Narcisten ontpoppen zich vaak als stalker, wanneer de relatie beëindigd wordt. Ook hier zie je dat, als ze hun zin niet krijgen, ze alles in het werk stellen om alsnog hun zin te kunnen krijgen. Ze reageren beurtelings boos, grof en venijnig, of prijzen je de hemel in. Ze willen aandacht en ze proberen die op allerlei manieren te krijgen.

De werkwijze van een stalker

Dit keer zien we enkele tactieken die een stalker gebruikt. In mijn vorige blog ‘Huiselijk geweld? Dat overkomt mij niet!‘ had ik het voorbeeld van Mary en Joep. Mary had het na zeven jaar wel gehad met Joep en maakte een eind aan de relatie. Joep kon dit blijkbaar niet verkroppen en ontpopte zich als stalker. Hij begon haar honderden sms’jes per dag te sturen. Mary vroeg hem om daar mee op te houden.

Sms: piep piep piep: Mary komt in het riool bovendrijven

Er volgt al snel ook een mail:
Als jij je eeuwig gekwetst wil blijven voelen door mijn sms-en, dan ligt dat aan jou. Mijn therapeute zegt dat als je van elkaar houdt dit soort dingen geen belemmering is en daar heeft ze gelijk in. Als jij het niettemin als rechtvaardiging wilt gebruiken, dan is dat je goed recht en moet ik dat “respecteren”, maar ik mag tegelijkertijd inzien dat het onzinnig is als je echt van me zou houden.

Mary reageert via de mail dat hij moet stoppen met zijn acties. Als hij van haar zou houden, zou hij haar niet dood wensen, al drijvend in het riool.

Stalker

Er volgt snel antwoord:
Ik heb je niet doodgewenst; en ik heb je niet in het riool gewenst. Lees wat er staat svp. Het is controleerbare onzin. Je wil het gewoon niet begrijpen. Wil je eigenlijk niet vreselijk graag kunnen zeggen dat je onnoembaar bent gekwetst? Wil je diep in je hart graag slachtoffer zijn?

Een volgende e-mail…

Mary zwijgt wijselijk, maar er volgt al snel weer een mail van stalker Joep:

Ik heb niet het gevoel dat jij mij ooit hebt verwend buiten bed (en in bed nam je nooit enig initiatief). Je kookte wel voor me en dat was lekker – wel erg goedkoop, maar soi – maar wat was er daarbuiten? Ook over bed begin ik steeds meer te twijfelen. Je hoeft niet van genot te schreeuwen, maar bij jou was het nauwelijks merkbaar. Onderdrukte je het, of kan je jezelf eigenlijk niet geven? Ik had het met vrijwel al mijn vriendinnen heerlijk in bed en dat versterkte die relaties.

En dan weer een sms: Piep piep piep piep: He bijstandsmoeder, je bent niet de moeite waard

De toon slaat weer om…

Mary reageert niet en de toon slaat weer om en de mails van de stalker volgen elkaar snel op:
Nogmaals, ik was kwaad. Ik had je eerst bijstandsmoeder genoemd; dat sloeg nergens op. Daarna parasiet en dat klopt ook niet. Ik weet dat je altijd van me hebt gehouden en niet op me hebt geparasiteerd. Ik zou nu graag willen dat je daar alsnog mee begint.

Mary, interpreteer dit niet verkeerd, ik begrijp dat het je pijn doet en dat ik te ver ben gegaan. Ik heb er vreselijk spijt van – omdat ik je kwijt ben. Maar tegelijkertijd als hetzelfde in omgekeerde richting was gebeurd, dan was ik er denk ik niet zo door geraakt. Wat betekent het als een Hagenees “krijg de kanker zegt” of een Feijenoord-fan “Hamas, Hamas, alle joden aan het gas”? Niet echt dat de aangesprokene in de wil van de spreker die ziekte of die behandeling moet krijgen. De belediging is een abstractie geworden. Ik weet dat je geen bijstandsmoeder bent, noch een parasiet.

De stalker gaat door…

Als Mary niet reageert, gaat de stalker door met mails:
Mary, ik kan vast wel zonder jou leven. Maar ik weet dat een leven met jou veel leuker zal zijn. Ik weet niet of ik ooit kan veranderen en hoe lang het duurt voor ik zodanig verander dat jij je ook happy voelt met mij. Inderdaad is het logisch pas te trouwen – voor zover die volgens jou “archaïsche institutie” nog enige zin heeft – als je weet dat je elkaar geheel vertrouwt.

Ik stelde mij voor dat, waar het uiten van mijn liefde voor jou af en toe wat te kort schiet, ik jou het huwelijk “biedt” – als ware het iets eenzijdigs – omdat ik diep in mijn hart weet dat jij de enige in mijn leven bent (en ik denk ook ooit zal zijn) met wie ik mij wil verbinden. De symbolische waarde is dat ik ook voor mezelf mij steeds herinner  dat ik weloverwogen voor je koos. Ik weet dat ik jou veel harder nodig heb dan jij mij. Ik weet dat ik niemand anders wil, al zie ik dat anderen mij wel willen – maar niet om de reden waarom jij mij ooit wilde, namelijk zuivere liefde. Ik wil jou aan mijn zijde om de rest van mijn leven samen van de wereld te genieten, ondanks alle kleine en grote hindernissen.

Ik weet dat je dit nauwelijks kunt begrijpen, maar ik kwetste je omdat ik zielsveel van je houd en jij mij enorm pijn deed.

Liefs, je Joep.

Projectie (psychologie)

Wanneer een narcist zijn zin niet krijgt…

Mary heeft nog geen slappe knieën en reageert niet. Natuurlijk neemt stalker Joep daar geen genoegen mee.

Er volgt een sms: piep piep piep piep: ik walg van je.

Even later gevolgd door: piep piep piep piep: an extremely lovely gal calling herself Mary.

Nog geen 5 minuten later: Piep piep piep piep: Infantiele arrogante bitch.

Meneer Joep is van een narcist die zijn zin niet krijgt, veranderd in een stalker, omdat hij zijn zin niet krijgt. Mary wordt door haar stalker bestookt met honderden sms’jes steeds weer wisselend van toon van zoetsappig liefdevol tot venijnig en grof, van berouwvol tot vijandig. Ze wordt er gek van. Het lijkt niet op te houden.

Tot hij allerlei dingen belooft – hij is toch voor haar in therapie gegaan, hij heeft echt berouw en wil echt met haar trouwen. In het maken van excuses, hemelse complimentjes en valse beloftes was hij zó goed.

Opnieuw voor de bijl

Ze gaat weer voor de bijl. Hij trakteert haar op een lang weekend Berlijn om het aanstaande huwelijk te vieren. Hij bekent in Berlijn dat hij haar soms zo had buitengesloten omdat hij al die jaren ook met een andere vrouw omging, maar ze moest geloven dat dat géén liefdesrelatie was. Het was een zakelijke verbintenis. Deze vrouw was vaak met hem meegegaan naar zijn zakelijke uitjes. Maar vanaf nú zou Mary meegaan als zijn partner. Mary had er direct weer een slecht gevoel bij. Voor haar was een huwelijk ook helemaal niet nodig. Wat had het haar te bieden?

Thuis begon ze er maar eens over. Wat zou een huwelijk aan meerwaarde hebben? Joep reageerde heel vreemd: Trouwen, had híj dat ooit voorgesteld? Dat ze het daarna resoluut opnieuw uitmaakte, viel niet in goede aarde. De stalker kwam weer in hem boven. De smekende mailtjes en sms’jes wisselde hij af met heel veel berichten vol smerige, beledigende taal. Mary was een hoer, ze was niets waard.

Stalker

Ze nam ten einde raad contact op met een advocaat en stuurde Joep een mail met een cc’tje naar deze advocaat. In de mail maakte ze hem duidelijk  dat als hij niet zou stoppen, ze stappen zou ondernemen. Als antwoord stuurde hij een aangetekende brief, waarin hij haar sommeerde de helft van de kosten van het ‘liefdesweekendje’ Berlijn naar hem over te maken.

Ze betaalde haar stalker niet.

Hoe een narcist een stalker wordt

Een narcist verandert vaak in een stalker als hij zijn zin niet krijgt. Een narcist is iemand die altijd wil winnen, altijd het laatste woord wil hebben. Het stalken ging eindeloos door, hoewel Mary zelf nog niet door had dat ze met een stalker te maken had. Hoe ze daar wel achter kwam, vertel ik in een volgende blog.

Abonneer ook op ons YouTube-kanaal

Heb jij ook de ervaring dat je ex partner narcistische trekken heeft en je stalkt? Heb jij ook een aan-uit relatie? Schrijf het van je af en laat het ons weten. Tenslotte kunnen we veel van elkaar leren.

Wil je Herstellen van Narcistisch Misbruik?

In dit gratis e-book dat ik samen met psychologe Corry de Rooy maakte geven we 10 tips voor herstel na narcistisch misbruik. Zet de eerste stap naar een narcismevrij leven. Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang gratis het e-book ’10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik’. We sturen je geen spam en je kunt je op elk moment weer afmelden.
Dowload dit Gratis E-book Nu >>

  5 replies to "De werkwijze van een stalker"

  • Frans

   Ik heb veel begrip voor de slachtoffers van stalkende narcisten. Dat was namelijk het moment dat ik besefte dat er iets met mij aan de hand was. Ook ik was op een gegeven moment naar het adres gereden van een oud collega waarmee ik een geheime relatie had en probeerde van alles om haar aandacht te krijgen. Zij was een getrouwde moeder met kinderen en ik een vader van een gezin. Het idiote is dat ik zelf de relatie beëindigde, omdat ik de druk niet aan kon. Hierdoor kwam zij tot het besef dat het inderdaad niet goed was wat wij deden en verbrak het contact. Op een of andere manier kon ik dat niet verkroppen. Niet dat ik wraak wilde, maar het was net alsof ik niet de laatste zet had gedaan, waardoor het bleef wringen. Daarnaast wilde ik helemaal geen relatie met haar, maar blijkbaar aandacht. Het is een raar fenomeen en zeer moeilijk uit te leggen. Het heeft iets te maken met het fijne gevoel wat onze relatie destijds gaf. Ik voelde mij gelukkig, iets wat ik jarenlang niet was door problemen met mijn ouders vanaf mijn jeugd. In die periode had ik het contact met mijn ouders verbroken. Ik denk dat die ex-collega mij die geborgenheid, liefde en aandacht wel gaf die ik zo gemist had. Ik praat mijn gedrag zeker niet goed en vind het verachtelijk dat mensen stalken.

  • J

   Verlichting toen ik dit allemaal las. Ik maak nu precies hetzelfde mee alleen staat hij soms plots in mn tuin of stond hij een keer onderweg bij de school in de buurt van mijn zoontje. Ik heb over de 2000 mails en op WhatsApp heb ik hem geblocked. Bellen kan hij ook niet meer. Het gaat nu richting 6 maanden en hij mailt niet meer elke dag maar blijft dreigen en dan weer lief praten. In het begin kon ik echt doordraaien en angstig zijn. Zeker omdat hij zo nu en opeens voor mn neus stond en ik weg rende of door t raam schreeuwde dat ik de politie ging bellen. Dreigen dat ik hem geld schuldig ben en mm telefoons moet verkopen en die van mijn kids, dat ik inteelt ben en dood moet want ik was de oorzaak van zijn pijn. Dat ik hem bedrieg met andere mannen en je kan het zo gek niet bedenken en het staat in de mails die ik krijg. Ook was onze kat opeens dood en vraag me wel eens af of hij erachter zit want ook daar heeft hij me mee gedreigd. Ik weet reageer nog steeds niet op zijn mails en let elke dag op of hij niet ergens staat. Ik wil graag verhuizen maar met 4 kids is dat niet zo makkelijk. Ik hoop dat dit stopt op een dag en ik door kan. Ik ben in ieder geval opgelucht door dit artikel te lezen dat ik niet de eenige ben en het niet aan mij ligt. Niet dat het aan mij ligt maar soms heb ik wel getwijfeld. Het geeft me wel de moed om nooit meer te twijfelen aan mezelf en te werken aan een toekomst ver weg van hier en hem. Dank je dat ik dit van me afschrijven kon het helpt me heel veel. Groetjes van n mama met 4 kids

   • Jac

    Ik zie nu pas je reactie. Buig niet, reageer niet, want daar kickt een narcist op. Totaal negeren en je eigen leven leiden. Sterkte.

  • Willy

   De spijker op z’n kop. Ik heb de mogelijkheden van contact verbroken en haar een telefoon gegeven waarop ze me kan bellen als er iets dringends is te bespreken over onze dochter van 15 als die bij haar is. Het is voorlopig gelukkig al bijna een jaar stil.
   Kort na de scheiding kreeg ik via een oude vriend een nieuwe relatie. Voelde me er niet prettig bij. Door ervaring en Narcisme ontmakerd zag ik de valkuilen op tijd. Toen begon het stalken. Niet te zuinig ook. Via een brief aangegeven dat er geen relatie meer inzat en elke vorm van contact verbroken. Ik ben als single happy met mezelf en heb rust in m’n lijf gekregen.

  • Siillviaa

   Mijn oud-buurman stalkte me. Hij was een vriendje van mijn kwaadaardig narcistische vader geworden nadat ik hem(de buurman) er duidelijk op had gewezen dat ik geen trek had in zijn gedoe tegen mij. De stalker wachtte me overal in de stad op na mijn werk en sprak mijn buren soms aan over mij. Hij filmde mijn omgeving ook en dat zette hij dan op YouTube. Mijn vader vond dat allemaal geen probleem omdat hij zelf geen last van zijn vriend had.
   Die twee pasten goed bij elkaar.
   Mijn man vond hen net vader en zoon. Hetzelfde gedrag en hetzelfde uiterlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.