Boek: Uit de draaikolk van narcistisch misbruik

We komen allemaal wel eens met iemand in aanraking die zich beter voordoet dan hij of zij daadwerkelijk is. Iemand die zich enorm rijk voordoet blijkt toch niet zo rijk te zijn. Of iemand met de mooiste foto’s op Facebook ziet er in werkelijkheid toch anders uit.

Ook op TV krijgt iedereen eerst een laag make-up op voordat hij of zij op TV verschijnt. Het lijkt wel “normaal” te zijn geworden om je beter voor te doen dan je daadwerkelijk bent.

Zeker sinds de opkomst van sociale media is dit gedrag aanzienlijk toegenomen.

Maar er zijn altijd mensen die hier enorm in overdrijven en zich daadwerkelijk beter vinden (of beter gevonden willen worden) dan anderen.

Praktijkvoorbeeld van een symptoom van narcisme

Zo was ik laatst op een verjaardag en raakte ik aan de praat met een onbekend persoon. Al snel begon de persoon in kwestie te vertellen over hoe succesvol hij is. Al jarenlang verdiende deze persoon bakken met geld met zijn ondernemingen. Een Rolls Royce onder de ondernemers. Althans, zo noemde hij zichzelf.

Even had ik het gevoel dat ik met Elon Musk aan het praten was!

Narcisme

Het vervelende was dat ik helemaal niet naar deze informatie gevraagd had. Ik wilde gewoon gezellig even kletsen over koetjes en kalfjes, maar kwam al snel in een monoloog terecht over hoe geweldig iemand is.

Later kwam ik dezelfde persoon weer tegen op sociale media. Hartstikke leuk natuurlijk. Maar toen ik de foto’s zag wist ik eigenlijk al genoeg.

Elke foto was een opschepping van al het luxe dat deze persoon bezat. Zo zag ik foto’s van Audi’s, Rolex-horloges en andere dure spullen.

Ik vroeg me af. Waar komt dit gedrag vandaan? Waarom voelt iemand zich zo genoodzaakt om rijk en succesvol gevonden te worden? Natuurlijk heb ik hier al wel snel een beeld bij. Ieder mens snakt namelijk naar waardering.

Maar sommige mensen slaan hier enorm in door. En dit is nou net wat veel narcisten zo drijft om tot het gaatje te gaan.

Want het is echt niet zo dat “rijke” mensen dit altijd doen. Neem maar eens een kijkje op de socialmediakanalen van één van de rijkste mensen ter wereld: Warren Buffet, Elon Musk, Bill Gates, Jeff Bezos. Noem ze allemaal maar op.

Ondanks dat deze mensen miljarden aan vermogen hebben opgebouwd, wordt er totaal niet opgeschept over bepaalde luxe producten. In tegendeel zelfs. Warren Buffet woont nog steeds in zijn eerste huis en rijdt in een “normale” auto.

Symptomen van narcisme herkennen

Bovengemiddeld opscheppen over jezelf om beter gevonden te worden dan je daadwerkelijk bent, is één van de symptomen van narcisme.

Maar er zijn nog veel meer symptomen van narcisme. Door deze goed te leren ben je in staat een narcist te herkennen en aan de hand daarvan actie te ondernemen.

Maar waarom is het herkennen van narcisme zo belangrijk?

Dit is belangrijk omdat narcisten een enorm groot gevaar zijn voor het hoogst haalbare in het leven en dat is levensvreugde, oftewel plezier. Een narcist is namelijk iemand die tot heel veel in staat is om belangrijk gevonden te worden en te blijven. Ook al gaat dit ten koste van jou.

En er lopen helaas een hoop narcisten op de wereld. Ook in Nederland. Kijk je wel eens het programma “Gestalkt” op RTL 5? Dan weet je waarschijnlijk al genoeg.

Zodra je een narcist hebt herkent wil je hier dus afstand van nemen. Laten we dus snel in de symptomen van narcisme duiken, zodat deze ellende je bespaard kan blijven.

De symptomen van narcisme bij mannen

Volgens de officiële cijfers is bij zo’n 7,7% van alle mannen in Nederland sprake van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Als je het mij vraagt een enorm hoog percentage dat jaarlijks ook nog eens toeneemt.

Vooral in de leeftijdsgroep 20 – 29 jaar is er sprake van veel narcisme onder mannen.

De symptomen van narcisme bij mannen

Maar wat zijn de kenmerken van narcisme bij een man? Wellicht heb je reeds een nieuwe man leren kennen. Of vermoed je wellicht narcisme bij je huidige vriend of man. Laten we daarom snel de meest voorkomende kenmerken van narcisme bij mannen bekijken.

 • Overdreven zelfwaardering. Zoals je al eerder hebt gelezen vindt een narcist zich vaak beter dan anderen. En dit laat iemand met narcisme dan ook graag weten aan zijn omgeving;
 • Bewonderd willen worden. Iemand met narcisme wil constant bewonderd worden. En met constant bedoel ik dan ook echt constant. Verliest een narcist een simpel bordspelletje en komt daardoor de eigenwaarde in gevaar? Dan zal een man met narcisme dit met hand en tand gaan verdedigen;
 • Gebrek aan inlevingsvermogen. Een man met narcisme heeft vaak een gebrek aan inlevingsvermogen. Logisch, want een narcist is altijd met zichzelf bezig en niet met anderen;
 • Wil de macht houden. Een man met narcisme wil de macht houden over de situatie, zijn vrouw, zijn vrienden en kinderen. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in extreme mate van jaloezie. Zo zijn er mannen die constant WhatsApp-berichten willen lezen van hun vriendin, om zo te controleren of de vriendin niet toevallig vreemd gaat. Niet te bevatten voor ons, maar voor een man met narcisme de normaalste zaak van de wereld.

Een man heeft vaak net even andere mogelijkheden tot zijn beschikking dan een vrouw met narcisme. Een man is over het algemeen sterker gebouwd dan een vrouw en kan dit voordeel gebruiken om bewonderd te willen worden. Dit kan zich uitten in agressief gedrag. Zowel fysiek als verbaal.

De symptomen van narcisme bij vrouwen

Narcisme komt niet alleen voor bij mannen. Bij vrouwen is het echter moeilijker te herkennen omdat vrouwelijke narcisten meestal verborgen narcisten zijn.

Volgens de officiële cijfers heeft 4,8% van alle vrouwen een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

De symptomen van narcisme bij vrouwen

Ook bij vrouwen is er sprake van een overdreven zelfwaardering. Waar het vroeger meer ging over de schoonheid van een vrouw. Gaat het nu ook richting succes, geld en status. Maar schoonheid is nog steeds één van de belangrijkste onderdelen van de vrouw omtrent zelfwaardering.

Daarom is er bij vrouwen met narcisme meer sprake van bewerkte foto’s, dure merkkleding en wekelijkse investeringen in make-up, haar, nagels en soms in plastische chirurgie. Begrijp me niet verkeerd. Met bovenstaande is niks mis mee. Maar vaak bij vrouwen met narcisme zie je bovenstaande kenmerken in overvloed, gecombineerd met een overdreven zelfwaardering en een hunkering naar bewondering.

Waar mannen vaak agressie gebruiken om bewondert te willen worden en de macht te houden, is er bij vrouwen vaak sprake van roddelen en pestgedrag. Op een minder agressieve, maar zeker niet minder vervelende manier, zal een vrouw met narcisme ervoor zorgen dat zij bewondert zal worden.

Lees ook het artikel ‘De vrouwelijke narcist herkennen

De symptomen van narcisme bij kinderen

Narcisme kan ook al op jonge leeftijd voorkomen. Sterker nog, narcisme ontstaat vaak op jonge leeftijd. Hierbij kun je denken aan kinderen die extreem verwend worden door hun ouders en daarom (logischerwijs) zichzelf beter vinden dan anderen.

Ook kan narcisme onder kinderen ontstaan door een trauma. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan kinderen die mishandeld worden door de ouders. Hierdoor richt een kind zich, als beschermingsmechanisme, overmatig op zichzelf. Ook dit kan leiden tot narcisme.

Daarnaast is het ook mogelijk dat kinderen narcisme overnemen van de ouders. Een kind is namelijk vatbaar voor het gedrag van zijn of haar ouders en neemt het gedrag daardoor snel over.

De symptomen van narcisme bij kinderen

Kinderen met narcisme kan je vaak herkennen aan:

 • Overmatig verwend gedrag. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan kinderen die niet meer tevreden zijn met een cadeau. Zo zag ik laatst op TV een meisje die voor haar 16e verjaardag een Porsche kreeg. Je raadt het al, ze was niet tevreden want de Porsche had een verkeerde kleur. Ongelofelijk, maar waar;
 • Overmatige hunkering naar bewondering. Ook een kind kan overmatig streven naar bewondering. Bijvoorbeeld kinderen die zich nooit van waarde hebben gevoelt door een liefdeloze opvoeding. Dit kan overslaan in narcisme.
 • Pestgedrag. Narcistische kinderen pesten andere kinderen. Daar waar de meeste pestkoppen meelopers zijn, nemen narcistische kinderen vaak het voortouw. De meeste kinderen stoppen met pesten wanneer ze zien dat het slachtoffer verdriet heeft. Echter, kinderen met een NPS of psychopathie gaan dan gewoon door.

Alle symptomen van narcisme nog even op een rijtje

Zojuist heb je al een aantal symptomen van narcisme gelezen en gezien hoe zich dat verschilt bij mannen, vrouwen en kinderen. Maar we hebben nog niet alle symptomen van narcisme voor je op een ritje gezet. Daarom alle symptomen van narcisme voor jou op een rijtje:

 • Overdreven zelfwaardering;
 • Enorme hunkering naar bewondering;
 • Gebrek aan inlevingsvermogen;
 • Wil de macht houden;
 • Ongewoon veel jaloezie;
 • Extreem manipulatief;
 • Liegt veel;
 • Voelt zich superieur ten opzichte van anderen;
 • Veel last van stemmingswisselingen;
 • Maakt vaak verwijten naar anderen;
 • Geen zelfinzicht. Het is altijd de schuld van iemand anders.

Herken je bovenstaande symptomen bij iemand? Dan kan je spreken van iemand met narcistische trekken en is het verstandig om actie te ondernemen.

Gratis E-Book “10 tips voor herstel na narcistisch misbruik”

Heb je wellicht al last ondervonden van narcistisch misbruik of wil je meer leren over het herstellen van narcistisch misbruik? Download dan nu ons gratis e-book. Hierin ga je de volgende dingen ontdekken:

✅Een eerste stap zetten op weg naar herstel;

✅Omgaan met lastige mensen;

✅Je grenzen bewaken;

✅Afrekenen met de invloed van een narcist;

✅Weer positief denken;

✅Weer genieten van het leven!

Bonus: je leert ook hoe de narcist je heeft beïnvloed, of in de toekomst kan beïnvloeden. Zeker het lezen waard dus!

Heb je vragen en/of opmerkingen? Laat het gerust weten in de reacties onderaan deze pagina. Dankjewel voor het lezen van dit artikel.

Wil je Herstellen van Narcistisch Misbruik?

In dit gratis e-book dat ik samen met psychologe Corry de Rooy maakte geven we 10 tips voor herstel na narcistisch misbruik. Zet de eerste stap naar een narcismevrij leven. Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang gratis het e-book ’10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik’. We sturen je geen spam en je kunt je op elk moment weer afmelden.
Dowload dit Gratis E-book Nu >>

Herstellen na Narcistisch Misbruik in 50 Vragen en Antwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published.