De verborgen narcist

Gratis E-book: 10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik

In dit artikel ga ik het hebben over de tactiek van de narcist. Narcisten genieten ervan om anderen te controleren en hen leed toe te brengen. Ze gebruiken allerlei gemene tactieken om hun slachtoffers te manipuleren, te verwarren, te kleineren en om zelf buiten schot te blijven. Ik neem er een aantal van onder de loep, met voorbeelden uit mijn eigen ervaring.

Tactiek van de narcist: Gaslighting

Gaslighting is een vorm van manipuleren die erop gericht is het slachtoffer het gevoel te geven dat hij/zij gek is. Het Engelstalige begrip laat zich moeilijk vertalen naar het Nederlands. De beste vertaling is waarschijnlijk hersenspoeling. Gaslighting is een veelgebruikte tactiek van de narcist.

De narcist kan bijvoorbeeld iets verstoppen en het slachtoffer er lange tijd naar laten zoeken. Als die de wanhoop nabij is komt de narcist opeens met het “verloren voorwerp” aanzetten en zal zeggen dat het op een plek lag waar je net nog hebt gekeken. Het gevolg is dat je gaat twijfelen aan jezelf.

Een voorbeeld uit mijn eigen leven geef ik in het artikel “Narcistische moeder – Gepest op school“. Wanneer ik vroeger op school werd gepest draaide mijn narcistische moeder alles om en wist ze mij het gevoel te geven dat het mijn eigen schuld was.

Een ander voorbeeld vond plaats kort voordat ik het contact met haar verbrak. We hadden afgesproken dat ik ‘s ochtends om 10 uur bij haar en haar vriend, en nieuw slachtoffer, langs zou komen. Doch op het afgesproken tijdstip stond ik voor een gesloten deur. Toen ik haar later die dag opbelde beweerde ze dat we op een later tijdstip hadden afgesproken, terwijl ik toch zeker wist dat het 10 uur was.

Meer over gaslighting in het uitgebreide artikel “Gaslighting en narcisme“.

Tactiek van de narcist: Lief/gemeen-cyclus

Deze tactiek van de narcist wordt vooral in relaties toegepast en heeft tot doel het slachtoffer zo lang mogelijk te kunnen misbruiken. Aan het begin van de relatie spelen ze de perfecte partner. Wanneer ze het gevoel hebben hun slachtoffer “binnen te hebben” zullen zij hun ware gezicht laten zien.

Aan het begin zijn de gemene fasen nog kort en de lieve fasen lang. Doch hoe langer de relatie duurt en hoe meer ze het gevoel hebben hun slachtoffer in hun macht te hebben hoe vaker de gemeen-fases zullen voorkomen. Bovendien zal de gemeenheid toenemen en zullen deze fases langer duren.

De lief-fases hebben tot doel te voorkomen dat het slachtoffer de relatie zal beëindigen. Zo controleren ze de gemoedstoestand van hun slachtoffer. Dit geeft ze een gevoel van macht, en ze genieten van de pijn die ze aanrichten.

Herkenning bij mijn vader

Ik sprak over dit fenomeen met mijn vader. Hij herkende dit patroon van lieve en gemene periodes. Een voorbeeld hiervan dat ik me nog goed kan herinneren: Het was in de periode vlak voordat papa weer thuis zou komen wonen nadat hij door zijn narcistische vrouw in een inrichting was gedreven.

Vanaf de zomer kwam papa in de weekends thuis en dit werd steeds wat langer. Na enkele maanden zou hij dan weer bij ons komen wonen. Doch mijn narcistische moeder begon zich steeds onredelijker te gedragen. Bij het minste geringste vlogen de borden door het huis. Op een keer riep ze daarbij tegen papa “Ik haat je!”.

Doch ‘s avonds, tijdens de lief-cyclus, zei ze dat ze dat niet tegen hem persoonlijk bedoelde maar tegen de situatie. Die “situatie” creëerde ze overigens zelf. Het moge duidelijk zijn dat de opluchting van korte duur was, de volgende dag vlogen de borden weer door huis en schold ze hem weer uit.

Tactiek van de narcist: Projectie

Een andere tactiek van de narcist is het projecteren. Een ander de schuld geven van wat ze zelf doen. Wanneer bijvoorbeeld een narcist in een relatie de partner beschuldigd van vreemdgaan dan is hij/zij hoogstwaarschijnlijk zelf vreemdgegaan.

Zo kwam mijn narcistische moeder met deze beschuldiging richting mijn vader nadat ze zelf in een zeer verdachte positie was terechtgekomen (Zie “Narcistische moeder – De held van mijn narcistische moeder“).

Een ander voorbeeld van mijn narcistische moeder is dat ze mij als kind altijd voor egoïst uitmaakte en zei dat ik een rot karakter had. Nu weet ik dat ze zelf een egoïst is en een rot karakter heeft, en dat dit niets over mij zei maar alles over haar. Doch als kind tilde ik hier zeer zwaar aan en wilde voortdurend bewijzen dat ik geen egoïst ben.

Tactiek van de narcist: Zichzelf als slachtoffer voordoen

Dit is een zeer geraffineerde tactiek van de narcist waardoor ze hun misbruik jarenlang kunnen volhouden en verbergen voor de buitenwereld. Sterker nog, er zullen altijd mensen zijn die er intrappen en de partij van de dader kiezen!

Narcisten zullen nooit de verantwoordelijkheid voor hun eigen gedrag nemen. In plaats daarvan weten ze het zo om te draaien dat het slachtoffer de dader lijkt en de dader het slachtoffer.

Vaak komt het voor dat ze hun slachtoffer emotioneel zo hebben beschadigd dat deze in woede uitbarst. Wanneer het tot zo’n woede-uitbarsting van het slachtoffer in het bijzijn van anderen komt is de narcist in zijn of haar nopjes. Hij/zij kan dan zeggen “kijk eens met wat voor gestoord iemand ik te maken heb?”. Dat terwijl de narcist zelf de gestoorde is. Doch de omgeving ziet alleen de woede-uitbarsting van het slachtoffer en zal zich achter de narcist scharen.

Mensen trappen er in

Voor mij is dit zeer herkenbaar want ook mijn narcistische moeder was hier zeer bedreven in. Wanneer ze met borden had gegooid, papa uitgescholden en zelfs een keer hete koffie over hem heen had gegooid ging ze altijd zitten huilen. Ze deed dan alsof het papa was die haar iets vreselijks had aangedaan.

Ook in de periode tijdens en na de scheiding wist ze mensen op deze manier achter zich te krijgen. Zij dachten dat papa de dader was en mijn narcistische moeder het slachtoffer. Om die reden wilden ze dan niets meer met hem te maken hebben. Overigens waren ze weer niet zo flink dat tegen hem zelf te zeggen…

Papa vertelde eens dat ze ook zo’n show had opgevoerd toen ze voor een gesprek was in de inrichting waarin ze papa had gedreven. Tijdens dat gesprek liep ze huilend weg waarop een arts in opleiding haar achterna ging.

Wat ze hem precies heeft wijsgemaakt weten we niet. Maar zelfs deze arts in opleiding trapte er in. Toen hij even later terugkwam zei hij tegen papa “Je weet wel hoe je haar raken moet hé”. Overigens doorzagen de andere artsen haar wel. Vaak zeiden ze “We hebben de verkeerde hier“.

Ook nadat mijn zus in 2006 met haar had gebroken deed ze zich voor als het slachtoffer. Ze vertelde mij de meest vreselijke dingen die mijn zus haar zou hebben aangedaan. Ik had toen nog geen enkele kennis over de narcistische persoonlijkheidsstoornis en trapte hier in.

Doch jaren later hoorde ik dat de dingen heel anders in elkaar zaten. Wat mijn narcistische moeder bijvoorbeeld niet had verteld was wat zij had gedaan met haar kleinkinderen (Zie “Narcistische moeder – Niet het enige slachtoffer“).

Men wil het niet horen…

En nu ik haar als narcist ontmaskerd heb en met haar gebroken heb zal ze ongetwijfeld weer in de slachtofferrol kruipen. Ze zal haar huidige slachtoffer, een weduwnaar met wie ze nu samenwoont, en diens familie vast vertellen wat voor vreselijke kinderen ze heeft en zich theatraal afvragen waaraan ze zo’n familie heeft verdient.

Dat ook deze er vol intrappen blijkt uit een recent voorbeeld. Mijn zus wilde de kinderen van haar huidige slachtoffer waarschuwen en stuurde een van zijn dochters een vriendschapsverzoek op Facebook. Het resultaat was dat ze door haar werd geblokkeerd…

Tactiek van de narcist: Isoleren van het slachtoffer

Een andere tactiek van de narcist is het isoleren van het slachtoffer en deze in een sociaal isolement brengen. Op geraffineerde wijze worden zij opgezet tegen hun vrienden, kennissen. en familieleden. Uiteindelijk zullen ze alleen de narcist overhouden die zich als rots in de branding aanbied.

Om weer een voorbeeld uit mijn eigen ervaring te geven: In de laatste paar jaar van het contact met mijn narcistische moeder zag ik hoe ze hiermee bezig was bij haar huidige slachtoffer. Deze deed al heel lang vrijwilligerswerk bij een bejaardentehuis waar mijn moeder later ook vrijwilligerswerk ging doen.

Toen ze een relatie met hem had ging ze ruzie maken met de leidinggevenden van de vrijwilligers. Ook zette ze de andere vrijwilligers tegen hen op. Het resulteerde erin dat mijn moeder en haar nieuwe slachtoffer stopten met het vrijwilligerswerk…

Zelf heb ik drie jaar (verplicht) vrijwilligerswerk gedaan bij een museum waar twee collega’s waren die openlijk narcistisch gedrag vertoonden. Van de een geloof ik niet dat hier sprake is van een narcistische persoonlijkheidsstoornis, doch van de ander vermoed ik dat wel.

Deze collega moest altijd in het middelpunt van de belangstelling staan en kon het absoluut niet hebben dat tijdens de pauze anderen aan het woord waren. Verder zat hij voortduren op te hakken over wat voor geweldig werk hij wel niet voor het museum deed!

Ook kleineerde hij zijn collega’s met lullige opmerkingen. Zo zei hij wanneer iemand iets fout deed altijd “Fouten maken is menselijk, maar het zijn altijd de stommelingen die de meeste fouten maken”. Toen hij zelf een keer een fout maakte zei ik hetzelfde waarop hij kwaad werd…

Met de kennis van nu bekruipt mij het gevoel dat vrijwilligerswerk een grote aantrekkingskracht op narcisten heeft.

Andere vormen van narcistisch manipuleren

Naast alle reeds genoemde tactieken van de narcist hebben ze nog veel meer trucs om hun slachtoffers te manipuleren, vernederen en onzeker te maken.

In een beginnende relatie met een narcist manipuleren zij hun slachtoffer door de perfecte partner te spelen. Hobby’s worden met het grootste gemak overgenomen. Hierdoor zal de ander denken een “soul mate” te hebben gevonden. Wanneer de narcist je in zijn of haar macht heeft begint het daadwerkelijke misbruik.

Een andere tactiek van de narcist is het voortduren kritiek hebben op het slachtoffer. Deze zal zich hierdoor onzeker gaan voelen en, wanneer dit lang genoeg doorgaat, het gevoel krijgen dat het aan hem/haar ligt.

Ook kan de narcist opeens emotioneel gaan doen. Een goed voorbeeld hiervan heb ik meegemaakt met mijn eigen narcistische moeder. Tijdens de scheiding deed ze er alles aan mijn vader psychisch kapot te maken. Doch opeens deed ze heel emotioneel tegen mij en zei “Hoe denk je dat het is om 20 jaar met iemand getrouwd te zijn en nou haat en nijd te hebben?”.

Die haat en nijd ging van haar zelf uit. Doch als 16-jarig kind trapte ik hier in. Ik dacht dat al die gemene trucs van haar een soort pantser waren en dat ze nu haar ware gevoelens had getoond. Nu weet ik dat het precies andersom was.

Gratis E-book: 10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik

  19 replies to "Tactiek van de narcist: manipuleren, kleineren, verwarren en zelf buiten schot blijven"

  • Anoniem

   Jeetje,hoe herkenbaar!
   Ik heb een narcistische vader gehad en jawel,vervolgens een narcistische partner uitgekozen..joh..Wat een lijdensweg! Ikzelf ben ‘gevlucht’ maar mijn jonge dochter zit helaas in de klauwen van haar vader en zijn moeder..manipulatie,zwartmakerij…Zo sneu,niemand kan iets doen! Heeft iemand van jullie tips om iig een kind hierin te ondersteunen?

  • KarinLeona

   hoi,

   het is allemaal zo herkenbaar wat ik lees en elke keer weer word ik er kwaad om.
   het zijn sneaky huichelaars en dat is de pest want ze zijn zo geraffineerd datje er telkens weer intrapt , ook al weet je donders goed dat je beter mijlenver uit hun buurt kunt blijven.
   tenminste dat is mijn ervaring en ik vraag me af wat dit over mij zegt, want hoewel ik mezelf niet echt als een zwak persoon beschouw ben ik ook niet sterk genoeg om met hem te kappen.

   wat maakt het toch zo moeilijk om je los te maken van een narcist?
   in mijn geval denk ik omdat hij naast ONUITSTAANBAAR tegelijkertijd ook zo ONWEERSTAANBAAR is……

   • Dave!

    hallo
    idd allemaal zooooo herkenbaar!!! er gebeuren dingen in je prive en in je relatie die niet te geloven zijn ze maken werkelijk alles kapot letterlijk!!!!!! ze hebben totaaaaaaaal geen schaamte of berouw praten alles wat recht is krom!! hoe krijgen ze het voor elkaar… in mijn geval gaat het om een vrouw/partner!! want na niet te geloven heb ik wel een relatie en dan weer niet een relatie of wat ever met haar… tis maar net welk spelletje ze speelt en met jou als pion en pispaaltje…. ik heb werkelijk vaak gedacht dat ik zelf letterlijk knetter gek was. ik ben er van overtuigt dat dit soort mensen iemand aan kunnen zetten tot zelfmoord!!!! gr een slachtoffer dat zich dader moet voelen .. hou je taai!!

    • Natalie

     Mijn narcistische ex heeft mij bijna zover gekregen.. ik zag het leven niet meer zien , voel me als persoon compleet veranderd. Was ooit een leuke vrolijke spontane meid, nu verbitterd en vol huilbuien om daarna weer boos te zijn. Ik voel me zo gemanipuleerd.. voor de gek gezet .. hij heeft mij bewust kapot gemaakt en vooral dat gaslichting toegepast. Op een gegeven moment begon hij elke keer nadat ik iets zei te lachen met een knor er tussendoor.. Hij zei ; Dat doe ik als ik vind dat je niets zinnigs zegt. Later was dat natuurlijk als grapje bedoeld. Of midden in de nacht een stomp in je maag krijgen als je slaapt. Meneer weet nergens van.. vast zijn elleboog tijdens het omdraaien ? Vreemdgaan liegen.. maar keihard ontkennen en zeggen dat ik paranoïde ben.. Ben echt op.. en zo verdrietig. Dat zulke mensen bestaan 🙁

     • gena

      Hey Nathalie,

      Ik voel volledig met je mee, en hij kan zo lief zijn ook .Buiten de 4 muren is hij de ideale man, alhoewel hij mij toen ook eens uitkafferde om niks en ik HEM eens negeerde, wist hij ook eens hoe dat voelde maar daar pakt gewoon niks op.14 dagen krijg ik dan de stiltebehandeling om vervolgens met dikke tranen aan de deur staan en gewoon zelfs als het een periode (14 dagen) goed ging en we zaten ergens op terras begon hij gewoon te huilen uit het niks! Zonder reden en ik gevoelige tante die ik weer ben heb compassie….zelfs nu nog.Heb ook het gevoel dat hij vreemdging maar kon het niet hard maken maar sinds ik weet dat hij sms contact heeft met vooral exen van zelfs 20 jaar geleden heb ik het contact verbroken, dat is de grens, stiekem doen erover enz…. mijn vrienden die zogenaamd dingen over mij vertellen maar als ik
      vraag wat dan zwijgen (mij willen isoleren dus)….als je graag emailcontact hebt dan laat je het maar weten, niemand die je zo goed weet hoe je je voelt als ik…..ellendige wolven in schaapskleren dat ze zijn!!! Veel sterkte meid en werk aan je eigenwaarde……..het zijn lege batterijen die een volle nodig hebben om te kunnen functioneren.

  • Klara

   Zo herkenbaar dat je boos gemaakt wordt en vervolgens voor gek verklaard! Sowieso genieten narcisten er enorm van het slechtste in je naar boven te halen en vervolgens te genieten van jouw ellende drama en pijn. Daarna gaan ze er vandoor met het volgende slachtoffer en mensen vragen zich af waar jij je nog zo druk over maakt.

  • Inge

   Mijn zoon 32)zit ineen narcistische relatie. Hij is geïsoleerd van familie en vrienden. en in korte tijd 5 kg verloren . Hij moet ons( zijn ouders steeds bellen om te zeggen dat we haar niet accepteren. En als we dan zeggen dat we alles geprobeerd hebben om haar in ons gezin te betrekken en dat het andersom is, krijgt mijn man een appje dat hij hypocriet en respectloos is. Nu neemt hij geen contact meer op.
   Ik ben zo bang. Wat moet ik doen? Groet

   • Herman

    Hallo Inge,

    Wat een vreselijke situatie. Helaas is er weinig dat je kunt doen. Als je zoon niet zelf tot het inzicht komt dat hij in een toxische relatie zit helpt niets. Ik vrees dat je niets anders kunt doen dan afstand nemen en afwachten tot hij zelf tot dat inzicht komt.

    Ik wens je heel veel sterkte!

    Herman

  • maria lucia bootsma

   heel herkenbaar dit artikel, ik heb 17 jaar met een narcist samen geleefd, het laat zich niet omschrijven wat voor hel het is geweest., geweld, ontrouw van zijn kant vele malen, liegen, bedriegen, uiteindelijk ben je murw, volkomen uitgewoond, leeg, ontzield, hij is er uiteindelijk met een ander vandoor gegaan. ik ben 20 jaar alleen gebleven, nooit meer een man, het was mijn heilige mantra , nooit meer een man. doch in sept. 2017 leerde ik een man kennen via een gezamenlijke vriend, 15 maanden hebben we gemaild en gesproken met elkaar via de telefoon. dan lijfelijk elkaar ontmoet en tien dagen samen geweest. blijkt deze kerel ook een grote narcist te zijn, met alle kenmerken zoals hier boven beschreven. eerst je helemaal de hemel in prijzen, kado s sturen, lief zijn, echt ik dacht : heb ik nu echt eens getroffen, doch dat hij tien dagen bij mij was, niets anders dan kritiek, had het alleen maar over zichzelf hoe geweldig hij is, wat voor slachtoffer hij was in zijn vorige relaties etc. volkomen empathieloos, ik herkende gelijk alle trekken van de narcist, uiteraard heb ik tegen deze kerel gezegd, weg gaan en nooit meer terug komen. mijn heilige mantra is weer terug in mijn leven, nooit meer een man, en natuurlijk lopen er goede mannen rond, maar ik begin er niet mee aan. doch ook deze kerel wist in tien dagen tijd mijn gemoedstoestand en zelfvertrouwen weer zo aan te tasten dat ik heb er maanden over gedaan om weer een beetje mijzelf te worden, daar het ook zo n deja vu gevoel, ik zeg atlijd narcisten zijn een heel vuil virus

  • Onderzoeker

   Beste Herman,

   Ik heb geen narcisten in mijn familie, doch wel een dochter die de diagnose borderline heeft gekregen. Borderliners vertonen heel veel overeenkomsten met narcisten. Jou verhaal vind ik typerend. Voor de zoveelste keer valt mij op dat ze allemaal, zo lijkt het, op dezelfde school hebbengezeten voor wat betreft dit fenomeen. Ik wil er ook aan toevoegen dat in nood leer je je vrienden pas echt kennen. Als die vrienden van jou ook maar iets aannemen van jou kwelgeest, en daar door je meer gaan wantrouwen, dan kan ik je zeggen dat die personen nooit je echte vrienden zijn geweest. Echte vrienden weten hoe je werkelijk bent en staan onvoorwaardelijk achter jou. Ik herken hier het fenomeen flying monkeys. Dat is de truck van de narcist om verdeeldheid te zaaien in jou vriendenkring en andere contacten. Mijn tip is echt, als dat ook maar enigszins mogelijk is, om niet alleen no contact te gaan met je kwelgeest, maar ook no contact te gaan met die pseudo vrienden van je die levenslang besmet zijn met het virus narcisme. Sterkte.

  • Karin

   Ik ben en wordt nog steeds kapot gemaakt door mijn narcistische moeder.
   Alles wat hier beschreven wordt herken ik en de gemene praktijken en manupilatie
   Ik ben er altijd ingetrapt . Mijn siblings hadden het veel eerder in de gaten en ik verklaarde ze voor gek. Ze wist precies hoe ze bij mij de verhalen kon verdraaien en ik haar kant koos. Hoe durven mijn siblings zo gemeen te zijn.dacht ik Ze fokte mij op tegen over hun, zodat we ruzie kregen en zei op afstand door kan gaan met haar spelletjes
   Een voorbeeld noemen ze wilde ons altijd financieel uitkleden en deed er alles aan geld van ons te krijgen. Ze probeert mij over te halen dat ik mijn siblings opdraag iets te kopen omdat het zielig is voor mama, vervolgens zegt mijn moeder dan dat ik ik niets hoef te geven want jij hebt het al moeilijk met je gezin. ( niet wetend dat dit een tactiek is) als ze het voor elkaar heeft zegt ze tegen mijn siblings
   ooh maar Karin heeft bedacht hoor van mij hoefde het niet en zielig doen, vervolgens worden siblings boos op mij imdat ik niet had gezegd dat het mijn idee was. Dit is maar een voorbeeld en zo speelde ze ons uit elkaar en ondertussen maakte ze misbruik financieel.
   Als ik met haar de markt ga en ze vraagt me geld te lenen want die tas vind ze zo mooi! Vervolgens kijk ik in haar Portomonne en zie gewoon geld bij haar, ik voelde verwarring dacht waarom vraagt ze geld aan mij.
   Toen ging het van erger tot erger en eiste geld want ze vond dar ze het recht had omdat ze Ons heeft opgevoed en mijn man zal dat ook wel doen bij zijn moeder gaf ze aan. Ze zei hij zal hij wel van jiu verbergen !!!
   Zodat ik ga twijfelen en ruzie ga maken met m’n man.
   Ze wilde controle over m’n gezin en m’n man.ze ging onze weekenden bepalen. En moeder Theresa uithangen bij de buiten wereld hoe een geweldige moedrr ze is en ze trots verteld hoe vaak zei wel niet zegt tegen haar dochters dat ze goed moeten zijn voor hun mannen , en ik met open mond haar aankijk hoe ze een masker opzet
   Altijd vernederingen en jaloezie.
   Ik hoeft maar weg te gaan met mn man en de jaloezie spat er van af. De band die ik met m’n schoonfamilie heb maakt haar ziek en fokt mij op om te zeggen dat ze mij echt niet niet moeten, ze buiten je gewoon uit.
   Als mijn mAn mij uiteten neemt dan doet hij dat omdat hij dat zelf leuk vind, mijn man gaat niet bij me weg want hij is gewoon bang om allimentatie te betalen voor z’n kinderen, dit hoor ik dus dagelijks!!
   Als ik m’n moeder naar de dokter breng dan hoort dat want ik ik het is m’n moeder, doet mijn man dat bij zijn moeder nee die profiteert van jullie . Ze vond dat zei alle recht verdiend maar verder niemand
   Ik ben moe, op van alles
   Maar dan zou je denken ver teek het kontakt , nee dat isniet gepast in ons geloof
   Dan kan niet en mag niet, ik heb besloten om een stap achteruit te doen en veel gelezen en opgezocht hoe ik moet reageren tegen ern narcist
   En tja dan is de hel nog dichterbij gekomen
   Ze is is gefrustreerd dat wij afstand nemen en bij elke wiswasje scheld ze me uit dat ik niet deug en mijn man niether weg van alles is dat ik nog 2 broers heb die geen vinger uitsteken nog nooit wat gedaan hebben voor haar,als ze alleen vraagt om op hun mobiel te bellen zeggen ze al nee dat gaat m’n belminuten kosten toch zijn het haar gouden kindjes en niemand mag aan ze komen en neemt altijd ik bescherming
   Ik die bij haar sta bij alles, optaties, artsen bezoek ,alles maar niks is goed in haar ogen en is ze nooit tevreden want je moet eens zien wat de dochter van de buren doen .
   Als mijn broer komen dan merk je de liefdevolle gesprekken en het lekkerder koekje word hem aangeboden en of ik even koffie wil zetten voor mijn broer
   Tijdens het eten wordt zo de schaal mat vlees voor me weggenomen en aan hem gegeven en ik het gevoel maar wegstop en zei dan zegt jaaaaa hij kookt nooit thuis!!! Daarom verwen ik hem.
   Terwijl gij geen vinger uitsteekt
   Mijn man die taken op hem neemt die een zoon hoort te doen
   Maar helaas nu we afstand hebben genomen zijn wij nu fout en niks is haar schuld en ik deug niet!!
   En gaat ze zelfs sarcastische opmerkingen maken dat ze leuke dagen gaat doorbrengen met mijn siblings die juist haar altijd links hebben laten liggen en nooit een vinger amper hebben uitgevoerd
   Die zijn nu geweldig en goed
   Ik deug niet want ik laat me gebruiken door m’n man,
   Nou nee ik laat me niet meer gebruiken door haar, mijn man heeft heel veel geduld gehad en nog steeds
   Altijd moet ze uit op drama en krokodillen tranen hoe zielig en ziek ze weer niet is
   Ik ben echt op en kan niet meer
   M’n gezin lijdt eronder
   Ik ben wel sterker geworden maar elke keer raakt ze me keer op keer.

   • Ruud van Putten

    Ze zijn oolk allemaal hetzelfde he?

  • Inge

   Hallo,
   Ben blij dat ik je boek kon lezen. Ik kan mij er volledig in vinden. Het beschrijft mijn moeder volledig en ja het is zo je gaat soms echt aan je eigen twijfelen. Ik heb wel een fantastische vriendenkring die mij steunde en waar ik met mijn verhaal terecht kon. Ik vroeg hen soms zelf of ik zo was omdat ik soms zo aan men eigen begon te twijfelen. Fijn dat dit onderwerp bespreekbaar word gemaakt. Groetjes Inge

  • Jackie

   Fijn dat ik je boek mocht downloaden , heb er veel aan.
   Ik ben net zelf gestopt met een relatie van 4 jaar met een narcist. Ik had het zelf helemaal niet door in het begin. Zo charmant zo begripvol en lief. Heel intelligent en een goede prater. En ik viel als een blok voor hem ik had nog nooit iemand gehad die zo goed luisterde naar mij. Uiteindelijk was het gewoon uit horen wat hij deed. Later heeft hij heel veel dingen gebruikt om mij het gevoel te geven dat ik psychisch niet in orde was. En dat ik maar eens met een psycholoog moet gaan praten. Heb het nog gedaan ook. Ik was murf. Hij heeft mij zachtjes aan steeds meer van me af genomen, mijn kind, mijn vriendinnen , familie enz. Eerst is iedereen leuk en daarna deugde er niks meer aan en ik nam het nog aan ook. Ook de dingen die fout gingen kreeg ik altijd de schuld van hoe klein het ook was. Als ik zelf ergens heen ging kreeg ik van tevoren al een klaagzang over me heen dus ging al met een rot gevoel weg en daarna nog eens ruzie. Hij wilde me het liefst in een glazen kastje doen volgens mij. Ons kringetje werd zo klein. Hij wist heel veel van mij en over mijn verleden. Nu achteraf weet ik helemaal niks van hem. Hij had met niemand contact ook zijn familie niet. Nu snap ik het allemaal wel een beetje, hij was natuurlijk bang dat ik ergens achter zou komen. Hij heeft 3 kinderen die waren om het weekend bij ons , zo braaf zo niet hun zelf. Die manipuleerde hij ook . Hij beschuldigde mij overal van ook waar de kinderen bij waren. Het ergste van dit is dat ik me zo in de maling voel genomen en dat ik het zelf niet in heb gezien. Zo dom gewoon !! Mijn omgeving zag het allemaal gebeuren maar durfde er ook niks mee te doen. Ik vluchtte ook vaak om er gewoon van weg te zijn maar ging toch weer steeds terug. Met zijn mooie babbels. Op het laatst kon ik er niet meer tegen ik was op. Ging met knikkende knieen naar huis. Ik kon er niet meer tegen en heb er een einde aan gemaakt. Maar moest wel heel hard zijn anders was het me nooit gelukt. Na ander halve maand had hij al een ander en woonde al bijna samen. Dat doet zeer. Ik voel nog zoveel boosheid in me en daar wil ik van af. Heb hem ook verteld dat hij een narcist is maar hij draaide inderdaad alles om. Volgens mij hebben ze het zelf niet eens in de gaten of ze kunnen heel goed toneel spelen. Ik weet het niet. Voor mij is het ook moeilijk om dit uit te leggen aan mensen en weet ook niet zo goed hoe ik dat moet doen. Ik moet echt mezelf weer terug gaan vinden want mijn zelf vertrouwen is nul komma nul en dat heeft hij met me gedaan. Probeer er zoveel mogelijk over te lezen en schrijven dat helpt wel.
   Ik wilde even mijn verhaal kwijt in het kort want er zijn nog zoveel dingen die ik niet eens onder woorden kan brengen.
   In ieder geval bedankt voor je aandacht.
   Groetjes Jackie

   • Herman

    Hallo Jackie,
    Bedankt voor je reactie. Goed om te lezen dat mensen veel aan mijn e-book hebben.
    Je bent welkom om hier je verhalen te delen, zowel in de reacties op mijn blogartikelen als op het forum. Deze website is voor en door lotgenoten.

    Groetjes,
    Herman

    • Doosje

     Hoi Herman. Dankje voor dit artikel. Gaslighting en isolatie is nu aan de orde bij mij. Verschrikkelijk gewoon. Geen enkele instantie kan ik terecht, wordt van kastje naar de muur gestuurd en hij heeft mn geloofwaardigheid ondermijnt. Ik heb zelfs geen water op t moment. Dat is n aanslag op een fatsoenlijk leven en je leven. Ik hoop hier snel uit te komen met hulp. Waar ik ongelooflijk en tig keer mn best voor moet doen. Ik wordt gesaboteerd om een gewoon normaal vredig leven te leiden. Ik weet niet wat ik verkeerd heb gedaan. Lueve groeten.

   • Regina Beukeveld

    Hoi,
    Hier Regina, het doet mij goed om jouw verhaal te lezen, omdat het ZO herkenbaar is allemaal. Zelf ben ik na 12jaar samen zijn ( gelukkig niet samen wonend) van narcist afgegaan! Nu ook alles bij elkaar aan zamelen over narcisme om mijzelf weer terug te krijgen! Top dat je het openbaarder maakt. Hele lieve groetjes, sterkte en succes gewenst ?

   • Glenn

    Hey Jackie, ben ook 4 jaar getrouwd geweest met een narcist. Alles wat je schrijft had ik ook zelf kunnen schrijven, zoveel gelijkenis. Voor mij nu 7 jaar geleden weggegaan en ben nu met de laatste restjes bezig. 🙂

   • deb

    hoi jackie, ik lees je helemaal…iam dying….kan het aan niemand uitleggen zonder dat ik echt bijna wordt uitgelachen….ik voel me een clown …

Leave a Reply

Your email address will not be published.