Boek: Uit de draaikolk van narcistisch misbruik

Waarom lijken sommige mensen een magneet voor narcisten te zijn? In dit artikel beschrijf ik een aantal type mensen die narcisten aantrekken

De empaat

Mensen die bovengemiddeld empathisch zijn zullen narcisten aantrekken. Doordat ze meelevend zijn voeden ze de narcist.

Wat is empathie?

Wikipedia geeft de volgende beschrijving aan empathie:

Empathie is inlevingsvermogen, de kunde of vaardigheid om zich in te leven in de situatie en gevoelens van anderen. Het woord empathie is afgeleid van het Griekse woord ἐμπάθεια (empatheia), of invoelen.
Bron: Wikipedia

Iemand met een bovengemiddelde empathie noemen we een empaat. Een empaat ervaart de gevoelens van anderen als die van zichzelf. In een relatie verliezen ze zichzelf vaak en ze zijn snel geraakt door het onrecht in de wereld.

Mensen die narcisten aantrekken: de empaat

Hoe mensen met bovengemiddelde empathie narcisten aantrekken

Mensen met veel empathie die niet bekend zijn met de narcistische persoonlijkheidsstoornis lopen een zeer groot risico in een web van narcistisch misbruik terecht te komen. Narcisten zelf minachten empathie en hebben het zeker niet naar anderen toe. Maar wanneer een empathisch iemand zich voor hen wegcijfert zijn ze hun prooi.

En de empaat die geen idee heeft waarin hij of zij is terechtgekomen zal steeds meer zijn of haar best gaan doen voor de narcist. Ze zullen bijvoorbeeld denken dat ze de narcist niet genoeg liefde geven. Vervolgens tonen ze nog meer hun liefde voor de narcist. Maar voor een narcist is het vanzelfsprekend om te nemen, maar niet om te geven…

Pas wanneer een empaat helemaal is opgebrand zal deze uit zo’n toxische relatie stappen, en zich daar dan nog schuldig over voelen ook.

De redder

Redders zien overal zielige mensen die ze menen te moeten redden. Op zich een nobel streven, doch doordat ze iedereen willen redden zullen ze gemakkelijk narcisten aantrekken.

Redders zijn empatisch, waarmee er overlap is met de groep van empaten. Alleen zijn de redders nog meer de realiteit uit het oog verloren. Daardoor brengen ze zichzelf vaak in de problemen.

De redder

Hoe redders narcisten aantrekken

Wanneer een redder iemand ontmoet die al gauw een zielig verhaal ophangt zullen ze diegene willen redden. Zo laten ze hun partner vaak veel te vroeg bij hen inwonen.

Aangezien narcisten graag de slachtofferrol spelen triggeren ze de redder. Wees dus altijd op je hoede wanneer een potentiële partner al aan het begin zielige verhalen begint te vertellen.

Narcisten vertellen hun nieuwe slachtoffer graag hoe gemeen hun vorige partner (lees slachtoffer) tegen hen was. De redder zal dat geloven en hen willen helpen. En dat maakt hen uitermate aantrekkelijk voor narcisten.

NB: Zelf ben ik ook eens verstrikt geraakt in een relatie met iemand die ik wilde “redden”. Dit beschrijf ik in het artikel “Codependentie en Narcisme”.

De positivo

Met positivo’s bedoel ik mensen die overdreven positief in het leven staan. Op zich is het mooi als je alleen maar positieve dingen om je heen ziet. Alleen maakt het ook hier weer dat je de realiteit uit het oog verliest.

Mensen die narcisten aantrekken: De positivo

Hoe positivo’s narcisten aantrekken

Een positivo kan zich ook niet voorstellen dat er mensen zonder empathie zijn, zoals narcisten. Wanneer je ze hierop zou wijzen zullen ze zeggen: “Ieder mens heeft wel iets goeds in zich!”.

Zelfs in de meest kwaadaardige mensen weten ze een goede karaktereigenschap te vinden, dat ze vervolgens helemaal uitvergroten.

Daarmee kunnen narcisten hen perfect manipuleren. Ze weten dat ze bij die persoon overal mee weg komen, zolang ze op het juiste moment maar even een greintje “goedheid” laten zien.

Bovendien vertellen positivo’s anderen graag hoe geweldig ze zijn. Daarmee maken ze zichzelf tot een magneet voor narcisten. Een narcist hoort immers niets liever dan hoe geweldig hij of zij wel niet is.

De vergever

Er zijn mensen die alles vergeven en iemand steeds maar weer nieuwe kansen geven. Net als de mensen uit de vorige categorieën zijn ze eigenlijk veel te goed voor deze wereld.

De vergever

Hoe vergevers narcisten aantrekken

Doordat vergevers iedereen steeds maar weer een kans geven zijn ze een magneet voor narcisten. Waar een normaal mens dankbaar zou zijn omdat het nog een kans krijgt vindt een narcist dat vanzelfsprekend.

Door telkens maar weer te vergeven geven ze aan de narcist het signaal af dat hij/zij overal mee weg komt. Ze beschouwen het als toestemming voor narcistisch misbruik. Daarbij wordt de goedheid van de vergever schaamteloos misbruikt.

In religies als het Christendom wordt vergeving gezien als een belangrijke deugd. Wie hiermee is opgegroeid zal het gevoel hebben alsmaar te moeten vergeven omdat hij/zij anders geen goed Christen is. Ik hoef vast niet uit te leggen dat narcisten hier graag op inspelen en zo een destructieve relatie lang in stand kunnen houden.

De HSP-er

Zoals je waarschijnlijk al hebt gezien is er veel overlapping tussen de types die narcisten aantrekken. Dat geldt zeker voor mensen die hoogsensitief (HSP) zijn. HSP staat voor Highly Sensitive Person. In het Nederlands een hoogsensitief persoon.

Hoogsensitieve mensen zijn empathisch, doch niet iedereen die empathisch is is HSP-er. Iemand met HSP is meer dan gemiddeld gevoelig voor de sfeer die ergens hangt. Vaak voelen ze zich niet op hun gemak op drukke plekken omdat ze daar overprikkeld raken.

HSP

Hoe HSP-ers narcisten aantrekken

Waar een narcist vooral met zichzelf bezig is is een hoogsensitief persoon vooral met anderen bezig. Eigenlijk vullen HSP-ers en narcisten elkaar dus perfect aan. Iemand met HSP wil dat het goed gaat met de ander. Dat maakt ze tot voeding voor narcisten.

Bij een narcist draait alles om de narcist zelf. Dus wat is er mooier voor een narcist dan iemand die zichzelf helemaal wegcijfert?

Net als narcisten zijn hoogsensitieve mensen vaak opgegroeid in een disfunctioneel gezin. Daardoor ontbrak het tijdens hun jeugd aan veiligheid en geborgenheid. Als gevolg daarvan krijgen HSP-ers en narcisten vaak een relatie met elkaar.

En daarmee zijn we aangekomen bij de volgende categorie van mensen die narcisten aantrekken…

Het kind van een narcistische ouder

Kinderen van wie een of beide ouders een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben zullen in hun verdere leven narcisten aantrekken. Ze lopen dus ook grote kans op een relatie met een narcist.

Dat komt ondermeer doordat ze narcistisch gedrag als normaal zijn gaan beschouwen. En wanneer je niet anders gewend bent zullen de alarmbellen dan ook niet afgaan bij het ontmoeten van een toxisch persoon.

Als kind ben je afhankelijk van je ouders. En als een of beide ouders narcistisch is word je getraind in het voeden van de narcist, om te overleven. Kinderen die opgroeien in een narcistisch gezin ontwikkelen zich meestal ofwel ook tot narcist, of tot codependent.

De lessen die de latere narcist oppikt is dat je door gemeen te zijn en te manipuleren je zin krijgt. Terwijl de latere codependent leert dat je alleen “liefde” krijgt wanneer je jezelf wegcijfert.

Narcistisch Slachtoffer Syndroom

Hoe kinderen van een narcistische ouder narcisten aantrekken

Het moge duidelijk zijn dat het kind dat zich ontwikkelt tot codependent het meest aantrekkelijk is voor narcisten. Doordat codependenten zichzelf wegcijferen in een relatie zal de narcist het misbruik heel lang vol kunnen houden.

Zie ook het artikel “Codependentie en narcisme” >>

Destructieve relaties

Het moge duidelijk zijn dat al deze relaties met een narcist uiterst destructief zijn. Alles moet om de narcist draaien, de behoeften van de ander tellen niet. Het perfecte slachtoffer voor de narcist is dan ook iemand die zichzelf wegcijfert en het misbruik toelaat.

Doch eens zal ook bij de HSP-er, de empaat, de redder, de positivo, de vergever of de codependent de grens zijn bereikt. De relatie eindigt dan met veel ellende. Narcisten zullen nooit hun eigen rol daarin toegeven en het slachtoffer neerzetten als de dader.

In sommige gevallen zullen ze hun ex gaan stalken of zelfs geweld gebruiken. Maar in het meest gunstige geval voor de ex hebben ze al snel weer een nieuwe partner. Voor de buitenwereld lijken ze dan eindelijk de ware te hebben gevonden. Doch dit is slechts het volgende slachtoffer…

Kies voor jezelf!

De les die we uit dit artikel kunnen leren is dat je meer aan jezelf moet denken om geen narcisten meer aan te trekken.

Zie ook onze hulpprogramma’s waarin je dit leert >>

Herken jij je ook in de types die narcisten aantrekken? Laat het weten in een reactie!

Wil je Herstellen van Narcistisch Misbruik?

In dit gratis e-book dat ik samen met psychologe Corry de Rooy maakte geven we 10 tips voor herstel na narcistisch misbruik. Zet de eerste stap naar een narcismevrij leven. Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang gratis het e-book ’10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik’. We sturen je geen spam en je kunt je op elk moment weer afmelden.
Dowload dit Gratis E-book Nu >>

Herstellen na Narcistisch Misbruik in 50 Vragen en Antwoorden

  8 replies to "Narcisten aantrekken – Ben jij een magneet voor narcisten?"

  • Anne

   Nee ik geloof van niet, maar ik herken me wel een beetje in de redder.

   Ik zie het plaatje voor me van een moeder met kind in het vliegtuig, waarbij de moeder eerst voor zichzelf zorgt om eerst het zuurstofmasker zelf op te doen en dan pas voor het kind te zorgen.

   Je moet eerst goed voor jezelf kunnen zorgen, voordat je voor een ander kunt zorgen.

   En dan nog iets, je kunt de beste maatjes zijn met mensen die wel begaan zijn met anderen, maar ook hun eigen grenzen en behoeften respecteren, en anderen daar niet voor hoeven neer te halen, maar anderen juist ondersteunen en aanmoedigen.

   • Anne

    Met nee ik geloof van niet, bedoel ik dat ik zelf geen narcisten aantrek.

    Ik denk wel dat ondanks dat de een er meer aanleg voor heeft dan de ander, iedereen slachtoffer kan worden om aangetrokken te worden door een narcist of een flying monkey.

    Love bombing met zo nu en dan minder prettige opmerking of gedraging, is voor mij een teken om er verder geen energie in te steken. Bewondering om bijv. altijd alleen het uiterlijk en niet om wat je van plan bent om te doen of van wat je hebt ondernomen, vind ik ook een veeg teken.

    Maximaal copieergedrag zonder eigen originele input idem dito. Dat is niet alleen naar de mond praten maar ook naar de mond gedrag.

  • Jasmijn

   Hallo,
   Ik herken mezelf heel erg in JFM ,er is voor mij geen familie meer, want daarmee heb ik gebroken, veelal narcistische vrienden die ik ook niet meer zie.
   Heb gelukkig mijn man en (klein) kinderen waar ik mijn zeer empatische karakter kan tonen zonder dat daar misbruik van gemaakt wordt.
   Heb gekozen voor een min of meer teruggetrokken bestaan, maar verstop me niet.
   Ben geestelijk en lichamelijk zeer gezond geworden en trek nu m’n grenzen waar nodig, als je dat niet doet en dat moet je echt leren, want je hebt zoveel begrip voor die ander die over je heen walst , dan blijf je op je hoede , maar de boze narcisten verdwijnen als sneeuw voor de zon . Een gelukkig mens wenst jullie sterkte en heel veel liefde, want dat zijn de empaten meer dan waard!!

  • JFM

   Helaas alles is herkenbaar. Een narcistisch ouder en empatiische vergevende, alles begrijpende HSP, er zijn. Dat bracht heel wat ellende en was levensbedreigend. Meerdere keren op het nippertje mezelf kunnen redden. Als 7 jarige, als tiener, in m’n huwelijk, later in een andere relatie.
   Nu ben ik weer jarenlang alleen, na de laatste bedreiging, handen om m’n keel en daarna nog meer. Ben ik en blijf ik alleen. Mijn vertrouwen is compleet weg.
   De flying monkey, van hem die zelf ging na zijn daden, roddelt en laster nog elke dag. Dat ze zijn post ontving, hem hielp, vertelt ze niet. Prinsheerlijk lacht ze mij nog vaak uit, en hij komt overal mee weg.
   Maar ik blijf wonen in de monkeystraat. En ik blijf me zelf, ondanks alles. Langzaam maar zeker interesseert het me beetje bij minder.
   Sterker geworden en heel erg minder empatisch, zeg ik nu, dat ze hun feestje maar vieren. Ik bepaal mijn geluk. En doe alles wat mij blij maakt.
   Hoe dat valt bij de narcis en z’n apen, niet goed dus. Maar ze zoeken het maar uit. Achterom kijken blijf ik doen. Dat wel. Dat moet. Helaas.

  • Sara Schepens

   Hoe herkenbaar. Ben twee jaar gescheiden v mijn ex. Dag hij een narcist is staat buiten kijf maar dat mijn dochter, nu 16,dezelfde trekken beging te krijgen beangstigd mij enorm. En dit gaat ver. Onze relatie is zo verziekt dag thuisbegeleiding is ingeschakeld en na een maand heeft ze ze al gemanipuleerd en verdraait ze alles wat er gebeurt,. Gevolg, zij viert hier nu triomf want de hulpverlening heeft mij als labiel en manipulatief afgeschreven. Gaslighting daar is ze enorm goed in. Ik begin nu lichamelijke klachten te krijgen door de spanning. Een heel moeilijke situatie want ze is mijn dochter

  • Nancy Geldhof

   Hallo,
   Ik ben zowat beetje vanalles om perfecte prooi te zijn voor een narcist.
   Ben HSP, ben kinderveraorgster en verpleegkundige en van nature reeds erg zorgzaam.. Heb ook een hoger redders brevet dus ook letterlijk willen redden.
   Daardoor heb ik in relaties een hobbelig parcour afgelegd. Mn huwelijk in 2010 opgegeven door vele ruzies. Toen vond ik mn man een egoïstisch egocentrisch persoon..had namelijk nog geen weet en kennis van narcisme.
   Daarna een relatie van 5j. Bij momenten kon die woeste momenten hebben en had hij nooit aan eigen privé momenten..gsm was helemaal privé. Tijdens die relatie begon ik meer over die gedragingen op het internet te zoeken.
   Zo ontdekte ik narcisme..het verborgen narcisme. Vele punten kwamen overeen bij die persoon. Gelukkig woonden we niet samen. Ik had mijn eigen huis met mn 3 kids in co-ouderschap. Na 5j verbrak ik die relatie en nam ik tijd om te bekomen.
   Na een maand of 7 kwam ik echter in contact met een andere man..Lief sympathiek en erg open..het tegenovergestelde van die vorige man. Liefdevol ook met zn 2 dochters…dacht ik. Tot beetje bij beetje me opviel dat ie super veel “liefde” gaf aan de jongste dochter en andere dochter “anders” behandelde. Meer en meer hoorde ik hem samen met de jongste roddelen over de oudste dochter! Hij was ook super lichamelijk met de jongste…Toen ik daar wat opmerkingen iver gaf begonnen ook de woede uitbarstingen..
   Ik was zogezegd de jaloerse. Ook woede uitbarstingen over andere manier van koken, dan eens over manier van autorijden.. Terug begon ik weer meer over narcisme te lezen daar er goeie momenten met woede momenten elkaar opvolgden..
   Ook gaslighting en manipulatie kwamen voor..alsook kleineren, uitlachen en dan weer vleien en over enthousiast doen.
   Vond ook in een artikel over golden child en scapegoat. De puzzelstukjes vielen op hun plaats.. Ik was dus reeds van in het begin van de relatie in de zielige praatjes over hoe lastig hij het had met zijn ex vrouw..Dat ze hem 4x verliet voor een andere man en hij alleen met de kids achterbleef. Maar hij haar na maanden weer vergaf en haar weer in huis nam…
   Hoe stom kon ik toch zijn om daar medelijden mee te hebben.
   Na 2,5j na de vele ruzies, woede uitbarstingen, hysterische uitbarstingen, heb ik die relatie zo’n 5mnd geleden ook verbroken. Emotioneel was ik op. Veel te veel van mezelf gegeven, te veel energie in gestopt, teveel nog meer liefde gegeven om het te doen slapen..Tegen beter weten in gehoopt dat ik hem zou kunnen helpen, redden!
   En eigenlijk wist mn intuïtie na een half jaar al dat hij narsistisch is. Zo spijtig dat ik mijn intuïtie zo erg negeerde!
   Daarom denk ik dat door die relaties mijn geest maar ook mijn lichaam er erg onder geleden heeft want heb een paar jaar geleden de diagnose fibromyalgie gekregen.
   Vroeger had ik zoveel energie en sportte ik veel..Nu ben ik ondertussen 48j maar zo moe en kan ik enkel nog wat zwemmen. Mijn job als verpleegkundige bij demente bejaarde(die ik super graag deed) heb ik door mijn fibromyalgie noodgedwongen moeten opgeven. Heb medisch ontslag gekregen en zit in invaliditeit.
   HSP, zo zorgzaam en erg empatisch zijn kan soms een zegen zijn maar ook een echte vloek!! Zo lastig bij momenten!
   Hoop dat ik licamelijk wat kan herstellen maar ook geestelijk.
   En nooit of nooit nog in zo’n relatie terecht kom. Ik geloof nogthans nog altijd in ware liefde maar ben ook tegelijkertijd ook super bang..
   Hoop dat ik nu voor altijd mijn intuïtie zal volgen en ook naar de goeie raad van echte vrienden en familie leren luisteren..
   Mijn beste vriendin zegt me altijd: “Nanske, jou intuïtie is al altijd juist geweest hé”
   Gelukkig heb ik dus echt goeie vrienden en familie en mijn 3 kinderen die me steunen en ook geloven! Dat koester ik hoor!
   Daardoor heb ik erg goeie momenten maar die narcisme heeft ook me erg geraakt en gekwetst tot in diepste van mijn ziel.
   Die narcist mis ik niet maar ik heb wel regelmatig een leegtegevoel die ik moeilijk kan omschrijven..
   Toch heb ik hoop dat het ooit zal slijten.

   Liefs
   Nancy

   • Ellen

    Hoi Nancy, wat jij schrijft is zo herkenbaar. Ik zit nu weer met een man, die narcistische eigenschappen heeft. Wel in lichtere mate. Maar emotioneel trek in me ook bij hem al terug en probeer mijn eigen leven te leiden. Ik ben nooit goed genoeg. Wat ik ook geef. Het goede zal hij nooit benoemen. Uit angst dat ik eigenwaarde krijg en niet bij hem wil blijven. Maar dat heb ik ook door. De schuld krijg ik altijd bij hem. Door me emotioneel los te koppelen en een eigen leven te leiden, heeft hij minder macht en vat op mij.

    • Annet

     Hoi Ellen,

     Wat goed van jou, na een nare beeindiging met een relatie met een narcist due ik bijna met de dood moest bekopen ben ik na 10 jaar er ( pas weer) achter gekomen dat ik nu leef met een verborgen narcist, ben daar achter gekomen omdat zijn exvrouw op sterven ligt en zijn ( volwassen) zoon bij haar in woont na zijn scheiding, vertikt om te werken, dus is hin hem van alles aan het beloven en samen met hem een stichting aan het oprichten waar nu onze spaarcentjes in word gestoken, dus zei tegen hem, dat is lkkr, hebben wij straks niets, nou toen kwam het hoor, hij had 50 jaar hard gewerkt voor dat geld en in principe € 90.000 had voor hij mij leerde kennen dus hij mocht doen met het geld wat hij wilde.
     Altijd werd er gekocht wat hij graag wilde maar als ik iets wilde mocht dat niet en ohja wat ik verdiende heb ik toch heerlijk van geleefd ( ben gestopt om medische reden wat hij ook al belachelijk vond want hoe gaan we nu rond komen zeu hij).
     Het ergste is dat hij voor ons trouwen 10 jaar geleden een testament had opgemaakt dat zijn zoon en kleinkinderen van zijn overleden dochter erfgename zijn dus is hij met dat wetende met mij getrouwd, want het is zo dat een testament bovenop ons trouwen geld dus bij zijn overlijden het chalet wat we hebben naar zoonlief gaat en gekocht huis hij de helft mag.
     Ben er nog steeds een beetje beduusd van dat ik er toch weer in ben gestonken.
     Ik ga nu ook mijn eigen plannen maken ( buiten hem om)maar laat mij niet weer met niets eindigen, mijn eigen zekerheidjes treven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.