Herman (Beheerder) ...
 
Meldingen
Alles wissen

Herman (Beheerder) stelt zich voor

2 Berichten
2 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
1,398 Bekeken
Herman
(@herman)
Trusted Member Admin
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Berichten: 57
Topic starter  

Uiteraard stel ik mij als oprichter van deze website als eerste voor.

Op 19 november 1967 werd ik geboren in een voor de buitenwereld keurig middenstandsgezin. Ik kreeg van mijn ouders de naam Herman.

Mijn vader is een kwetsbare man die in de tweede wereldoorlog beide ouders verloor. Als gevolg van dit oorlogstrauma heeft hij derealisatie. Het feit dat mijn vader een kwetsbaar mens is maakte hem waarschijnlijk een makkelijke prooi voor een narcist...

Mijn moeder is een vrouw met twee gezichten. Naar de buitenwereld speelt zij de lieve zorgzame moeder. Maar binnenshuis is zij een tiran die altijd op zoek lijkt naar de confrontatie.

Als kind werd ik door haar geestelijk mishandeld. Destijds dacht ik dat ik zelf wel iets fout zou hebben gedaan en het verdiende. Maar toen ik ouder werd drong steeds meer het besef tot mij door dat dit geen opvoeden was maar geestelijke mishandeling.

Als volwassene heb ik verschillende keren geprobeerd hier met haar in gesprek te komen. Doch met telkens hetzelfde frustrerende resultaat. Wanneer ik het onderwerp aansneed reageerde ze hysterisch en draaide alles om. Altijd was een ander schuldig en was zij het slachtoffer.

Na zo'n confrontatie bekroop me altijd het nare gevoel dat ik dit nooit met haar zou kunnen uitpraten. De laatste keer dat ik een poging deed was begin 2015. Weer reageerde ze hysterisch en toen ik zei dat een bepaalde gebeurtenis een van de meest traumatische ervaringen uit mijn jeugd was reageerde ze schamper: "Ach ach een trauma! Wat moet ik dan wel niet voor trauma's hebben?".

Voor mij was dat de spreekwoordelijke druppel. Korte tijd later heb ik haar voor de keus gesteld: Of ze ziet de feiten onder ogen en praat het normaal uit, of ze is mij kwijt. Dat was op 10 februari 2015, sindsdien heb ik niets meer van haar gehoord.

In de dagen na het verbreken van het contact begon het steeds meer tot me door te dringen dat er iets goed mis is met mijn moeder. Het is toch niet normaal dat je zo trots bent dat je liever het contact met je eigen kind verbreekt dan dat je fouten uit het verleden toegeeft.

Ik begon mij te verdiepen in allerlei psychiatrische stoornissen. Heel veel dingen heb ik in deze tijd bestudeerd. In sommige dingen herkende ik haar gedeeltelijk maar een sluitend plaatje was het niet. Op een van die dagen stuitte ik op het verschijnsel Narcistische Persoonlijkheidsstoornis. Met het idee dat dit wel weer een gedeeltelijke herkenning zou worden begon ik te lezen...

Doch het bleek geen gedeeltelijke herkenning maar een bijna 100% herkenning. Alle streken en tactieken van mijn moeder werden tot in detail beschreven. Ik was verbijsterd. Zou dit het dan zijn? Doch er was één ding dat ik in eerste instantie niet kon plaatsen. Ik had de narcist nooit herkend in mijn moeder.

Bij een narcist stelde ik mij een opschepperige aandachttrekker voor. Ooit had ik een collega die altijd liep op te hakken over zichzelf en het niet kon hebben wanneer tijdens de pauze een ander aan het woord was. Dat was hoe ik mij op dat moment een narcist voorstelde, een ziekelijke aandachttrekker.

Toen ik meer informatie over narcisme verslond las ik dat er twee soorten narcisten zijn, de openlijke en de verborgen narcist. Mijn moeder is dus een verborgen narcist, de gevaarlijkste variant.

Omdat ik weet dat ik geen arts ben en dus niet bevoegd ben tot het stellen van een diagnose wilde ik dat er nog iemand anders naar keek. Ik liet het lezen aan mijn zus, die reeds jaren eerder met haar had gebroken. Vooraf gaf ik zo weinig mogelijk informatie zodat zij onbevooroordeeld de kennis tot zich kon nemen. Ook bij haar was het 100% herkenning.

Ik besloot hulp te gaan zoeken voor de verwerking en zocht contact met de GGZ. Met de nodige tact vertelde ik hen dat mijn moeder waarschijnlijk een Narcistische Persoonlijkheidsstoornis heeft. Toen ik zei dat ik mij ervan bewust ben dat ik niet gemachtigd ben de diagnose te stellen moesten ze lachen.

Uiteindelijk werd besloten mij aan te melden voor een cognitieve gedragstherapie. Op zich best interessant, alleen totaal niet toegesneden op herstel na narcistisch misbruik. Hiervoor blijkt in de reguliere geestelijke gezondheidszorg geen therapie te bestaan.

Dat was eigenlijk de aanleiding om deze website op te zetten. Tijdens de voorbereidingsfase heb ik contact gezocht met een psychologe die ik ken van een vereniging waar we beide lid van zijn. Met haar ga ik een programma opzetten dat wel is toegespitst op herstel na narcistisch misbruik. Ik hoop jullie hier binnenkort meer over te kunnen vertellen.


   
Citeren
(@esmee1126)
New Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Berichten: 3
 

Dag Herman

Ik ben niet “toevallig” op je blog gestoten. Ik ben volop, een jaar nu, op onderzoek naar de ware aard van de man waarmee ik samenleef. Ondanks ik toen ik de eerste keer toen ik over narcisme las, 100/100 herkenning vond, behalve het brullen en roepen-gedeelte, moet ik mezelf toch steeds maar weer overtuigen dat hij de onruststoker is, in onze relatie. En niet ik.

 

Door onze relatie, die nog steeds bestaat, heb ik amper de mogelijkheid om me te verdiepen en mezelf aan te sterken. Van genezing is al helemaal geen sprake.

 

Het ergste is, dat ik door alles keihard aan mezelf blijf twijfelen. Ben ik diegene die veeleisend is? Ben ik (volgens mij een logisch gevolg van intussen10 jaar ontrouw) een controlefreak?

Ben ik de narcist? Want ik roep, schreeuw, huil, kan hysterisch worden uit onmacht. Kan mezelf nauwelijks nog beheersen...

Ik kom soms in opstand. Soms breek ik uit, maar enkel omdat ik eerlijk wil behandeld worden. Ik wil voor 1x het gevoel hebben dat mijn mening ook telt. Dat hij rekening met me houdt. Dat ik, als mens, ook meetel.

Het is allemaal zo herkenbaar, wat er over narcisme te lezen is. En ik heb al 100 sites gelezen, 100 reacties of fora overlopen, maar toch blijf ik aan mezelf twijfelen.

Blijf ik mezelf ervan verdenken, de enige schuldige te zijn. Van alle onrecht, mishandeling, emotioneel en fysiek. Of beeld ik me alles in, en beschuldig ik een onschuldig persoon terwijl ik de vinger naar mezelf moet wijzen?

Omdat ik roep? En hysterisch reageer soms?

Onzeker, ben ik zonder twijfel.

Mezelf? Heb ik al jaren niet meer gezien. Die vrouw, is nog slechts een warme herinnering in m’n hoofd en hart. 

Is subtiel het emotioneel verwaarlozen, negeren en onderdrukken van je vrouw, mishandeling? Mag ik dat “etiket” op onze relatie kleven?

 

Is het dagelijks, wekelijks, maandelijks en al 10 jaar lang maken van valse beloftes, mishandeling? Mishandelt mijn man me daarmee? Of is dat een karaktereigenschap van hem, waar ik gewoon mee moet leren leven?

Is het omkeren van mijn woorden en mijn gedrag, van hem naar de buitenwereld toe, mishandeling?

Is het omkeren van de rollen, mishandeling?

Uren, dagen, heb ik al over narcisme gelezen. En toch, twijfel ik nog steeds aan mezelf. 

Ik ben er zo hard van op de benen gaan wankelen, dat ik me geisoleerd voel. Maar is me dat “aangedaan”? Of doe ik dat zelf?

Uiteindelijk beslis ik toch zelf, met wie ik wil praten, wanneer ik dat wil? Waarom doe ik het niet gewoon? Want ook hij laat het niet. Alleen doet hij het stiekem. Affaires onderhouden. Stiekem gsm en online-profielen bijhouden. 

Maar ik toch ook? Ook ik maak toch een login aan, waar hij niet van weet? Of forums over narcisme? 

Ben ik dan niet gewoon hypocriet en in ontkenning van m’n eigen gedrag? Net zoals men schrijft over narcisten: ontkennen van hun eigen gedrag en eigen aandeel?

Of zit ik gewoon bedolven onder een gigantische laag narcistische pulp, die me tot de keel verstikt?

 

liefs, 

esmee... een nickname die even nep is als de illusie van de relatie waarin ik zit


   
BeantwoordenCiteren
Deel: