Voorstellen + vraag...
 
Meldingen
Alles wissen

Voorstellen + vraag om advies

5 Berichten
2 Gebruikers
2 Reactions
562 Bekeken
(@diana)
Active Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden
Berichten: 7
Topic starter  

Hallo iedereen, ik ben nieuw hier. Op dit moment ben ik mij aan het inlezen over narcisme en ik ga ook binnenkort een therapeutische behandeling starten om mijn jeugd te verwerken. Zowel mijn vader als stiefvader zijn narcist. Vader geen contact meer mee, stiefvader wel. Ook trek ik op liefdesgebied hierdoor narcisten aan. Ik weet dat dit te maken heeft met mijn codependentie en ook komt het door traumabonding. Door mijn trauma's te gaan verwerken, hoop ik dit patroon te kunnen stoppen.

Naast dat ik graag mijn ervaringen uitwissel met anderen om zo elkaar te helpen, wil ik ook graag te weten komen hoe ik mijn moeder kan laten inzien dat ze is gehersenspoeld. Ze vertoont symptomen van dissociatie en steeds erger wordende verwarring. Ze is nu ook lichamelijk ziek geworden. Ik ben bang dat het alleen met de narcist wonen (eerst waren vooral mijn broer en ik het doelwit toen wij nog thuis woonden), ertoe heeft geleid dat ze steeds meer af aan het glijden is.

Hij lijkt volledige macht over haar te hebben. Ik gun haar een mooi leven, zonder (onnodige) stress met een liefdevolle, empathische, en rustige partner. Praten en mijn zorgen uiten heeft niet zoveel zin, omdat ze hem (narcist) altijd heeft verdedigd. Ze lijkt te lijden aan het "stockholmsyndroom". 

Wie heeft voor mij de gouden tip(s) om haar het inzicht te geven dat zij is gehersenspoeld en psychisch is/wordt mishandeld?

Veel dank en iedereen hier veel sterkte, 

Diana


   
Citeren
 Han
(@han)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Berichten: 63
 

Hallo Diana,
Ik snap dat jij je moeder een gelukkig en stressloos leven gunt. Hoe jij het beste haar het inzicht kunt geven, is vooral door goed naar haar te luisteren, en wanneer zij iets vertelt, door te vragen. Zij is degene zelf die tot het inzicht moet komen. Vaak wanneer je in een relatie zit met een narcist, lukt dat niet. Het inzicht krijg je pas wanneer iemand afstand in deze relatie neemt. Dat kan bijvoorbeeld  om even alleen met je moeder er op uit te trekken, samen een weekendje weg en dan vooral veel praten Uiteindelijk is zij degene die de keuze moet maken. Jou moeder moet ook vooral naar haar eigen stuk durven leren kijken, en vaak liggen er oude trauma's vanuit het verleden onder, die nog verwerkt moeten worden.  


   
Diana reageerde
BeantwoordenCiteren
(@diana)
Active Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden
Berichten: 7
Topic starter  

@han dankjewel voor je antwoord en advies. Ik stel het zeer op prijs.

Ergens weet ik dat het inderdaad zo is dat mijn moeder zelf tot het inzicht moet komen, maar ik zou zo graag zien dat dit eens gebeurt. Ik begrijp zeker wat je bedoelt en denk ook dat dit zo is (dat het uit haar zelf moet komen).

En ik ga proberen vaker alleen met haar af te spreken. Ook zodat ze even rust heeft en zal dan ook goed luisteren en doorvragen. Daarnaast zat ik te denken om haar bij mijn therapeutische behandeling te betrekken, maar ik heb angst voor mijn stiefvader wat zijn reactie zal zijn (naar mijn moeder en mij).

En wat betreft oude trauma's, ze heeft zeker het een en ander meegemaakt. Onder andere met mijn narcistische vader. Het is een hele lieve vrouw dus zo onbegrijpelijk dat zowel mijn vader als stiefvader zo gruwelijk misbruik maken/hebben gemaakt van haar goedheid. 

In ieder geval zal ik zeker vaker met haar afspreken en een luisterend oor bieden. 

Dankjewel en fijne avond,

Diana

 

 

 


   
BeantwoordenCiteren
 Han
(@han)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Berichten: 63
 

Hoi Diana Ik denk ook dat het verstandig is om in het gesprek met jou moeder, haar geen verwijten te maken.
Jij hebt al een ontwikkeling meegemaakt, waarin jij zegt je bewust te zijn van het narcistisch misbruik 
Vergeet ook niet dat iemand die al jaren gevangen zit in een destructieve relatie, het ontzettend moeilijk is om er uit te komen. De angst om alleen achter te blijven speelt vaak ook een rol.  

 


   
Diana reageerde
BeantwoordenCiteren
(@diana)
Active Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden
Berichten: 7
Topic starter  

Hoi Han,

Begrijp je reactie, maar daar is zeker geen sprake van. Dus geen reden tot zorgen op dat vlak.

Mijn moeder weet gelukkig dat ik haar niks verwijt. We hebben het wel eens over voorvallen gehad vroeger, bijvoorbeeld ruzies veroorzaakt door mijn stiefvader, waarbij hij razend werd op mij en zij niks kon doen uit angst. Ik heb haar wel eens gevraagd jaren terug waarom ze niks zei/deed, en ze heeft mij dit uitgelegd. Ik ben zeker niet van plan om haar verwijten te gaan maken voor het niet altijd juist kunnen handelen, omdat zij net zoals mijn broer en ik psychisch en emotioneel mishandeld is/wordt. Misschien zelfs nog erger dus. 

En ik ben mij er zeer van bewust dat het moeilijk is voor haar. Het is niet voor niets dat ze nog bij hem is. Zoals ik zei hij heeft macht over haar en zij lijdt aan het stockholmsyndroom ondanks dat de relatie haar niet gelukkig maakt. Mij gaat het er nu om dat ik haar zoveel mogelijk steun bied en ook dat zij inzicht krijgt in de psychische mishandeling die ze ondergaat. Dat zwakt het effect ervan enorm af. Zo kan ze psychisch en lichamelijk herstellen in plaats van verder afglijden.

Dankjewel en groetjes,

Diana

 


   
BeantwoordenCiteren
Deel: