Dit artikel is gewijd aan het herstellen van narcistische mishandeling. Je leert hoe het te herkennen en wat je moet doen om aan het emotionele misbruik te ontkomen en je leven weer in eigen hand te nemen.

Herstellen van narcistische mishandeling

Het kan iedereen overkomen. Je bevindt je in een goede relatie, althans dat denk je, maar je voelt in je onderbuik dat het niet helemaal pluis is. Ergens kan je de vinger er niet op leggen maar diep van binnen merk je aan bepaalde signalen dat je door zekere kenmerken bij je partner niet helemaal jezelf kan zijn.

Langzaam maar zeker verlies je je eigenwaarde omdat je van die persoon zielsveel bent gaan houden. Soms schrik je zelfs van de persoon waarvan je dacht dat die het beste met je voor had. Je twijfelt aan jezelf en bent niet meer in staat om de keuzes te maken die beter voor jou zouden zijn.

Ongetwijfeld zal je je wel eens hebben afgevraagd of er misschien iets niet klopt. Totdat iemand je erop wijst dat je partner of familielid mogelijk een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft.

In deze blogpost lees je hoe een narcist te werk gaat en wat jij kan doen om vanuit je eigen kracht weer helemaal bij jezelf te komen.

Vergeet tevens niet het gratis e-book 10 Tips voor Herstel na Narcistisch misbruik te downloaden.

Wat doet een persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Bovenstaande is een situatie van iemand die gevangen zit in een relatie met iemand die lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis slaagt erin om iemand waar hij zijn pijlen op heeft gericht, zijn mentale ‘gevangene’ te maken. Zogezegd kan hij of zij de persoon in kwestie alles laten doen door manipulatie toe te passen. Dit maakt de uitweg voor de persoon die gevangen zit nóg lastiger.

Door bij een narcistisch persoon te blijven zal de situatie naarmate de tijd verstrijkt zelfs nog erger worden. Door de stress van het samenleven met een narcist kan je zelfs een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) of een narcistisch slachtoffersyndroom (NSS) ontwikkelen.

Herstellen van narcistische mishandeling

Een taboe

Naast dat je partner je emotioneel uitput, doet je partner iets waar je je voor schaamt en waar je niet snel met een ander over durft te praten. Dit gaat zelfs zo ver dat vrienden en familie dit volgens jou niet hoeven te weten. De manipulatie en intimidatie worden erger dan normaal, soms gaat het zelfs over in geweld waarin jij als slachtoffer het gevoel krijgt dat jij de oorzaak bent van het probleem. Zelf kan je de aanleiding niet vinden maar denk je dat je alles verkeerd doet.

Het is niet gek dat psychische manipulatie nog steeds als een taboe wordt gezien. Met vaak jarenlange psychische strijd en emotionele druk ga je door dit psychische spelletje denken dat het aan jezelf ligt. Emotionele en psychische mishandeling is in Nederland, maar ook andere landen, een aantoonbaar en niet aangepakt misdrijf. Hoewel elke vorm van huiselijk geweld is opgenomen, is het in tegenstelling tot andere fysieke misdrijven niet opgenomen in de wet als een misdrijf.

Er zijn in Nederland geen officiële trainingen of kenniscentra die deze treurige stand van zaken kunnen en willen aanpakken. Daders mogen zonder straf rondlopen en de slachtoffers moeten het heft in eigen handen nemen, willen zij wegkomen uit deze onmogelijke situatie.

Angst voor het onbekende

Bij het verbreken van de relatie weet je dat het bijna onmogelijk is, om dit op een vreedzame manier af te sluiten. Het is niet voor niks dat je weet dat hij of zij jou het leven zuur zal gaan maken, want uit meerdere ervaringen is gebleken dat de narcist er alles aan zal doen om jou als partner te manipuleren en te behouden in de situatie waarin je je nu bevindt.

Als kinderen in het spel zijn, dan wordt het nog complexer en zal je je vast afvragen of er een wereld bestaat waarin je zonder angst kunt leven.

En geloof me, wij weten hoe jij je voelt. Het kan en zal beter worden mits je zelf de stap neemt tot actie en het geloof in jezelf blijft houden. Talloze mensen zijn jou voorgegaan en hebben net zoals jou in een situatie gezeten waarvan zij het gevoel kregen dat het aan hen lag.

Wanneer jij zover bent om de stap te nemen en hulp te zoeken bij narcistisch misbruik, dan moet je vooral verder lezen. Wij zijn er om jou te helpen en te begeleiden om naar één doel te streven, namelijk het geestelijk tot rust te komen.

Vormen van emotionele en psychische mishandeling

Eén van de grootste verhulde talenten van de narcist is dat hij of zij de emotionele en psychische mishandeling heel goed kan verbergen. Hierdoor wordt het niet tijdig herkend en kan de mishandeling nog jaren doorgaan.

Ze hebben vaak twee gezichten: in het dagelijks leven naar de buitenwereld juist héél sociaal, charmant, komt normaal over in de maatschappij en dat terwijl hij of zij thuis constant psychisch (soms fysiek) misbruik maakt van zijn partner.

Waarom de narcisten dit doen? Om druk te kunnen uitoefenen op zijn prooi en diegene te controleren zodat hij of zij doet wat de narcist wil. Onderzoekers noemen dit ook wel coercive control – ‘dwingende controle’.

Herstellen van narcistische mishandeling

Herstellen van narcistische mishandeling: Van trauma herstellen

Het is zover, je hebt de relatie verbroken met de narcist en merkt dat je je beetje bij beetje wat vrijer gaat voelen.

Ondanks alle pijn en stress heb je de grote stap genomen om geluk weer in je leven toe te laten, ook moet je nog wennen aan de leegte die het met zich meedraagt. Je mag herstellen en je mag weer je leuke zelf proberen te zijn.

Hoe je dat het beste kan doen, gaat niet over rozen. Je leest in mijn vorige artikel, genaamd herstellen van narcistisch misbruik hoe dit in zijn werk gaat en wat jij kan doen om te herstellen van narcistische mishandeling.

Je kunt in dit artikel alles teruglezen over hoe je in kleine stappen, op basis van jouw tempo, jezelf mag terugvinden en te ondervinden hoe het is om te leven zonder deze belangrijke persoon die je al die tijd zo kwetsbaar heeft laten voelen.

Herstellen van Narcistisch Misbruik

Ook hebben we een eigen online programma ontwikkeld, genaamd “Herstellen van Narcistisch Misbruik”. Het meest uitgebreide programma dat beschikbaar is voor slachtoffers van narcistisch misbruik.

Neem gerust een kijkje op deze pagina en lees hoe dit programma je kan helpen bij het herstellen van narcistische mishandeling.

Lotgenotenforum

‘Je bent niet gek’ , Dat is een spreuk die wij de deelnemers van het lotgenotenforum vaak horen uitspreken. Bij het lotgenotenforum kan je terecht bij anderen die hetzelfde hebben meegemaakt als jij. Ervaar dat je niet de enige bent en leer van anderen die streven naar het herstellen van narcistische mishandeling.

In onze artikelen delen wij meerdere informatieve zelfredzaamheidtips waarmee jij de stap kan zetten tot het herstellen van je zelfvertrouwen.

Herstellen van narcistisch misbruik

Herstellen van narcistische mishandeling met de 30 Dagen Narcismevrij Challenge

Doe mee met de dertig dagen narcismevrij challenge die je in dertig dagen van een slachtoffer naar een heuse overlever maakt. Het kan echt! In deze cursus zal je versteld staan hoeveel vooruitgang je in een relatief korte tijd boekt.

In deze cursus leert je onder andere hoe je je..

  • Wapent tegen narcisme: Leer hoe jij het beste om kan gaan met iemand die narcisme heeft.
  • Leert los te komen van narcisme: Leer hoe je los kan komen van een narcist in jouw omgeving en hoe je dat vooral ook blijft.
  • Zelfvertrouwen herstelt: Reken af met narcistische manipulaties en leer hoe je beetje bij beetje je zelfvertrouwen kan terugwinnen.

Voor slechts € 97,- maak jij met de challenge het keerpunt in je leven!

Een halfuurtje per dag gaat jou in dertig dagen leren hoe jij het maximale uit de challenge kunt halen, je weer de kracht in jezelf terug gaat vinden met als uiteindelijke doel te herstellen van narcistische mishandeling.

De challenge is aan het begin vooral analytisch en informatief zodat je kan herkennen wat er aan de afgelopen periode vooraf is gegaan.

Het tweede gedeelte van de challenge is gericht op herstel: Leer hoe je de gespannen gevoelens kunt loslaten en je weer je oude, blije zelf mag zijn.

Zoek hulp bij narcisme

Als partner van een narcist zal je na verloop van tijd jezelf kwijtraken. Je bent je teveel gaan aanpassen aan je narcistische partner en zijn of haar omgeving. Je twijfelt aan intuïtie, twijfelt aan je waarnemingsvermogen en denkt constant dat het probleem bij jou ligt.

Doordat je een empathisch vermogen hebt ben je loyaal en bereidt tot het uitvoeren van alles wat de narcistische partner te zeggen heeft. Op de lange termijn ondervind je continue stress en weet je het verschil tussen hoofd en bijzaken niet meer. Zelf heb je het niet door, maar zou je een vriend of vriendin vragen of je bent veranderd dan zullen zij daar een twijfelende ‘ja’ op antwoorden of angst hebben om jou de waarheid te vertellen.

Tegenwoordig is het fenomeen van een narcist een taboe waar niet veel mensen over durven te praten. De persoon die het ‘slachtoffer’ is, durft er niet over te spreken omdat hij/zij bang is voor de narcistische partner of reacties van vrienden en/of familie.

Bij het lotgenotenforum kan je hulp zoeken en vragen stellen bij anderen die zich net zoals jij niet zeker weten wat ze met de situatie aan moeten. De ‘je bent niet gek’ mag namelijk ook voor jou gelden! Samen sta je sterker!

Je kan ook meedoen met de 30 Dagen Narcismevrij Challenge waarin je onder andere leert hoe je uit de narcistisch opgelegde rol stapt en hoe je weer van het leven kunt genieten.

Als jij ook zover bent om je leven een omslag te geven, bekijk dan onze website eens goed en beslis over wat het beste bij jou aansluit.

Wil je Herstellen van Narcistisch Misbruik?

In dit gratis e-book dat ik samen met psychologe Corry de Rooy maakte geven we 10 tips voor herstel na narcistisch misbruik. Zet de eerste stap naar een narcismevrij leven. Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang gratis het e-book ’10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik’. We sturen je geen spam en je kunt je op elk moment weer afmelden.
Dowload dit Gratis E-book Nu >>

    1 Response to "Herstellen van narcistische mishandeling"

    • Lizet

      Goed geschreven. Je kunt ook letterlijk depressief worden van de narcist en eerst de problemen bij jezelf zoekt en de narcist dit subtiel gaat voeden zodat je het nog innemender gaat geloven. Later ben ik erachter gekomen dat dit is gekomen door gaslighting, de pestsneren, het neerhalen, de warmheid bieden tot ineens koud en afstandelijk en het gooien met andere clienten tegen mij die misbruikt werden, zij mij ook nog eens gebruikte als ‘middel’om een andere te spioneren, dat alles mij opgebroken heeft en tevens al traumaband had, een rollercoaster van misbruik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.