Gratis E-book: 10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik

Reeds eerder schreef Herman over hoe bepaalde typen mensen narcisten aantrekken. Wat in dit artikel niet werd benoemd is hoe mensen met ADHD een makkelijke prooi zijn voor narcisten. In deze gastblog gaat Meinte de Groot dieper in op ADHD-ers en narcisten.

Wie is Meinte de Groot?

Meinte de GrootIk ben 52 en kreeg op 34-jarige leeftijd de diagnose ADHD. Na jaren mezelf opnieuw uit te vinden, en ermee leren om te gaan, besloot ik 5 jaar geleden om een coachpraktijk te starten voor mensen met ADHD. Helaas heb ik deze vorig jaar weer moeten beëindigen.

Tijdens deze periode van coachen kwam ik erachter dat mensen met ADHD narcisten aantrekken. Dit omdat ze veelal kampen met een vreselijk laag zelfbeeld. Iets waar een narcist dankbaar gebruik van maakt om mensen in hun web te lokken.

Van vier cliënten was het zeker dat ze te maken hadden/hebben met een narcistische relatie. Ik wist er destijds te weinig van om deze cliënten goed te kunnen helpen. Ik ben dus op zoek gegaan naar alle informatie over narcisme die ik maar kon vinden. Ook na het stoppen van de praktijk, bleef deze interesse groot.

Wat is ADHD?

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. In het Nederlands wordt het ook wel aandachtstekort-hyperkinetische stoornis of aandachtstekort-hyperactiviteitstoornis genoemd. Het is een aan het DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) ontleende benaming voor een cluster van symptomen.

Fidget Spinner ADHD

Meest kenmerkend zijn impulsief gedrag, concentratieproblemen, rusteloosheid en leermoeilijkheden. De symptomen zijn al aanwezig in de kindertijd en werken veelal belemmerend bij het dagelijks maatschappelijk functioneren.

Bron: Wikipedia

ADHD-ers en narcisten

Volwassen mensen met ADHD maken vaak onbewust verkeerde keuzes. Dit heeft vooral te maken met het willen pleasen, het goed willen doen, niet willen falen en het vooral net zo willen zijn als een ieder ander.

Mensen met ADHD zijn vooral gevoelig voor iemand die hen het gevoel geeft dat ze helemaal fantastisch zijn. Ze zullen daardoor nog harder hun best doen om het nog beter te doen, immers goed is nooit genoeg voor een ADHD-er.

Mensen die narcisten aantrekken: de empaat

Misbruikrelaties

Te vaak zie je ADHD-ers vastzitten in een relatie waar zij soms seksueel, maar vrijwel altijd geestelijk, worden misbruikt. Ze worden voor het karretje gespannen van de andere partij binnen de relatie. En of het nu gaat om vriendenrelaties of liefdesrelaties, ze zullen het misbruik van de ander simpelweg niet zien.

Ze laten zich kleineren, schofferen, voor het karretje spannen en ik ken zelfs voorbeelden van slachtoffers die door de andere partij losgeweekt worden van hun omgeving. Familiebanden worden verbroken en vriendschappen beëindigd. Net zolang tot ze alleen nog maar degene hebben door wie het misbruik wordt uitgevoerd.

Bij een aantal van hen gaan na verloop van tijd de ogen open, waarna ze de relatie beëindigen en daarmee een einde maken aan het misbruik. Doch vervolgens trappen ze blindelings weer in de volgende “foute” relatie. Familie en vrienden verbijsterd achterlatend.

En even voor de goede orde, niet iedere ADHD-er krijgt te maken met dit soort relaties. Maar de kans dat een ADHD-er in zo’n relatie terecht komt is groter dan dat iemand zonder ADHD het overkomt.

Zie ook het artikel: “Narcisten aantrekken – Ben jij een magneet voor narcisten?

Narcisten aantrekken

ADHD-ers makkelijke prooi voor narcisten

Als je kijkt naar alles wat ik hierboven heb verteld, de voorbeelden die er zijn beschreven, dan zul je er niet vreemd van opkijken dat veel “liefdesrelaties” van een narcist zijn met een ADHD-er. Voor een narcist zijn zij heel eenvoudig te manipuleren en binnen te hengelen. Die gaan immers heel ver om maar te kunnen pleasen, om er maar bij te horen, om maar aardig gevonden te worden.

Vooral wanneer ze ook nog andere problemen hebben zijn ze voor een narcist een heel gemakkelijk slachtoffer.

En wie is er nu beter in het manipuleren van een persoon, die alles zal doen om erbij te horen, dan een narcist? Zodra de ADHD-er in het net gevangen zit is er geen ontkomen meer aan. Iedereen ziet het verkeerd, iedereen doet achterlijk, iedereen kan oprotten. Het ligt aan iedereen maar zeker niet aan de narcistische partner. Nee, voor de ADHD-er is er op dat moment maar een ding belangrijk… De relatie!

In het web van narcistisch misbruik

Familie en vrienden worden aan de kant geschoven en de narcist heeft vrij spel. De ADHD-er zit gevangen in het web van een zwarte weduwe.

Na een tijdje zijn ze zover in het web gezogen dat er geen weg meer terug is. Er zullen best pogingen zijn om eruit te komen hoor. Maar de narcist zal altijd terug slaan en de ADHD-er weer binnen hengelen in het web. Waarna het misbruik weer vrolijk verder gaat.

Je kind met ADHD beschermen tegen narcisten

Nu hoor ik ouders met kinderen met ADHD al denken, moet ik mijn kind dan aan een paal vastbinden? Dat natuurlijk niet.

Zoals ik al vertelde overkomt het niet iedere ADHD-er. Maar zolang je als ouders niet inziet dat jouw ADHD kind, gemakkelijk te manipuleren is, impulsief aan relaties kan beginnen, moeite heeft met het beoordelen van oorzaak en gevolg, dan weet je als ouder dat je een extra taak hebt.

Bescherm jezelf tegen narcisten

Want op het moment dat ze vastzitten in een relatie met een narcist, dan is het vaak te laat om nog in te grijpen.

Voorkomen is beter dan genezen.

Meinte de Groot

Herstellen na Narcistisch Misbruik in 50 Vragen & Antwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published.