Boek: Uit de draaikolk van narcistisch misbruik

Ayla (55) en Peter (57) hebben al geruime tijd een relatie. Ze leerden elkaar kennen op de golfbaan via wederzijdse vrienden. Ze hebben dezelfde hobby’s (zoals golfen en wandelen) en houden van dezelfde culturele activiteiten. Gezellig naar jazz-concerten, dansvoorstellingen en de film. Ook lekker uit eten en wijnproeverijen.

Fotografie en bergwandelen

Ze waren beide al een tijdje alleen en het is echt gezelliger met z’n tweeën. Alleen heeft Peter geen geduld voor fotografie, wat Ayla wel weer heel graag doet en zij houdt niet van bergwandelen, zeker niet van steile hellingen, wat Peter wel graag doet. Het betekent dat Ayla af en toe alleen op stap wil met haar camera en Peter af en toe de bergen in gaat. Ayla werkt voor de gemeente als beleidsambtenaar en Peter werkt als onderzoeker bij een groot technisch bedrijf.

De eerste tijd gaat het heel gezellig tussen hen. Ze blijven apart wonen, maar zijn het weekend vaak bij elkaar en ook de vakanties doen ze vaak samen.

Beieren

Een vakantie vol ergernis

Ayla haar zus woont ten zuiden van München in Duitsland vlak tegen de Oostenrijkse grens. Op een gegeven moment vraagt zij of Ayla en Peter op de hond willen passen als zij en haar man op vakantie naar Indonesië gaan. Ze kunnen drie weken in hun huis in de bergen doorbrengen. Peter lijkt het heerlijk om te bergwandelen en Ayla vermaakt zich wel met haar camera. Dus ze reizen af naar Beieren.

Een vriendin van Ayla gaat een weekje mee. Zij reist met hen mee naar Beieren en gaat een week later weer per trein naar huis. Peter is het ermee eens dat Chiara, de vriendin van Ayla, mee gaat. Ze kennen elkaar al langer en Chiara is al eens mee wezen wandelen. Het wordt vast een gezellige vakantie.

Maar dat pakt anders uit. Al tijdens de heenreis in de auto gedraagt Peter zich vervelend. Chiara wil heel graag via Rothenburg ob der Tauber rijden, omdat ze daarover gelezen heeft en dat zo graag eens wil zien. Ayla heeft daar een leuk hotelletje gevonden, waar ze twee nachten kunnen blijven, zodat ze er ook nog een wandeling kunnen maken en rustig richting Beieren kunnen rijden.

Ergernis over Japanse toeristen

Als ze in Rothenburg aankomen, is het daar erg druk met toeristen, vooral Japanners, die overal foto’s maken en het kleine stadje overspoelen. Ayla en Chiara kunnen daar wel om lachen, maar Peter windt zich vreselijk op dat hij zo’n plaatsje helemaal niks vindt en hij wordt nog kwader, als Chiara wat souvenir- en schoenenwinkeltjes wil bezoeken.

Rothenburg

Chiara is een beetje een dromer en heeft niet zo in de gaten dat ze soms veel tijd neemt met kijken en keuren. Ayla is het gewend, het is haar beste vriendin en ze hebben het altijd gezellig samen. Ze geven elkaar de ruimte, maar tijdens het verblijf in Rothenburg blijkt dat Peter daar helemaal niet in mee kan gaan.

Ayla vindt dit heel vervelend voor Chiara, want Peter is ronduit onaardig tegen haar. Hij zegt gewoon: “Hoe kun je nou zo’n achterlijk toeristisch plaatsje leuk vinden? Al die toeristen en die souvenirwinkeltjes. Dat is zo dom.”

Gelijk krijgen

De sfeer is behoorlijk verpest volgens Ayla en ze voelt zich behoorlijk opgelaten naar Chiara, dat Peter zo onaardig doet. Tijdens het eten – wat best wel aardig is – is Peter maar bezig. Hij zou nooit naar zo’n plaatsje gaan. Hij geeft af op het eten en op de wijn.

’s Avonds op hun hotelkamer tiert Peter nog even door. Ayla is het niet met hem eens en laat dit duidelijk merken. Zij vindt het leuk voor Chiara dat ze eindelijk dat plaatsje kan bezoeken, waar ze al zo lang een keer heen wilde.

Steeds die ergernis...

Ayla geniet ervan dat Chiara geniet. Zij vindt het een mooi plaatsje en ze hebben een lekker biertje gedronken en lekker gegeten. Het was geen haute cuisine met exquise wijn, maar een eerlijke Duitse pot met goed bier en redelijke wijn. Ze heeft hooglopende ruzie met Peter, die alleen maar gelijk wil krijgen wat betreft zijn mening over Rothenburg. Ayla houdt haar hart vast voor de rest van deze vakantie.

Een wandeling

Ayla probeert de lieve vrede te bewaren en schippert tussen de twee. Ze stelt de volgende ochtend voor om een wandeling over de stadsmuur te maken. Het is een flinke wandeling met trappen en doorgangetjes en mooie vergezichten over de omgeving, maar Peter is niet te overtuigen van de schoonheid van Rothenburg. Hij vindt het een dom toeristisch stadje met veel te veel mensen.

De dag begint dus niet gezellig en ze moeten nog een nacht. Ayla stelt onder het koffiedrinken voor dat Peter een bergwandeling gaat maken en dat zij en Chiara in het stadje blijven. Gelukkig vindt hij dat een goed idee. Pfff, eindelijk is het gezellig. Hij gaat met de auto richting bergen en zij vervolgen hun tocht over de stadsmuur en kriskras door het stadje. ’s Avonds eten ze weer gezamenlijk.

Bergwandeling

Peter raakt die avond niet uitgepraat over zijn bergtochtje. Hij heeft vier uur geklommen en weer gedaald en het was fantastisch, zulke mooie vergezichten en geen mensen, wel gemzen en koeien. Beter dan Japanners, volgens Peter. Hij vraagt niet belangstellend hoe hun dag was, maar alleen hoeveel schoenwinkels ze in zijn geweest en wat voor souvenirs ze allemaal hebben gezien. Eerder smalend, dan belangstellend.

Steeds die ergernis…

De Japanse bus is ’s ochtends vertrokken en het is nu veel rustiger in het stadje. Ze zoeken een gezellig restaurantje op en eten die avond gezellig samen. Hoewel, Peter blijft vervelend. De volgende ochtend reizen ze naar Beieren, naar het huis van de zus van Ayla.

De volgende dagen verlopen vergelijkbaar. Peter is heel irritant. Ze maken een wandeling met daarin een steile helling, die Chiara en Ayla langzaam op klimmen. Peter blijft maar herhalen: “Jij hebt toch gezegd dat je geen steile hellingen kunt lopen? Nou dat kun je wel dus.” Hij wil maar steeds bevestiging en gelijk krijgen.

Op zaterdag brengen Ayla en Peter Chiara naar het station van München voor haar trein. Ayla neemt afscheid van Chiara en biedt haar nog haar verontschuldigingen aan voor het gedrag van Peter. Die blijft ongeduldig in de auto zitten. Chiara wenst Ayla sterkte voor de rest van de vakantie. Ayla lacht zoetzuur.

München

Ayla wil graag even München in. Dat doen ze ook, maar weer is Peter vervelend bezig. Hij vindt zo’n stad niks. Zelfs de dom kan hem niet bekoren en al helemaal niet als Ayla tijd neemt om foto’s te kunnen maken. Hij wil terug naar het huis en daar in de omgeving wandelen. Ze gaan terug.

Over grenzen

Het valt Ayla deze week op dat Peter in het huis van haar zus soms grenzen over gaat. Grenzen in de persoonlijke levenssfeer, die je volgens haar niet over kunt gaan. Hij leest de kaarten die aan de muur hangen en de briefjes in de keuken en levert daar uitgebreid commentaar op. Volgens Ayla is het not done dat te doen, maar Peter vindt dat volstrekt onzin. Dan moeten ze die briefjes daar niet neerhangen. Hij leest ze toch gewoon. Hij zet ze niet op Facebook.

Pfff. Een gezellige vakantie gaat dat worden en hoe moet het nu verder met de relatie van Ayla en Peter? Dat lees je in het volgende blogartikel ‘Over grenzen gaan…‘.

Heb jij ook zulke ervaringen met een vriend of vriendin? Laat het ons weten, samen weten we meer en als we ervaringen delen, staan we sterker.

Wil je Herstellen van Narcistisch Misbruik?

In dit gratis e-book dat ik samen met psychologe Corry de Rooy maakte geven we 10 tips voor herstel na narcistisch misbruik. Zet de eerste stap naar een narcismevrij leven. Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang gratis het e-book ’10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik’. We sturen je geen spam en je kunt je op elk moment weer afmelden.
Dowload dit Gratis E-book Nu >>

Herstellen na Narcistisch Misbruik in 50 Vragen en Antwoorden

    3 replies to "Steeds die ergernis…"

Leave a Reply

Your email address will not be published.