Geert (54) vond Tineke (52) via Tinder. Geert is toe aan een nieuwe relatie, nadat hij twee jaar alleen is na een rustige scheiding. Janine en hij pasten gewoon niet meer bij elkaar. Ze waren goede vrienden, maar uit elkaar gegroeid. Spijtig, maar ze waren het er beide mee eens en ze zijn dus goed uit elkaar gegaan.

De exen en de nieuwe liefde

Geert en Janine zien elkaar nog af en toe en zeker met de verjaardagen van de kinderen, die op zichzelf wonen. Toen de jongste afstudeerde, zijn ze met z’n vieren (samen met de oudste) gezellig uit eten geweest, maar Geert mist een maatje. Iemand waar je je bij thuis voelt.

Tineke heeft een mooi profiel. Ze is 52 en haar drie kinderen zijn ook net de deur uit. Geert begrijpt uit haar mails dat haar scheiding iets lastiger was dan die van hem. Ze verwijt haar ex veel, maar ja dat hij en Janine zo uit elkaar konden gaan, was ook wel een uitzondering.

Eerste date

Na een paar mails ontmoeten Tineke en Geert elkaar en het klikt. Ze gaan op hun eerste date eerst wandelen en besluiten daarna uit eten te gaan. Ze willen elkaar graag beter leren kennen en spreken af voor het volgende weekend. Ze wonen op een uur rijden van elkaar af.

Het weekend erop gaan ze wandelen op de Veluwe en ook dan is het gezellig. Tineke moet duidelijk haar verhaal kwijt over de vervelende scheiding met haar ex Pieter. Hij heeft haar behoorlijk dwars gezeten. Ze heeft voor alles moeten vechten. Tineke was in goed vertrouwen weg gegaan en had een huisje gehuurd, maar Pieter had er geen gras over laten groeien en direct via zijn advocaat laten weten dat ze niet meer welkom was in huis. Ze had werkelijk voor alles wat ze nu bereikt had moeten vechten.

Exen zijn heksen

De weekenden

Geert en Tineke bleven elkaar in de weekenden zien. Geert werkte bij de bank en Tineke bij een ministerie. Meestal lukte het wel om hun vrije tijd op elkaar af te stemmen.

Het was opvallend hoeveel ze gemeen hadden. Ze hielden van dezelfde dingen en het was heel natuurlijk dat Tineke bij Geert bleef in het weekend en dat ze samen gingen wandelen, stadjes en musea bezochten. Het enige wat Geert lastig vond, is dat Tineke bleef praten over Pieter en wat hij haar allemaal wel had aangedaan. Hij had dat inmiddels wel gehoord en wilde het over gezelliger dingen hebben. Dat was af en toe heel lastig.

Tineke bracht na drie maanden ‘samenwonen’ ter sprake. Geert wilde daar toch even wat meer tijd voor nemen. Dat viel niet goed bij Tineke: “Het is toch veel prettiger om samen te wonen? Nu moeten we iedere keer op en neer reizen en het gaat toch goed tussen ons.” Tineke was heel enthousiast over Geert. Ze prees hem de hemel in en hij vond dat natuurlijk heel fijn. Geert vond het belangrijk om Tineke ook voor te stellen aan zijn zoons en hij wilde graag de kinderen van Tineke ontmoeten. Tineke vond dat niet zo nodig.

De verjaardag

Met de verjaardag van Bram, de oudste zoon van Geert, werd Tineke mee uitgenodigd. Geert had de jongens en Janine op de hoogte gesteld. Janine had geen andere partner, dus het was voor de kinderen en voor haar een nieuwe situatie.

Tineke had zich behoorlijk opgedoft toen ze hem kwam halen om naar Bram te rijden. Hij rook parfum, ze was erg opgemaakt en had een uitdagende jurk aan. Hij voelde zich er niet prettig bij, maar hij wist niet hoe hij dat aan zou moeten pakken. Zij zou hem even oppikken thuis en dan zouden ze doorrijden. Even terug naar het huis van Tineke om zich om te kleden was teveel tijd en het ter sprake brengen, durfde hij niet.

Exen zijn heksen

Het hoogste woord

Bij Bram had Tineke het hoogste woord. Hij zag de kinderen en Janine kijken en hij voelde zich hoogst ongemakkelijk. Was dit de vrouw waar hij voor gevallen was? De verjaardag was helemaal niet zo gezellig, vooral omdat Tineke alleen maar belangrijk zat te doen en op de een of andere manier indruk wilde maken op Janine en de jongens. Dat lukte niet echt volgens hem, hoewel hij moest toegeven dat ze veel bereikt had in het leven, dat ongetwijfeld niet makkelijk was.

Na het eten gingen ze naar het huis van Geert. Geert bracht in de auto ter sprake dat hij vond dat ze wel erg uitdagend gekleed was. Tineke nam het anders op dan hij bedoelde, want ze trok haar rok nog een beetje op en daagde hem nog verder uit. Geert voelde zich daar heel ongemakkelijk bij.

Thuisgekomen wilde Tineke graag het bed in duiken, maar het lukte Geert niet om te ontspannen. Hij stelde voor nog iets samen te drinken, maar Tineke vatte het op, alsof ze niet aantrekkelijk genoeg was voor hem. Het werd een nare sfeer. Ze draaide haar rug mokkend naar hem toe. Hij liet het maar even zo.

“Exen zijn heksen”

’s Ochtends aan het ontbijt begon Tineke over Janine. Dat ze er ouder uitzag dan hij en dat het toch wel apart was dat ze nog geen nieuwe relatie had. Ze kon zich goed voorstellen dat Geert van haar gescheiden was, want ja zo’n vrouw die in de thuiszorg werkt. Dat is toch wel iets anders dan een vrouw die beleidsmedewerker op een ministerie was. Zij was toch wat meer van zijn niveau.

Geert vroeg haar hiermee op te houden. Hij legde uit dat hij van Janine hield en dat ze alleen niet meer bij elkaar pasten. Bij Tineke viel dat helemaal verkeerd: “Je houdt nog van haar? Dat kan toch niet na een scheiding. Pff, dat heb ik nog nooit gehoord. Ik geloof er niks van. Exen zijn heksen. Ze is waarschijnlijk alleen zo aardig tegen je, omdat ze alimentatie van je krijgt. Als je haar dat niet meer geeft, zie je d’r nooit meer, wedden?” Het werd een vervelend gesprek en Geert vroeg Tineke te vertrekken.

Exen zijn heksen

Tineke vertrok met opgetrokken veren. Ze was boos op Geert en dat liet ze merken. Zo snel ze thuis was begon ze ‘m te appen met teksten als: “slappeling” en “je weet niet wat je laat lopen”.

Het was niet direct Geert zijn bedoeling om de relatie met Tineke te beëindigen, want ze hadden ook heel veel gemeen. Het zou jammer zijn om dat ook weg te gooien. Misschien was het ook tijd om meer afstand van Janine te nemen en misschien had Tineke wel gelijk en was het alleen de alimentatie die hun vriendschap nog bijeen hield. Zo had hij er eigenlijk nog nooit naar gekeken. Het duurde slechts enkele telefoongesprekken dat Tineke weer terug was. Ze snapte er niks van, maar het moest maar zo.

Haar kinderen

Geert vroeg dat weekend of hij haar kinderen ook een keer kon ontmoeten. Tineke vond dat niet zo nodig, omdat ze niet zo vaak bij hen over de vloer kwam. Ze waren respectievelijk in Groningen en Maastricht gaan studeren, niet even naast de deur. Geert vroeg of ze dan nooit thuis kwamen. Tineke bevestigde dat, maar zei erbij dat de kinderen nu eenmaal hun eigen leven leiden.

Ze waren lid van verschillende sportverenigingen en sportten op hoog niveau, waardoor ze in het weekend vaak moeten hockeyen en voetballen. Door de week zijn ze druk met hun studies medicijnen, datascience en artificial intelligence. De baanmogelijkheden van de toekomst. Geert zijn zonen deden allebei een managementopleiding en werkten ook al. Tineke kraakte dat af, omdat dat echt niet de toekomst was.

Geert vindt het raar dat haar kinderen geen tijd voor haar hebben. Hij zou er niet aan moeten denken om zijn kinderen niet regelmatig te zien. Het steekt hem ook dat ze zo over zijn kinderen praat.

Gaslighting

“Oude koeien uit de sloot halen”

Dat weekend gaat het weer fout. Tineke is weer bezig over Pieter en over haar kinderen. De sfeer is weer bar ongezellig en Geert zegt dat. Dan is het huis te klein. Geert vraagt haar of ze wel bij elkaar passen. Hij heeft geen zin in iedere keer die verhalen over hoe zielig ze aan de ene kant is en hoe geweldig ze aan de andere kant is. Het zit hem ook nog steeds dwars dat ze zich tegenover zijn kinderen en Janine zo onuitstaanbaar heeft gedragen. Ze blijft ook steeds dingen over Janine zeggen.

Tineke verwijt hem oude koeien uit de sloot te halen: “Blijf je me nu steeds nadragen over die verjaardag. Voor mij hoeven die verjaardagen niet hoor. Ik ging mee, omdat jij dat zonodig wilde. Je kinderen moeten op eigen benen gaan staan. Ze zijn er oud en wijs genoeg voor. Ze vieren hun verjaardag maar met hun vrienden.”

Weet jij wat hier aan de hand is?

Geert is blij als Tineke vertrekt. Hij blijft met een vervelend gevoel achter. Wat is hier aan de hand vraagt hij zich steeds af. Misschien zit hij inderdaad wel te dicht op zijn kinderen en hun moeder. Misschien wordt het tijd om wat meer afstand van ze te nemen.

Weet jij wat hier aan de hand is en herken jij het patroon? Laat het ons weten, want kennis is macht. De relatie van Geert en Tineke duurt nog even voort. Hoe dat gaat, lees je in een volgende blog.

Wil je Herstellen van Narcistisch Misbruik?

In dit gratis e-book dat ik samen met psychologe Corry de Rooy maakte geven we 10 tips voor herstel na narcistisch misbruik. Zet de eerste stap naar een narcismevrij leven. Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang gratis het e-book ’10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik’. We sturen je geen spam en je kunt je op elk moment weer afmelden.
Dowload dit Gratis E-book Nu >>

  3 replies to "“Exen zijn heksen”"

  • Riva

   Zij is zeer gekwetst in haar vorige relatie en heeft dat nog niet verwerkt. Daarom praat zij er veel over. Zij voelt dat ze zich moet bewijzen, waarschijnlijk door gebrek aan zelfvertrouwen.

   Hij houdt nog steeds van zijn ex en heeft de relatie ook nog niet verwerkt. Het is lastig om een nieuwe relatie aan te gaan terwijl je nog van je ex houdt.

   Dit zijn 2 mensen met verschillende achtergronden die vanuit hun eigen ervaringen moeite hebben om elkaar te begrijpen. En ook moeite hebben om hun verleden los te laten.

  • Christt

   Haar gedrag klopt niet, maar ik heb een narcist gehad die zijn ex op een voetstuk zette om.mij te raken. En je kan van je ex houden maar klopt ook niet als je een nieuwe relatie begint .
   Voor je kinderen blijf je ouders . Praat haar gedrag niet goed , maar als zij wel heftige dingen in haar vorige relatie heeft mee gemaakt kan je heel onzeker worden en je ook anders reageren.
   Ik werd heel onzeker omdat alles wat zijn ex zei was waarheid. Ik werd vals beschuldigd en hij geloofde haar . Dat doet wel veel met je . Dan was in mijn ogen zijn ex wel een heks .
   Ik vind dit niet een goed voorbeeld . Ze is zeker uit de hoogte en onredelijk . Maar beide klopt niet . Houden van benoemen van je ex zou ik niet fijn vinden .

  • Siillviaa

   Eigenlijk hoef je je niet af te vragen wat hier aan de hand is. Het voelt gewoon helemaal niet goed en dan moet je maken dat je wegkomt als het nog kan. Het is als drijfzand waar je bij elke beweging ongemerkt wat dieper zakt. Vlucht! Ren! Liever een lieve ex waar je goed mee kunt opschieten en lieve kinderen dan met zo’n vreselijk vrouw verder te moeten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.