Meldingen
Alles wissen

Omgekeerde wereld

4 Berichten
2 Gebruikers
3 Vind-ik-leuks
821 Bekeken
(@anoniemy)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden
Berichten: 4
Topic starter  

Goedenavond, 

Een tijd geleden ben ik er achter gekomen dat mijn moeder narcistisch is. Zie mijn vorige post voor meer uitleg daarover. Inmiddels heb ik 3 weken geleden het contact verbroken met haar. 

Regelmatig kom ik advertenties tegen op Facebook die over het narcisme gaan. Net zoals vandaag. Tot mijn verbazing zag ik dat mijn moeder de smiley 'verbluft' hierop had gereageerd. Ik heb overigens het woord narcisme nooit benoemd bij haar in de buurt dus het is onmogelijk dat ze in de gaten heeft dat ik erachter ben gekomen dat ze narcistisch is. De laatste tijd is zowel mijn vader als mijn moeder teksten op Facebook en in de whatsapp groepsapp aan het zetten die duidelijk naar mij bedoeld zijn. het gaan om teksten met uitspraken zoals dat ze mij mist en hoopt dat er snel betere tijden komen etc. Ik zag dat er verschillende vriendinnen op gereageerd hebben met teksten waaraan je kunt afleiden dat mijn moeder haar kant van het verhaal vertelt. ook ben ik door een aantal familieleden waarmee ik eigenlijk nooit via de app contact heb, spontaan gevraagd hoe het met mij gaat etc. 

Ik haal mij natuurlijk van alles in mijn hoofd door te denken dat mijn moeder de rollen als het ware gaat omdraaien en mij narcistisch noemt maar dit is puur een hersenspinsel. Nu vroeg ik mij af of narcistische personen weleens de stempel op het 'slachtoffer' drukken. 

En hoe kan ik het beste omgaan met vooral familieleden die alleen haar kant van het verhaal hebben gehoord en wie weet wat ze nog meer heeft verzonnen. Ik vind het erg moeilijk om naar mijn familie toe te gaan en het hele verhaal uit te leggen terwijl zij bij wijze van spreken de avond van tevoren haar verhaal heeft gedaan en mij door de grond heeft gedrukt. 

Groetjes, AnoniemY


   
Citeren
 Saar
(@saar)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 109
 

Dag AnoniemY

 

Ik kan je niet vertellen wat jou pad moet zijn in deze. Het is belangrijk je eigen pad daarin te volgen. Maar ik wil je wel mijn pad vertellen en de dingen die ik heb gedaan. Wellicht zit er iets tussen wat je past om te doen.

 

Ik heb niets gezegd, me niet verdedigd, mijn verhaal niet vertelt en niets uitgelegd. Dat komt omdat ik vond dat ik niks te zeggen had en niks uit te leggen heb. Wat ik wel heb waargenomen is wat mensen deden met die wilde verhalen. Er waren mensen die namen het aan als zoete koek en geloofde de narcist. Er waren ook mensen die doorzagen door die wilde verhalen de narcist. En er waren mensen die ondanks de verhalen naar me toe kwamen om te zeggen dat ze niet konden geloven van deze verhalen.

 

Eigenlijk liet de narcist voor mij zien wie het waard was om bevriend mee te blijven en wie niet en verder verspilde ik er geen aandacht aan. Wanneer iemand een beschuldiging naar mij uitte deed ik de mededeling dat ik me zelf hierin niet herkende en het hele verhaal eigenlijk ook niet. Verder zei ik helemaal niks.

 

Voor mij voelde het als een valkuil om maar een moment iets te verdedigen of te gaan uitleggen. Het is altijd een veel kwetsbaarder positie omdat je geneigd bent zaken te delen die je wellicht niet wil delen. Kwetsbaarder omdat wat je uitlegt, bij de verkeerde mensen voeding is voor nog meer drama, ellende en munitie.

 

Mensen die het goed met je menen filteren zichzelf wel uit, en de rest zou ik laten geloven wat ze wilden geloven. Dat voelt onrechtvaardig ja, maar alles bij de narcist is onrechtvaardig en zo zullen de mensen rondom de narcist dat ook gaan ontdekken en ervaren. Steek zo min mogelijk die hand in dat wespennest als het mogelijk is en laat de uitnodiging om je te verdedigen niet uitmonden in een valkuil. Laat in deze de narcist haar eigen vuile zaakjes opknappen en laat het zo min mogelijk jou zaak worden als dat het mogelijk is.

?


   
Ton123 reageerde
BeantwoordenCiteren
(@anoniemy)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden
Berichten: 4
Topic starter  

Bedankt voor je reactie Saar! 

Ik vind het erg lastig om dingen over mij te horen die helemaal niet waar zijn, maar zoals je beschreef heb je eigenlijk ook wel gelijk dat ik ze maar moet laten in wat ze geloven. 

 


   
Sol reageerde
BeantwoordenCiteren
 Saar
(@saar)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 109
 

Beste AnoniemY,

Iedereen vind het lastig om dingen te horen over zichzelf die niet kloppen en niet waar zijn, daarin ben je eigenlijk net zoals ieder ander. Het is normaal om boos te worden of frustratie te voelen over dergelijke misstanden en al helemaal wanneer deze doelbewust worden gecreëerd en je schade opleveren.

Het is alleen dat een narcist op die manier je aandacht wil vasthouden terwijl ze toekijken hoe jij je ergens uit probeert te redden en met beetje pech je er eigenlijk alleen verder in verstrikt raakt.

Weet je, wellicht kan het helpen de boel weer terug om te draaien. Degene die beschuldigd moet zich verantwoorden in wat hij of zij zegt en doet, niet jij. Bewaar en onthoud wie je van binnen bent en wat je intenties zijn, hou je daar aan vast.

Wat je voor je ogen ziet gebeuren heeft weinig tot eigenlijk niks met jou van doen maar van alles met de mensen die besloten hebben hierin een rol te spelen. Zie ze bewegen, neem waar wie welke positie inneemt en trek je eigen conclusies. Het kan heel verhelderend en zuiverend werken in je leven. Echte vrienden zul je ontdekken en de rest leer je op afstand houden.

Voor wat betreft je gevoelens rondom dit gebeuren, kun je zorgzaam zijn voor jezelf. Wat helpt jou bij het afreageren? Dingen een plek te geven? En vooral, wat geeft jou positieve voeding? Zie, zodra je aandacht daarop richt wordt wat de narcist doet in je leven minder een aandachtspunt. Neem zo min mogelijk de ballen op die een narcist je toewerpt!

?


   
Ton123 reageerde
BeantwoordenCiteren
Deel: