In deze gastblog vertelt Jennifer Six, auteur van het boek ‘Het is niet anders‘, over haar ervaring als dochter van een moeder met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

“Het is niet anders”

Lieve Lotgenoten,

Ik vind het super spannend om een blog te schrijven voor deze website en toch ook best wel eng. Misschien klinkt dat vreemd in de oren nadat ik een boek heb geschreven en publiceerde over mijn narcistische moeder. Dat klinkt waarschijnlijk “enger”

Maar mijn boek “Het is niet anders” is in eerste instantie voor mijzelf geschreven, dus daar was niets engs aan.

Laat ik mij eerst voorstellen. Ik ben Jennifer Six en ben 58 jaar oud. In 1985 emigreerde ik naar Zuid-Spanje omdat ik met een Spanjaard trouwde en hij uit de regio Malaga kwam. Ik woon nog steeds in dezelfde regio, in Mijas Costa om preciezer te zijn, maar ben ondertussen gescheiden en alweer jaren samen met een andere partner.

Toen ik jong was wilde ik altijd schrijfster worden, schrijfster of schooljuffrouw, maar ik belandde dus uiteindelijk aan de Spaanse kust waar ik in toerisme werk.

Anders dan anderen

Als kind van een narcistische moeder ben je eigenlijk anders dan anderen, maar natuurlijk besef je niet waarom je anders bent. Mijn zus en ik waren “anders” omdat mijn moeder een gescheiden werkende vrouw was, iets wat begin jaren zestig toch ook niet echt als heel normaal werd beschouwd. In elk geval hadden geen van ons vriendinnetjes die ook gescheiden ouders hadden, niemand eigenlijk in onze omgeving.

Dus je raakt gewent aan het anders zijn, en toen mijn moeder met een Spaanse man trouwde was dat ook weer “anders dan anderen” want trouwen met een buitenlander was ook niet echt dagelijkse kost begin jaren zeventig…

Het vreemde is dat, na het voorval waar mijn boek over gaat, ik nu pas besef dat de rode draad in mijn leven niet het scheiden van mijn ouders was of een buitenlandse stiefvader, maar juist een narcistische moeder.

Het is niet anders

En dat heeft mij aan het denken gezet en veel dingen die in mijn leven zijn voorgevallen beginnen nu een totaal andere verklaring of betekenis te krijgen. Zelfs het feit dat ik naar Spanje verhuisde, waarom ik 20 jaar bij een man bleef waar ik totaal niet gelukkig van werd…

En op een of andere manier doet dat best pijn. Je vindt een puzzelstukje van de puzzel van je leven maar ineens is het resultaat totaal anders dan je had verwacht en dat brengt je van je stuk. Het brengt verdriet mee, en er was al zoveel verdriet over vergane trauma’s en pijntjes…

Boek: Het is niet anders

Maar, het schrijven van mijn boek heeft zeer zeker geholpen om bepaalde dingen een plekje te geven en te begrijpen dat ik niet alleen sta in deze kromme wereld.

Eerlijk gezegd was het verhaal dus niet bedoeld voor publicatie. Het boek was eigenlijk meer in een opwelling geschreven. Ik was 5 dagen in Nederland geweest, 5 dagen waar ik door een psychische molen ben gehaald, ontzettend veel verdriet en frustratie heb gevoeld, en ineens dacht ik; ik wil dit niet vergeten.

Maar het niet vergeten was meer bedoeld in de trend van,” als ik dit vergeet dan vergeef ik haar weer”, en de maat was vol, ik wist dat ik haar niet meer wilde vergeven. Dat klinkt misschien heel bitter of zelfs wraakzuchtig, maar ik besefte voor de eerste keer in mijn leven dat ik behoefte had aan een soort zelfbescherming.

Schiphol

Dus op de terugweg van Amsterdam naar Malaga, liep ik rond op een verlaten Schiphol, amper winkeltjes open, en ineens zag ik dat boekenkraampje waar je repen kan kopen en puzzelboekjes. En daar kocht ik een rood notitieboekje en een pen. Nog wachtende op het vliegtuig zat ik al te schrijven in de hal bij de slurf, en ook in het vliegtuig ben ik gedurende de 3 uur van de vlucht niet gestopt met notities maken van alles wat er was gebeurd.

Narcistische persoonlijkheidsstoornis

Thuis, in de dagen daarna, ben ik driftig verdergegaan. En ineens was het rode boekje vol. Toen ik mijn verhaal aan mijn broers en zusters liet lezen waren die heel enthousiast en werd er geopperd om het te publiceren. Misschien ook omdat zij ook niet wilde vergeten. Bij iedereen was de maat vol.

Tja en van het een kwam het andere….

Ik ben nu bijna een jaar verder en de verkoop van het boek loopt goed.

Contact verbroken

Vanaf het moment dat ik Nederland verliet heb ik alle contact met mijn moeder verbroken. Dat ik moeilijk, nog elke dag. Maar ik weet dat er geen weg terug is. Het is niet een kwestie van vergeven, het gaat niet om een excuses of een sorry….

Wetende dat je een moeder hebt die haar kinderen in en in haat is een hele harde les. Ik weet niet of ik daar ooit vrede mee kan krijgen. Mijn zus denkt dat als onze moeder eenmaal dood is, dat we het dan een plekje kunnen geven. Ik weet het niet, ik ben bang van niet en ik denk dat ik mijn verder leven altijd met de vraag blijf zitten van waarom?

En dat is juist wat je altijd leest over narcistische ouders, er is geen waarom, niet een waarom zoals de “normale” mensen dat zien.

En tja, het is dus niet anders.
Had “the bitch” uiteindelijk toch nog gelijk…

Via de uitgever heb ik ook een auteursblog: Jennifersix.auteursblog.nl

Over het boek 'Het is niet anders'

De in Spanje wonende Jennifer Six wordt opgeschrikt door het bericht van haar familie in Nederland dat haar moeder ernstig ziek is en nog maar een paar dagen te leven heeft. Hals over kop vertrekt Jennifer, ondanks de coronatijd, met het vliegtuig naar Nederland.

Er is geen tijd te verliezen want euthanasie is aangevraagd, maar eenmaal in Nederland ontdekt Jennifer dat een aantal dingen niet kloppen. De leugens en manipulatie die volgen in de vijf dagen die Jennifer doorbrengt in Nederland halen verzwegen familiegeheimen uit haar jeugd naar boven.

Is het te laat om nu nog de waarheid te vertellen? Lukt het Jennifer en de andere kinderen om een waardig afscheid te nemen van hun moeder?

Klik hier om het boek te bestellen >>

Wil je Herstellen van Narcistisch Misbruik?

In dit gratis e-book dat ik samen met psychologe Corry de Rooy maakte geven we 10 tips voor herstel na narcistisch misbruik. Zet de eerste stap naar een narcismevrij leven. Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang gratis het e-book ’10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik’. We sturen je geen spam en je kunt je op elk moment weer afmelden.
Dowload dit Gratis E-book Nu >>

Leave a Reply

Your email address will not be published.