord narcist uit gevonden, hij heeft alleen niet door dat hij er zelf ook een is, net als zijn zoontje van 8, die liegt en manipuleert ook al wat af, genetisch gedrag?

   Als er iets is, nee, nooit hun schuld, en neemt hij wraak, haha, dagenvullend programma voor hem dus.

   Als je het zoontje rustig erop aanspreekt, krijsen, liegen, slaan, spugen, schoppen en bijten.

   Na zoveel jaar, zijn wij er klaar mee,wij kiezen voor ons zelf, niet tot zeer weinig kontakt maken en alleen nee,dank je antwoorden. Geen ruimte geven en nog beter negeren,

   Een narcist is vol van zich zelf, maar diep van binnen onzeker.
   Bij ontmaskering, komt eens uit, komen ze er achter dat ze geen vrienden hebben en eigelijk maar een zielig persoon zijn.

  • Lizet

   Ik zie dit niet als ‘wraak’ ik vind dat negatief gezegd over een slachtoffer, door NSS en de wijze dat je gemanipuleerd bent krijg je heftigere emoties, dus als HSP’er heb je al een sterke rechtvaardigsheidsgevoel.
   Ik kon er namelijk ook niet tegen dat ze door kon gaan en meerdere slachtoffers zou maken., ik reageerde niet uit wraak maar uit “het rechtvaardige”

   • Lonneke71

    Ten einde raad. Begrijp ik. Het is zo ingewikkeld en frustrerend. De narcist zit nog zo sterk in je systeem, vandaar die automatische gedachte zoals’ de muziek moet zachter’ Toen ik met mijn zus bij mijn moeder weggevlucht was, hoorde ik haar steem steeds en de klok in de gang v m ouderlijk huis. 38 jaar is heeeel lang. Ik ben 52 en heb meer dan 40 jaar onder haar invloed gestaan. Heb je het gratis ebook gelezen ? Ik ga dat zeker doen. Veel liefs en warmte van mij.

  • Ben

   Ik heb haar geblokkeerd twee maanden eindelijk rust in mijn hoofd
   Zij is krankzinnig

  • M.

   100% mijn moeder en zusje, en samen hangen ze de slachtoffers uit net ying en yang maar dan erger, geen empathie uiteraard, maar kunnen heel goed straatvechten. En dan die buitenwereld, dat kleine eiland waar ze wonen, die hun gelooft op hun trouwe lieve kwetsbare blik en zielige verhalen. Zij zelf genieten zichtbaar van hun rollen en zetten die ze maken, t is gewoon ziek. Zelfs de kleinkinderen zijn geslachtofferd door ze. Iedereen met een mooi gemiddeld empathie kan begrijpen dat je dit niet doet als oma en tante.
   Gelukkig heeft mijn jeugd mij alleen maar sterker gemaakt en mijn kinderen zijn dat ook

  • Kelly

   Na 20 jaar getrouwd te zijn geweest met een narcist (wist toen niet wat dat was) Heb ik hem voor de keuze gesteld. Of meer helpen daar waar hij kon b.v thuis of op mijn werk (Geld vroeg ik niet want hij betaalde toch nooit wat van zijn werk). Ik wilde dat hij meer verantwoording nam. Ik was namelijk op….lichamelijk en geestelijk. Ik vroeg om hulp, ik kon niet meer. Ik stelde hem dus voor de keuze of meer helpen waar hij kon of hij mocht naar zijn moeder, want ik had al 2 kinderen en kon er niet nog een derde bij hebben om te verzorgen. Zijn keus was snel gemaakt.
   Hij liep de deur uit en kwam niet meer terug. Tja, de wraak was dat hij 2 jaar lang na onze scheiding het financieel heeeel moeilijk heeft gehad. Ja, want voor heen werd alles voor hem gedaan en betaald.
   Helaas is mijn zusje ook getrouwd met een narcist. Hij misbruikt haar geestelijk, emotioneel en financieel.
   Ben er nu pas achter gekomen dat mijn vader ook een hele erge narcist was. Dit werd nu pas duidelijk 8 jaar na mijn scheiding. Probeer mijn zusje dit alles in te laten zien, zodat zij hopelijk snel voor zich zelf zal kiezen.

  • Ana

   Ik ben meer boos op mijzelf dan op hem. Ik was 21 jaar oud, nooit gehoord over narcisten. Ik heb mijn familie, vrienden, werk en mijn land achtergelaten voor hem. Hier heb ik gestudeerd maar elke keer dat ik werk had moest ik ermee stoppen. Na 13 jaar had ik de kracht mijn kind te nemen en te gaan scheiden. Ik mocht nog niet een een lepel meenemen. Nu ben ik lichamelijk niet meer in staat te werken en ik probeer te vergeven, maar is echt moeilijk ook als nog ik ben niet een hartelijk mens. Wraak nemen? Volgens mij hij is al lang aan boeten met zo n character. Soms denk ik dat als ik in mijn leven liefde zou kunnen laten dan zou hij echt “pijn” hebben.Ik ben zo beschadig dat ik durf niet meer een relatie te hebben.Ik blijf mij zelf met mij zelf en ik merkte dat ook een reden is voor heb om jaloers te zijn. Gewoon jezelf zijn en “wraak” is een wapen die niet nodig is omdat dat soort mensen gewoon niet waard zijn, vind ik. Jammer dat ik nu geen kans meer krijg om een goed baan te hebben – dat zou hij echt vervellend vinden

  • Maja Jaspaert

   OMG……..wat ben ik op WRAAK uit EN ik zal ook nemen, op een sluwe manier, de LAFAARD zal ALLES weerkrijgen gelijk een BOOMERANG effect!! KLOOTZAK eerste klas……pak hem weer, al was dat laatste wat ik doe. Ik ben een liefdevol mens, maar mensen, onrecht verdraag ik niet EN dan word ik een hatelijk persoon, en dat heb ik ondekt door zijn SMERIGE KLOOTZAKKERIJ. Maja

   • myriam

    ik ken het gevoel Maja ,hoe zou jij dat willen of kunnen aanpakken,ik vreed mezelf ook op naar die minkukkel,compleet voorgelogen 3 jaar lang,en nu hup naar ander terwijl niks is uitgepraat zo weggevaagd uit leven,en wat hij dan ook nog allemaal misselijk doet achter me rug om.Ben ook zo boos dat ik er ziek van wordt ik wil eruit

    • An

     Zo herkenbaar na 10,5 jaar, hij het slachtoffer met zijn veel jongere vriendinnetje. Je moet toch wat bedenken om hun eigen ontrouw in te dekken. De schaapjes volgen….Het herhaalt zich van ex naar ex, bedriegen, zwartmaken, slachtoffertje spelen…enzovoort. Ze houden alleen van zichzelf…ze zuigen al het leven uit je weg. Wat je een ander aandoet krijg je dubbel zo hard terug…

   • Patrick

    Ja ik ook ben ook 14 jaar samen geweest met mijn ex vrouw ik heb veel slaag gekregen van haar ben altijd gaan lopen om niet te moeten terug slagen krijg vijf e zakgeld per week een sleutel van de brievenbus nooit gezien een loonbriefje nooit gezien kan zo doorgaan vakantie geld nooit gezien nu heeft ze me laats een vriendschap verzoek gestuurd via fb maar ik wil mijn wraak op haar en die komt nog ik heb tijd maar ik hoop dat ze verrot in de hel

    • mrx

     was dat h.h?

    • M

     Herkenbaar met mijn ex-man

     Loog over financiën en nu komt de waarheid uit en ze karma….
     Grote schulden bij belasting waar die heel veel jaren mee bezig zal zijn . Betaald geen rijtuig belasting en dan nog beweren dat ik post op mijn adres vind van hem dat ze t niet goed hebben gedaan en verstuurd.
     Dus woont elders en volgens hem was de ene brief verkeerd gestuurd ik zeg onzin ?
     En dan nog als alle vragen op papier staan ontkennen tot loonbeslag volgt en erger… bye .. en dat heeft dan kinderen klote gedrag dit.

     Ik zeg rot op lul niet je heb niets goed gedaan !

   • Henk

    Beste Maja ,

    Ook al begrijp ik je gedachte ,wraak lost niets op , daar je hier alleen jezelf mee hebt ,de narcist bereikt zijn/haar doel als je boos blijft . hij reageert niet zoals normale mensen ,daar de narcist verliefd is op zijn eigen spiegelbeeld.
    De narcist houdt alleen van zichzelf , en emoties van andere doen hem totaal niets ,je wordt zelfs uitgelachen ,
    dus stop geen energie in “wraak nemen”
    De beste tip is de narcist negeren ,dus totaal negeren ,dat is de beste wraak omdat de narcist niet meer gevoed wordt met jouw emoties.,dus no contact.
    Zorg goed voor jezelf en laat je geluk niet afpakken door deze ervaring ,

    Met vr groet

    Henk

   • D.S

    Helemaal mee eens het is zo frustrerend

  • Saskia40

   Ik neem elke dag een klein beetje wraak. Gewoon door op facebook te zetten hoe goed het met mij gaat.
   Ik voel mij op dit moment heel erg goed, maar ben op mijn hoede voor de valkuilen die nog kunnen komen. Die gaan waarschijnlijk ook komen,
   Ik schrijf nu heel erg veel van mij af, voel me niet altijd zo goed als dat ik dat laat overkomen, maar die lachende foto moet op facebook.
   Inmiddels heb ik al 2 dagen niets van hem gehoord en in mijn achterhoofd spreekt dat stemmetje: stilte voor de storm, hij gaat weer alles op alles zetten. Alleen ben ik inmiddels sterk genoeg om hem te negeren. En ben ik weer terug bij mijn familie en vrienden in Nederland. Ik woonde met hem in Spanje… En ben letterlijk en figuurlijk gevlucht door alles achter te laten en terug te vliegen naar mijn vrijheid met alleen een klein koffertje handbagage… mijn leven was op dat moment veel belangrijker dan alles wat ik bezat.

  • Leeuw

   Mijn ex is een narcist (en alcohol verslaafd) , gelukkig ben ik sinds 1,5 jaar bij hem weg maar helaas niet van hem af omdat we 2 kinderen hebben. Heeft er iemand toevallig tips hoe om te gaan met een narcistische ex, die de kinderen constant manipuleert en waarmee communiceren absoluut onmogelijk is maar waar ik helaas niet onderuit kom?
   Regelmatig weet hij nog de gevoelige snaar te raken waardoor ik veel bozer reageer dan ik eigenlijk zou willen, ook waar de kinderen bij zijn!

   • Herman

    Het is altijd verstandig het contact met de narcist tot het minimum te beperken. Helaas is 100% no-contact in jouw geval niet mogelijk. Ik zou je willen aanraden wanneer je de kinderen brengt of haalt iemand mee te nemen. Ook moet je je niet laten provoceren door hem. Narcisten proberen bewust de gevoelige snaar bij je te raken om een emotionele reactie uit te loken.

    Hoe moeilijk het ook is, probeer zijn opmerkingen te negeren. Doe alsof je het niet hebt gehoord. Door erop te reageren voed je hem juist. En hem overtuigen van je gelijk doe je toch niet. Dat is bij een narcist een hopeloze missie. Door het te negeren straf je hem juist veel meer dan wanneer je reageert.

    NB: In het Online Programma: Herstellen van Narcistisch Misbruik word dieper op deze problematiek ingegaan. Zie: https://www.narcistontmaskerd.nl/online-programma-herstellen-van-narcistisch-misbruik/

    Sterkte!

  • Rolf

   Hoewel ik zelf geen wraakzuchtig mens ben, heb ik wel wraak genomen op mijn NEX, niet eens bewust maar toch.. Nadat deze dame mij 4 jaar geleden van de ene op de andere nacht inruilde voor een ander, stortte ik in en kon maar niet begrijpen hoe het allemaal kon. Ze stuurde me nog een berichtje dat ze op geen enkele wijze nog contact met me wilde. Om alles te verwerken begon ik met fitness, ik knapte er flink van op en het heeft mij geholpen om te herstellen van deze giftige relatie. Inmiddels zijn we 4 jaar verder, ben ik 15 kilo afgevallen, eet ik gezond, slaap ik regelmatiger en zie ik er strak afgetraind uit (tikje ijdel ben ik wel :)). Alle door mevrouw gemaakte schulden zijn afgelost en het geld wat ik over hou besteed ik aan leuke kleding niet overdreven maar gewoon leuk.

   Mijn wraak ? 1x per maand loop ik langs de winkel waar ze werkt, lach en zwaai vriendelijk en loop door. Ik zeg niks en negeer haar verder totaal en ik weet dat ze daar echt niet mee om kan gaan en vervolgens thuis ruzie gaat maken met de man waar ze vreemd mee is gegaan en nu mee getrouwd is.

   Ben ik een rotzak ? Ja echt wel………..

  • Ereprijs

   Wraak, wat graag zou ik dat doen. Maar dat zounog meer kwaadaardigheid uitlokken. Hij is overal toe in staat. Hij ging zelf weg, het gras was groener, maar niettemin maakte hij gebruik van laster en roddel om me zwart te maken. En ook via de media, liet hij me lastig vallen. Hij had me op ’n site gezet. En op de dag van vandaag heb ik last. Hij rijd soms in de straat van m’n moeder, meestal als ik afgesproken heb.
   Hij weet nog wat ik doe, lijkt het. Wraak nemen zou m’n leven kosten dus daar begin ik niet aan.
   Hij ging zelf en is toch kwaadaardig naar mij, misschien omdat ik teveel van hem weet. Ik weet wel dat hij de ontmoeting met mij maanden vooraf al had gepland, en info verzamelde, voordat hij mij brieven ging schrijven.
   Zorgvuldig in al zijn moves, zal hij altijd blijven. Waar een ander het leuke leven organiseert, organiseert hij hoe hij mensen kan gebruiken en klein kan maken.
   Wraak is geen goede optie, Sucses ook niet. Klein en grijs lijken veel eerder.
   Maar dat er zulke mensen is onbegrijpelijk. Ze zijn des duivels.
   Ik blijf waakzaam. 24/7.zelfs na 4 jaar.

  • Saar

   Ik heb nooit wraak genomen eerlijk gezegd. Mede omdat ik zag hoe zinloos dit voor mij zou zijn.
   Het enige wat ik wilde was gelukkig worden en 1 ding stond voor mij vast en dat was dat daar geen wraak bij hoorde. Ik ben wel erg boos geweest hoor, zeker toen ik nog niet kon plaatsen dat het ging om een NPS. Dan bleven de discussies in mijn hoofd bestaan over hoe ze zwart over me dacht en dingen tegen me uit kon spelen en dat dit niet was wat ik dacht, deed of was. Alsof ik nog altijd in de verdediging ging en probeerde uit te leggen. Pas toen bij mij het kwartje viel over narcisme werd het rustig in mijn hoofd. Ook toen wilde ik geen wraak. Je kan je energie echt beter steken in je eigen geluk dan in de wraak. Omdat we dat als slachtoffer gewoon verdienen: Gelukkig zijn.
   Wel heeft mijn woede geholpen om mezelf uit die klauwen te werken en te blijven en dat leven te bouwen wat ik graag wilde. Dus i.p.v de boosheid te richten op de narcist, ben ik die energie gaan omzetten in iets wat werkt voor mij. En dat is voor mij een stuk meer bevredigender dan wraak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.