Herstellen na Narcistisch Misbruik in 50 Vragen en Antwoorden

Is mijn man een narcist?

Vertoont jouw man narcistisch gedrag en vraag je je daarom af of jouw man een narcist is? Dan is het goed dat je aan de bel trekt. Leven met een narcistische man is op zijn zachtst gezegd geen pretje.

Helaas komt het steeds vaker voor.

Wist je dat 7,7% van de mannen in Nederland narcistisch gedrag vertoont? Bovendien zien we dit percentage jaarlijks toenemen. Vooral in de leeftijdsgroep 20 – 29 jaar komt narcistisch gedrag bij mannen vaak voor, namelijk bij 9,4%.

Uit eigen ervaring weet ik dat je een narcist niet kan veranderen. Het is daarom goed om kennis op te doen omtrent narcisme om jezelf tegen een narcist te beschermen. Kennis is immers macht! Met jouw bezoek aan onze website zet je de eerste stap in de goede richting.

Wat verstaan we onder narcisme?

Om vast te stellen of jouw man een narcist is, is het noodzakelijk om te weten wat narcisme precies is.

Narcisme is een vorm van gedrag dat gekenmerkt wordt door een obsessie met het eigen uiterlijk en eigen persoonlijkheid. Ook een gebrek aan empathie is een belangrijk kenmerk van narcisme. Een narcist is vaak helemaal weg van zichzelf, is egoïstisch en vertoont dominant gedrag.

Iemand die narcistisch gedrag vertoont, noemen we een narcist. Narcisme komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Zowel kinderen als volwassenen kunnen een narcist zijn.

Narcisme

Hoe herken ik narcistisch gedrag?

Over het algemeen vertonen narcisten een aantal overeenkomende eigenschappen. Zo kan je een narcist herkennen aan de volgende gedragskenmerken:

 • Hoge mate van jaloezie
 • Angst om de controle te verliezen
 • Manipuleert anderen voor eigen gewin
 • Liegt tegen anderen voor eigen gewin
 • Voelt zich superieur tegenover anderen
 • Heeft last van heftige stemmingswisselingen
 • Heeft geen zelfinzicht, kan in eigen ogen niks fout doen

Vertoont jouw man één of meerdere gedragskenmerken? Dan is er sprake van narcistisch gedrag en is jouw man een narcist.

Help, mijn man is narcist!

Nu je jouw man als narcist hebt ontmaskerd, is het verstandig om direct actie te ondernemen om jezelf van narcisme te bevrijden. Wacht hier niet mee. Uit eigen ervaring weet ik dat het narcistisch gedrag van anderen je hele leven overhoop kan gooien zolang je geen actie onderneemt.

Gevolgen van een relatie met een narcist

De gevolgen van een relatie met een narcist kunnen zeer beangstigend zijn. Er is dan ook geen andere oplossing dan een narcist te verlaten. Je kunt het gedrag van een narcist namelijk niet veranderen. Dit komt omdat een narcist in zijn eigen realiteit leeft en er alles aan doet om deze realiteit te behouden.

De gevolgen van narcistisch misbruik kunnen zijn:

 • Je voelt je vaak uitgeput. Er heerst veel onveiligheid in je leven waardoor je moeilijk tot rust komt.
 • Je weet niet meer wie je écht bent en waar je voor staat. Het lijkt wel alsof de narcist jouw persoonlijkheid heeft gewist en je alleen nog jezelf kent op de manier waarop de narcist je kent.
 • Je relatie is onvoorspelbaar. Even lijkt de relatie goed te gaan. Je partner is vrolijk en de stemming is aangenaam, maar plotseling slaat zijn humeur om. Klinkt dit bekend? Dit patroon blijft zich continu herhalen omdat een narcist een spel speelt van afwisselend lief en gemeen gedrag.
 • Je hebt last van angst en paniekaanvallen. Je bent continu bewust van je gedrag en je omgeving. Bijna alsof je je in een oorlogsgebied bevindt. Eén verkeerde beweging… Leven met een narcist voelt net zo en daarom reageren je hersenen hier ook zo angstig op.
 • Je kan niet meer goed slapen, want je lichaam blijft constant alert.
 • Het is altijd jouw fout. Nooit die van de narcist. In gesprek hierover gaan heeft geen nut, dan wordt de situatie alleen maar erger. Je gaat zo een situatie daarom liever uit de weg.
 • Je verwaarloost familie en vrienden. Juist degene die je eigenlijk zo lief hebt.
 • Je verwaarloost de dingen waar je altijd om hebt gegeven, zoals sporten, muziek spelen of je uiterlijk.
 • Je hebt geen zelfvertrouwen meer. Al het zelfvertrouwen dat je had is verdwenen.
 • Je wantrouwt anderen. Je hebt al snel het idee dat anderen het slecht met je voor hebben, terwijl dit niet het geval is.

En het ergste is dat je niet zonder de narcist kan. Althans, dat denk je. Ondanks alle nadelen blijf je hunkeren naar liefde en erkenning. Ook blijf je maar hopen dat de narcist verandert, maar helaas. De patronen blijven zich herhalen.

Schaam je niet omdat je verlangt naar liefde en erkenning. Dit doen we allemaal. In dit geval moet je wel inzien dat je liefde en erkenning zoekt bij de verkeerde persoon.

Mijn vriend is een narcist

Heb je een narcistische vriend en ben je nog niet getrouwd? Of heb je het hier over een vriendschap?  Dan mag je in zekere zin van geluk spreken. Het is natuurlijk vervelend dat ook jij slachtoffer bent van narcistisch gedrag, maar het is eenvoudiger om het contact te verbreken wanneer je niet bent getrouwd.

Zorg ervoor dat je niet verder afhankelijk wordt van je vriend. Zo voorkom je dat je narcistische vriend meer macht krijgt. Probeer onafhankelijker te worden. Hoe? Door bijvoorbeeld activiteiten te ondernemen met vrienden en familie zonder de aanwezigheid van de narcist. Doe de dingen die je leuk vindt om te doen en die je zelfvertrouwen geven. Op die manier zal je snel weer in je kracht staan. Je wilt er namelijk zo snel mogelijk voor zorgen dat de narcist uit je leven verdwijnt en je niet verder in de relatie verwikkeld raakt.

Wanneer je meer onafhankelijk wordt, merk je al gauw dat de narcist steeds meer aandacht zoekt bij anderen. Een narcist is namelijk altijd op zoek naar aandacht. Krijg de narcist dit niet van jou, dan zal de narcist dit elders zoeken. Schrik hier niet van!

Waarom kwetst een narcist je? - Pijn

Herstellen na narcistische relatie

Het is tijd om te herstellen van alle narcistische daden die jou zijn aangedaan. Alleen dan kun je weer in je eigen kracht staan en weer genieten van het leven.

Om hiervan te herstellen heb ik het online programma herstellen van narcistisch misbruik opgezet. Ook ik ben helaas slachtoffer geweest van narcistisch misbruik. In samenwerking met andere lotgenoten en therapeuten heb ik dit online programma ontwikkeld om uiterst effectief te kunnen herstellen van narcistisch misbruik.

Herken je jezelf in één van onderstaande vragen?

Heb je geen vertrouwen meer in anderen uit angst om weer met een narcist in contact te komen?

Doet het je veel verdriet dat anderen je niet goed begrijpen en je daardoor niet de erkenning ontvangt die je verdient?

Heb je weinig tot geen zelfvertrouwen meer en voel je je niet “goed genoeg”?

Doe dan mee aan mijn online programma en maak hier voorgoed een einde aan.

Online programma herstellen van narcistisch misbruik

Tijdens het online programma ‘herstellen van narcistisch misbruik’ leer je onder andere:

 • Jezelf beter te beschermen tegen narcistisch misbruik
 • Hoe je omgaat met schuldgevoel en woede
 • Hoe je omgaat met onbegrip van de buitenwereld
 • Hoe je voorkomt dat je opnieuw slachtoffer wordt van narcistisch misbruik
 • Hoe je je ware zelf weer terugvindt en weer in jouw eigen kracht kunt staan
 • Hoe je anderen weer kan vertrouwen zonder angst te hebben om opnieuw in contact met een narcist te komen
 • Hoe je uit het slachtofferschap stapt
 • Hoe je weer zelfvertrouwen krijgt
 • En het belangrijkste van allemaal: hoe je weer kunt genieten van het leven!

 

Reacties na het volgen van het online programma

Ik heb van veel deelnemers veel positieve reacties ontvangen over het online programma. Hieronder deel ik een paar reacties met je:

“Ik leid nu mijn leven, zoals dat bij mij past en zoals ik dat zelf wil” – Deni

“Het heeft me enorm goed gedaan” – Merlijnstraat

“Contact met lotgenoten betekent heel veel voor me” – Monja

“Ik kan je alleen maar complimenten geven over het programma” – Natasja

Community met lotgenoten

Wanneer je je aanmeldt voor mijn programma, krijg je ook toegang tot onze community met lotgenoten. Deze lotgenoten zijn ook slachtoffer geweest van narcistisch misbruik. Door het delen van onze ervaringen en kennis kunnen we elkaar helpen.

Bijeenkomsten

Ook worden er jaarlijks diverse bijeenkomsten georganiseerd, zowel online als in het echt. Bij deze bijeenkomsten krijg je de mogelijkheid om je verhaal met anderen te delen en te bespreken tegen welke problemen je aanloopt. De locatie van de ‘real live bijeenkomsten’ stemmen we af op de behoeften van de deelnemers.

Gratis E-Book: 10 tips voor herstel na narcistisch misbruik

Wil je meer informatie over het herstel na narcistisch misbruik? Download dan mijn gratis e-book. In dit e-book vind je 10 waardevolle tips voor het herstel na narcistisch misbruik. Ik heb dit boek samen met een psycholoog geschreven.

Met trots vertel ik dat mijn boek al meer dan 10.000 slachtoffers van narcistisch misbruik heeft geholpen. Ik hoop dat dit boek ook jou helpt!

Ben je klaar om weer met volle tuigen te genieten van het leven en het narcistisch misbruik voor eeuwig achter je te laten? Meld je dan aan voor mijn online programma en krijg alle tools en hulp die je nodig hebt om weer optimaal van het leven te genieten.

Wil je Herstellen van Narcistisch Misbruik?

In dit gratis e-book dat ik samen met psychologe Corry de Rooy maakte geven we 10 tips voor herstel na narcistisch misbruik. Zet de eerste stap naar een narcismevrij leven. Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang gratis het e-book ’10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik’. We sturen je geen spam en je kunt je op elk moment weer afmelden.
Dowload dit Gratis E-book Nu >>

Leave a Reply

Your email address will not be published.