7 Valkuilen Slachtoffers Narcis Misbruik

Gratis e-boek: 10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik

In dit artikel wil ik een aantal valkuilen bespreken waar slachtoffers van narcistisch misbruik vaak intrappen. Voor alle duidelijkheid, ik leg niet de schuld bij het slachtoffer neer. Ik wil alleen waarschuwen voor veelgemaakte fouten…

Valkuil 1: De fout bij jezelf zoeken

Een van de meest voorkomende valkuilen is de fout bij jezelf zoeken. Slachtoffers van narcistisch misbruik maken deze fout vaak wanneer ze nog niet weten dat ze met een narcist hebben te doen.

En dat alles jouw fout is is ook precies wat de narcist je voortdurend verteld. Narcisten zijn meesters in manipuleren en weten alles zo te draaien dat zij niets verkeerd doen en dat het altijd aan een ander ligt.

Dit kunnen ze zo overtuigend dat de slachtoffers jarenlang denken dat ze zelf iets fout doen. Wanneer je op latere leeftijd met een narcist in aanraking komt heb je nog een referentiekader. Maar wanneer je al van kinds af aan met een narcist te maken hebt heb je dat referentiekader niet.

Zelf groeide ik op in een gezin met een narcistische moeder. Mijn referentiekader was dus dat van mijn moeder. Pas op mijn 47e zag ik dat er iets ernstig mis was met haar.

Zie ook het artikel “Narcistische moeder”.

Valkuil 2: De narcist proberen te begrijpen

Begripvolle mensen, of mensen met codependentie, zijn geneigd te narcist proberen te begrijpen. De grote valkuil daarbij is dat wanneer je geen kennis van narcisme hebt je uitgaat van normaal menselijk gedrag.

Wanneer een narcist zijn of haar gemene gezicht laat zien zul je dan al gauw denken dat diegene zijn of haar dag niet heeft. Om het patroon van de narcistische persoonlijkheidsstoornis te herkennen is kennis nodig die de meeste mensen niet hebben.

Zelf stuitte ik ook pas op deze kennis nadat ik me realiseerde dat het gedrag van mijn moeder niet normaal was. Op zoek naar een verklaring hiervoor vond ik na lang zoeken een artikel over de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Vanaf dat moment begon het balletje te rollen.

De narcist proberen te begrijpen

Je zou dus kunnen zeggen dat ik ook het gedrag van mijn narcistische moeder probeerde te begrijpen. En dat is helemaal juist. Het is ook niet verkeerd het gedrag te begrijpen. De valkuil waar ik voor waarschuw is het proberen te begrijpen van de narcist zelf.

Veel mensen gaan er vanuit dat er eigenlijk geen slechte mensen bestaan, maar dat mensen onder bepaalde omstandigheden slechte dingen doen. Op die manier kijken ze ook naar de narcist.

Maar wanneer ze met de narcist in discussie gaan zullen ze worden gemanipuleerd, om vervolgens te worden meegezogen in diens waanzin.

In het waanzinnige wereldbeeld van een narcist zijn zij het opperwezen. Ieder ander is om de narcist te dienen en diens valse zelfbeeld te bevestigen.

Daarom: Weet wat ze doen, herken de waanzin erachter, maar ga vooral niet mee in die waanzin!

Valkuil 3: Denken de narcist te kunnen veranderen

Veel slachtoffers denken dat ze de narcist kunnen veranderen wanneer ze voldoende hun best doen. Dit is een van de valkuilen die veel voorkomt in het stadium waarin het slachtoffer nog niet doorheeft dat er iets grondig mis is.

Je herkent de nare karaktertrekken en denkt dat je dat kunt veranderen. Doch wanneer je het benoemd krijg je de wind van voren. Vervolgens wordt alles omgedraaid en ben jij degene met de nare karaktertrekken…

7 Valkuilen Slachtoffers Narcis Misbruik

Het slechte nieuws is dat je een narcist niet kunt veranderen. Wanneer je eenmaal door hebt met een narcist van doen te hebben is diegene onmiddellijk verlaten de enig juiste oplossing. Wanneer dat om de een of andere reden niet kan, verdiep je dan in narcisme.

Nee; ga niet mee in hun waanzin, maar begrijp hoe ze denken en wapen je hiertegen.

Valkuil 4: De narcist confronteren met diens narcist zijn

Wanneer je pas hebt ontdekt met een narcist van doen te hebben is de verleiding groot diegene hiermee te confronteren. Dit is echter een van de gevaarlijkste valkuilen, zo niet de gevaarlijkste, waar je in kunt trappen! We kunnen deze valkuil opdelen in twee sub-valkuilen:

De narcist willen genezen

De meest nobele reden om de narcist met je bevindingen te confronteren is omdat je denkt diegene te kunnen genezen. Dit komt veel voor bij mensen met codependentie. De kans op succes is echter nihil.

Wanneer je een narcist verteld dat hij of zij een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft zal de persoon in kwestie in een narcistische razernij uitbarsten. Hoe durf je het om te beweren dat er iets met de narcist mis is? Vervolgens zal alles worden omgedraaid en zal de narcist jou proberen een probleem aan te praten.

7 Valkuilen Slachtoffers Narcis Misbruik

Het percentage narcisten dat zich meld bij de hulpverlening is zeer laag. En als ze dat al doen is het in de meeste gevallen om te manipuleren. Het aantal slachtoffers van narcistische mishandeling dat bij de hulpverlening terechtkomt is echter zeer hoog. En vaak weten ze zich daar dan geen raad mee, maar dat is weer een ander verhaal.

De narcist ontmaskeren

Wraak nemen op de narcist door te laten merken dat je hem of haar door hebt is zeer verleidelijk, doch ook zeer onverstandig. Dit komt je op een directe confrontatie met de narcist te staan.

Voor een narcist ben je ofwel narcistische voeding, ofwel een schietschijf op wie ze hun woede botvieren. Het is niet moeilijk te raden welke rol je krijgt toebedeeld wanneer je diegene confronteert met diens narcist zijn.

Deze las ik laatst als reactie op een bericht op mijn Facebookpagina:

Een narcist vertellen dat hij een narcist is is als de veiligheidspin uit een handgranaat trekken.

Ten eerste krijg je alle narcistische woede over je heen. Vervolgens zullen ze deze kennis misbruiken en aan iedereen gaan vertellen dat niet zij, maar jij als slachtoffer een narcist bent!

Lees ook het artikel “Wraak nemen op een narcist” waarin ik dieper op dit onderwerp inga.

Valkuil 5: Steun zoeken bij gemeenschappelijke kennissen

Je hebt nu dus ontdekt dat je met een narcist te maken hebt, en wellicht heb je het contact al verbroken. Dit is een zware tijd waarin je alle steun kunt gebruiken. Doch een van de valkuilen is om steun te gaan zoeken bij gemeenschappelijke kennissen.

Deze kennissen kennen alleen de kant die de narcist aan de buitenwereld laat zien. En dat is die van een vriendelijk sociaal persoon. Ze denken diegene dus te kennen, hoewel dat feitelijk niet zo is. Maar probeer ze dat maar eens uit te leggen…

In de meeste gevallen zul je er zelf als de slechterik uitkomen. Bovendien: Als jij aan gemeenschappelijke kennissen gaat vertellen dat ze met een narcist te maken hebben is de kans dat ze dit doorvertellen levensgroot. En daarmee komen we dan terug bij de vorige valkuil.

Valkuil 6: Proberen anderen te overtuigen

In het verlengde van de vorige valkuil ligt het proberen anderen te overtuigen. Vaak is de narcist je al voor geweest en heeft hij of zij jou als de slechterik neergezet. En hoe meer je anderen van het tegenovergestelde probeert te overtuigen, hoe meer ze een bevestiging zien van wat de narcist ze heeft verteld.

Proberen anderen te overtuigen

De meeste mensen hebben geen kennis van de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Ze kennen het woord narcist wel, maar stellen zich daar een karikatuur bij voor. De bekende blaaskaak die in het middelpunt van de belangstelling moet staan.

Van de geraffineerde narcistische manipulatie en het verborgen narcisme weten ze niets. En daarmee staat de narcist al met 3-0 voor.

Het is heel zuur, maar anderen proberen te overtuigen van je gelijk is verspilde energie! Steek je energie liever in het mooier maken van je eigen leven!

Valkuil 7: De narcist missen

Het missen van de narcist is een van de valkuilen die voorkomt wanneer je een relatie met een narcist hebt gehad. Nadat de relatie is verbroken kunnen de mooie herinneringen de overhand gaan nemen. Het emotionele misbruik lijkt dan mee te vallen.

Dat laatste komt omdat je er niet meer middenin zit. Achteraf bezien lijken veel dingen mee te vallen omdat de emoties na verloop van tijd vervlakken. Doch wanneer het misbruik actueel is valt het beslist niet mee.

Mocht je in een situatie zitten waarin je de narcist mist, bedenk dan dat alle mooie herinneringen nep zijn! Alle lieve en aardige dingen die een narcist doet of zegt zijn alleen maar om je “binnen te halen” of “binnen te houden”.

De narcist missen

Aan het begin van een relatie met een narcist wordt je gebombardeerd met “liefde”. Totdat ze het gevoel hebben dat je “binnen bent”, dan laten ze langzaamaan hun ware gezicht zien. Dit gebeurt in een zogenaamde lief-gemeen-cyclus.

Aan het begin zijn de gemeen-fasen nog kort en zeldzaam. Maar naarmate de relatie vordert komen ze vaker voor en duren ze langer. Een narcist dient je op deze manier langzaam diens gif toe. Maar dat op zo’n langzame manier dat je niet weggaat. Meestal denken we pas aan weggaan als het water ons aan de lippen staat.

Daarom: Bedenk dat alle lieve en aardige dingen slechts een manipulatietechniek was. En mocht je toch in deze valkuil dreigen te trappen, bedenk dan de reden waarom je bij de narcist bent weggegaan!

Tot zover de 7 valkuilen met betrekking tot narcistisch misbruik. Heb je opmerkingen of aanvullingen? Deel het met je lotgenoten in een reactie. Kennis is macht!

Leave a Reply

Your email address will not be published.