Narcisten aantrekken

Gratis e-boek: 10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik

Waarom lijken sommige mensen een magneet voor narcisten te zijn? In dit artikel beschrijf ik een aantal type mensen die narcisten aantrekken

De empaat

Mensen die bovengemiddeld empathisch zijn zullen narcisten aantrekken. Doordat ze meelevend zijn voeden ze de narcist.

Wat is empathie?

Wikipedia geeft de volgende beschrijving aan empathie:

Empathie is inlevingsvermogen, de kunde of vaardigheid om zich in te leven in de situatie en gevoelens van anderen. Het woord empathie is afgeleid van het Griekse woord ἐμπάθεια (empatheia), of invoelen.
Bron: Wikipedia

Iemand met een bovengemiddelde empathie noemen we een empaat. Een empaat ervaart de gevoelens van anderen als die van zichzelf. In een relatie verliezen ze zichzelf vaak en ze zijn snel geraakt door het onrecht in de wereld.

Mensen die narcisten aantrekken: de empaat

Hoe mensen met bovengemiddelde empathie narcisten aantrekken

Mensen met veel empathie die niet bekend zijn met de narcistische persoonlijkheidsstoornis lopen een zeer groot risico in een web van narcistisch misbruik terecht te komen. Narcisten zelf minachten empathie en hebben het zeker niet naar anderen toe. Maar wanneer een empathisch iemand zich voor hen wegcijfert zijn ze hun prooi.

En de empaat die geen idee heeft waarin hij of zij is terechtgekomen zal steeds meer zijn of haar best gaan doen voor de narcist. Ze zullen bijvoorbeeld denken dat ze de narcist niet genoeg liefde geven. Vervolgens tonen ze nog meer hun liefde voor de narcist. Maar voor een narcist is het vanzelfsprekend om te nemen, maar niet om te geven…

Pas wanneer een empaat helemaal is opgebrand zal deze uit zo’n toxische relatie stappen, en zich daar dan nog schuldig over voelen ook.

De redder

Redders zien overal zielige mensen die ze menen te moeten redden. Op zich een nobel streven, doch doordat ze iedereen willen redden zullen ze gemakkelijk narcisten aantrekken.

Redders zijn empatisch, waarmee er overlap is met de groep van empaten. Alleen zijn de redders nog meer de realiteit uit het oog verloren. Daardoor brengen ze zichzelf vaak n de problemen.

De redder

Hoe redders narcisten aantrekken

Wanneer een redder iemand ontmoet die al gauw een zielig verhaal ophangt zullen ze diegene willen redden. Zo laten ze hun partner vaak veel te vroeg bij hen inwonen.

Aangezien narcisten graag de slachtofferrol spelen triggeren ze de redder. Wees dus altijd op je hoede wanneer een potentiële partner al aan het begin zielige verhalen begint te vertellen.

Narcisten vertellen hun nieuwe slachtoffer graag hoe gemeen hun vorige partner (lees slachtoffer) tegen hen was. De redder zal dat geloven en hen willen helpen. En dat maakt hen uitermate aantrekkelijk voor narcisten.

NB: Zelf ben ik ook eens verstrikt geraakt in een relatie met iemand die ik wilde “redden”. Dit beschrijf ik in het artikel “Codependentie en Narcisme”.

De positivo

Met positivo’s bedoel ik mensen die overdreven positief in het leven staan. Op zich is het mooi als je alleen maar positieve dingen om je heen ziet. Alleen maakt het ook hier weer dat je de realiteit uit het oog verliest.

Mensen die narcisten aantrekken: De positivo

Hoe positivo’s narcisten aantrekken

Een positivo kan zich ook niet voorstellen dat er mensen zonder empathie zijn, zoals narcisten. Wanneer je ze hierop zou wijzen zullen ze zeggen: “Ieder mens heeft wel iets goeds in zich!”.

Zelfs in de meest kwaadaardige mensen weten ze een goede karaktereigenschap te vinden, dat ze vervolgens helemaal uitvergroten.

Daarmee kunnen narcisten hen perfect manipuleren. Ze weten dat ze bij die persoon overal mee weg komen, zolang ze op het juiste moment maar even een greintje “goedheid” laten zien.

Bovendien vertellen positivo’s anderen graag hoe geweldig ze zijn. Daarmee maken ze zichzelf tot een magneet voor narcisten. Een narcist hoort immers niets liever dan hoe geweldig hij of zij wel niet is.

De vergever

Er zijn mensen die alles vergeven en iemand steeds maar weer nieuwe kansen geven. Net als de mensen uit de vorige categorieën zijn ze eigenlijk veel te goed voor deze wereld.

De vergever

Hoe vergevers narcisten aantrekken

Doordat vergevers iedereen steeds maar weer een kans geven zijn ze een magneet voor narcisten. Waar een normaal mens dankbaar zou zijn omdat het nog een kans krijgt vindt een narcist dat vanzelfsprekend.

Door telkens maar weer te vergeven geven ze aan de narcist het signaal af dat hij/zij overal mee weg komt. Ze beschouwen het als toestemming voor narcistisch misbruik. Daarbij wordt de goedheid van de vergever schaamteloos misbruikt.

In religies als het Christendom wordt vergeving gezien als een belangrijke deugd. Wie hiermee is opgegroeid zal het gevoel hebben alsmaar te moeten vergeven omdat hij/zij anders geen goed Christen is. Ik hoef vast niet uit te leggen dat narcisten hier graag op inspelen en zo een destructieve relatie lang in stand kunnen houden.

De HSP-er

Zoals je waarschijnlijk al hebt gezien is er veel overlapping tussen de types die narcisten aantrekken. Dat geldt zeker voor mensen die hoogsensitief (HSP) zijn. HSP staat voor Highly Sensitive Person. In het Nederlands een hoogsensitief persoon.

Hoogsensitieve mensen zijn empathisch, doch niet iedereen die empathisch is is HSP-er. Iemand met HSP is meer dan gemiddeld gevoelig voor de sfeer die ergens hangt. Vaak voelen ze zich niet op hun gemak op drukke plekken omdat ze daar overprikkeld raken.

HSP

Hoe HSP-ers narcisten aantrekken

Waar een narcist vooral met zichzelf bezig is is een hoogsensitief persoon vooral met anderen bezig. Eigenlijk vullen HSP-ers en narcisten elkaar dus perfect aan. Iemand met HSP wil dat het goed gaat met de ander. Dat maakt ze tot voeding voor narcisten.

Bij een narcist draait alles om de narcist zelf. Dus wat is er mooier voor een narcist dan iemand die zichzelf helemaal wegcijfert?

Net als narcisten zijn hoogsensitieve mensen vaak opgegroeid in een disfunctioneel gezin. Daardoor ontbrak het tijdens hun jeugd aan veiligheid en geborgenheid. Als gevolg daarvan krijgen HSP-ers en narcisten vaak een relatie met elkaar.

En daarmee zijn we aangekomen bij de volgende categorie van mensen die narcisten aantrekken…

Het kind van een narcistische ouder

Kinderen van wie een of beide ouders een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben zullen in hun verdere leven narcisten aantrekken. Ze lopen dus ook grote kans op een relatie met een narcist.

Dat komt ondermeer doordat ze narcistisch gedrag als normaal zijn gaan beschouwen. En wanneer je niet anders gewend bent zullen de alarmbellen dan ook niet afgaan bij het ontmoeten van een toxisch persoon.

Als kind ben je afhankelijk van je ouders. En als een of beide ouders narcistisch is word je getraind in het voeden van de narcist, om te overleven. Kinderen die opgroeien in een narcistisch gezin ontwikkelen zich meestal ofwel ook tot narcist, of tot codependent.

De lessen die de latere narcist oppikt is dat je door gemeen te zijn en te manipuleren je zin krijgt. Terwijl de latere codependent leert dat je alleen “liefde” krijgt wanneer je jezelf wegcijfert.

Narcistisch Slachtoffer Syndroom

Hoe kinderen van een narcistische ouder narcisten aantrekken

Het moge duidelijk zijn dat het kind dat zich ontwikkelt tot codependent het meest aantrekkelijk is voor narcisten. Doordat codependenten zichzelf wegcijferen in een relatie zal de narcist het misbruik heel lang vol kunnen houden.

Zie ook het artikel “Codependentie en narcisme” >>

Destructieve relaties

Het moge duidelijk zijn dat al deze relaties met een narcist uiterst destructief zijn. Alles moet om de narcist draaien, de behoeften van de ander tellen niet. Het perfecte slachtoffer voor de narcist is dan ook iemand die zichzelf wegcijfert en het misbruik toelaat.

Doch eens zal ook bij de HSP-er, de empaat, de redder, de positivo, de vergever of de codependent de grens zijn bereikt. De relatie eindigt dan met veel ellende. Narcisten zullen nooit hun eigen rol daarin toegeven en het slachtoffer neerzetten als de dader.

In sommige gevallen zullen ze hun ex gaan stalken of zelfs geweld gebruiken. Maar in het meest gunstige geval voor de ex hebben ze al snel weer een nieuwe partner. Voor de buitenwereld lijken ze dan eindelijk de ware te hebben gevonden. Doch dit is slechts het volgende slachtoffer…

Kies voor jezelf!

De les die we uit dit artikel kunnen leren is dat je meer aan jezelf moet denken om geen narcisten meer aan te trekken.

Zie ook onze hulpprogramma’s waarin je dit leert >>

Herken jij je ook in de types die narcisten aantrekken? Laat het weten in een reactie!

Leave a Reply

Your email address will not be published.