Valentijnsdag, de dag van de romantiek… Maar ook een geliefde dag voor narcisten om hun slachtoffers te manipuleren. Ofwel door hun nieuwe liefde (lees narcistische voeding) te overladen met gespeelde liefde. Of door hun oude slachtoffers nog eens goed pijn te doen of terug te winnen…

Waarom juist op Valentijnsdag?

Voor de meeste mensen is Valentijnsdag een leuke dag. Veel mensen hebben die dag een romantisch samenzijn met hun geliefde. Maar de narcist haat juist de dingen waar normale mensen van genieten.

Narcisten zijn ook heel goed in het verzieken van vakanties. En naast Valentijnsdag is ook Kerstmis een geliefd feest om te verzieken. Maar Valentijnsdag is bij uitstek de gelegenheid voor de narcist om een (ex) partner een afstraffing te geven.

Weet een narcist wat hij doet?

Dingen die je op Valentijnsdag kunt verwachten

Wanneer je ooit te maken hebt gehad met iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis moet je op je hoede zijn op Valentijnsdag. Zeker wanneer dat een “liefdesrelatie” was.

De narcist wil het “goedmaken”

Wanneer jij degene bent die de relatie of het contact met de narcist heeft verbroken bestaat de kans dat ze op Valentijnsdag weer contact met je zoeken. Opeens beweren ze nog van je te houden en beloven ze je beterschap.

Let wel, dit is puur een truc om je te manipuleren en je weer in hun web van narcistisch misbruik te krijgen. Want een narcist is helemaal niet in staat om van iemand te houden of zich te verbeteren.

Valentijnsdag is de favoriete dag van narcisten om nieuwe voeding te zoeken, of oude of bestaande slachtoffers te manipuleren.

Valentijnsdag en narcisten...

Mogelijk komt je toxische partner met een openbaring. Doch deze openbaring is geen schuldbekentenis en heeft alleen maar tot doel je te manipuleren. De narcist zal je juist doen twijfelen aan je eigen beoordelingsvermogen met betrekking tot het falen van de relatie en de gebreken in diens karakter.

Trap er niet in!

Wanneer je de fout maakt hier naar te luisteren is de kans groot dat je weer in diens val loopt. Je zult je gaan afvragen of je ze misschien wat meer liefde en begrip moet geven. Of je denkt “Misschien was hij/zij toch niet zo slecht, en gaat misschien zijn of haar leven beteren.”

De schertsvertoningen van de narcist kunnen echt en oprecht lijken. Ze wekken de indruk echt berouw te hebben voor de manier waarop ze je behandeld hebben.

Maar wees voorzichtig! Gezien de aard van narcisten zijn ze simpelweg niet in staat zich in te leven in jouw gevoelens, en berouw te voelen voor hun acties of een liefdevolle partner te worden.

Terwijl jij denkt de narcist een nieuwe kans te geven, maken zij schaamteloos misbruik van jouw goedheid. Om je vervolgens opnieuw in hun web van misbruik te trekken, en zo te voorzien in hun narcistische voeding.

Onthoud: Ongeacht hoe lang je hebt gewacht, ze zullen nooit zo worden zoals dat jij zou willen dat ze worden, en wat je redelijkerwijs ook mag verwachten.

Bestond jullie relatie uit de volgende cyclus?

  • Relatie verbreken en weer goedmaken.
  • Je partner steeds maar weer vergeven dat hij/zij jou slecht heeft behandeld.
  • Je gevoelens worden keer op keer vertrapt.

Dan kan je er zeker van zijn dat dit doorgaat zolang je bij diegene blijft!

Lees ook het artikel: “De narcist verlaten – Wat houdt je tegen?

In gesprek met een narcist

Ze hebben hun grote liefde gevonden…

Wanneer je door de narcist bent gedumpt voor een andere “liefde”, grijpen ze Valentijnsdag om je te laten zien hoe gelukkig ze nu zijn.

Mogelijk strooien ze zelfs nog wat extra zout in de wonden door je te vertellen dat ze met hun nieuwe partner willen trouwen. En dat terwijl ze jou nooit ten huwelijk hebben gevraagd, terwijl je hem/haar jaren van je leven hebt gegeven.

Valentijnsberichten op sociale media

Maak vooral niet de fout het Facebookprofiel van je narcistische ex te bekijken. Sociale media is een geweldige uitvinding voor narcisten! Het biedt hen een podium de wereld te laten zien hoe geweldig ze zijn, en om ex partners af te straffen…

Elk bericht dat je ziet op hun sociale media-account is gemaakt om jouw zelfvertrouwen te vernietigen. Ze willen je doen geloven dat je niet goed genoeg was, en dat ze nu eindelijk de liefde van hun leven hebben gevonden.

Op Facebook zie je je narcistische ex met hun nieuwe partner dingen doen die je altijd al had willen doen. Doch met jou deed hij of zij dat juist niet.

Zie ook het artikel: Narcisten op Facebook herkennen >>

Droomreis

De verre reis die je graag wilde maken?

Vol trots verteld je narcistische ex op Facebook diens nieuwe geliefde op Valentijnsdag mee te nemen op een romantische vakantie. Naast een foto van het “gelukkige stel” zie je een foto van twee vliegtickets naar jouw droombestemming!

Had de narcist een hekel aan jouw kinderen?

Dan zul je foto’s aantreffen van een ogenschijnlijk gelukkig gezin met kinderen.

“Happy family”

Socialemediaplatforms zien hoge pieken op Valentijnsdag. En dat komt mede doordat narcisten bij uitstek op deze dag berichten posten van zichzelf en hun nieuwe narcistische voeding.

Na het zien van de berichten van de “happy family” zul je denken dat de narcist nooit meer naar je om zal kijken. Daaruit voortvloeiende gedachten zijn dat je niet goed genoeg was en het verknoeid hebt.

Doch het is allemaal schijn. De grote liefde is niets meer dan het volgende slachtoffer. En de narcist post deze berichten in de hoop dat jij het ziet. Zo kunnen ze je vast manipuleren voor het geval ze je weer nodig hebben voor hun narcistische voeding.

Een goede raad: Val niet voor de verleiding op het profiel van je narcistische ex te kijken! Beter is het om ze op alle platforms te blokkeren.

Narcistisch gedrag op sociale media

Schrijvend over narcistisch gedrag op sociale media komt een gebeurtenis van jaren geleden in mijn gedachte. Op een dag kreeg ik op Facebook een vriendschapsverzoek van een vrouw die toen net als ik in de 40 was. Ik was in die tijd nog vrij makkelijk met het accepteren van vriendschapsverzoeken.

Zoals dat zo vaak gaat op Facebook staan er mensen in je vriendenlijst die je niet kent en waar je eigenlijk geen contact mee hebt. Zo nu en dan like je een bericht, maar dat is het dan ook. Zo ook met deze vrouw.

Met enige regelmaat zag ik berichten van haar op de tijdlijn voorbij komen. De aard van deze berichten was ofwel een serie sexy foto’s van haarzelf. Of de mededeling dat ze haar vriendenlijst net had opgeschoond, met het dreigement “jij kunt de volgende zijn”.

Bij de sexy foto’s ontving ze allemaal complimenten van haar veelal mannelijke Facebookvrienden. Bij het dreigement je te ontvrienden bij de volgende opruiming smeekten sommigen bijna om vrienden te blijven.

Na het zoveelste bericht met zo’n dreigement heb ik de eer aan mezelf gehouden en haar ontvriend.

Natuurlijk kan en wil ik op basis van berichten op sociale media haar niet het etiketje “vrouwelijke narcist” opplakken. Maar het gedrag is zeker narcistisch te noemen.

Gedumpt op Valentijnsdag

Stel je voor, je hebt uren in de keuken gestaan om een feestmaal voor Valentijnsdag klaar te maken. Vol verwachting wacht je op je partner. Je denkt een romantische avond in het vooruitzicht te hebben. Doch je narcistische partner komt niet opdagen en laat je weten de relatie te beëindigen.

Mocht zoiets je overkomen zijn, bedenk dan dat dit niet aan jou ligt! Narcisten houden ervan je op Valentijnsdag op pijnlijke wijze te devalueren. Dit maakt deel uit van hun strategie om jou geestelijk te misbruiken.

Gebroken hart op Valentijnsdag

Voor een narcist hebben andere mensen alleen waarde om hen van narcistische voeding te voorzien. Ze spelen een gemeen spel met je, en hebben geen boodschap aan jouw gevoelens en behoeften.

En als je het waagt om ze op hun slechte gedrag te wijzen, ben je waardeloos voor ze. Sterker nog, ze menen dat ze je moeten straffen. Bijvoorbeeld door je te dumpen op Valentijnsdag.

“Wat had ik kunnen doen om het anders te laten gaan?”

Slachtoffers vragen zich vaak af of ze dingen anders hadden kunnen doen om de relatie te laten slagen. Doch de ongemakkelijke waarheid is dat wat ze ook anders hadden gedaan, het resultaat was hetzelfde geweest.

Narcisten hebben een chronisch gestoorde manier van omgaan met andere mensen. Met de nadruk op het woord “chronisch”! Chronisch houd in dat hun zieke gedrag constant is en in vrijwel onbehandelbaar.

Een relatie met een narcist is dus altijd gedoemd om te mislukken! En de narcist zal nooit verantwoordelijkheid nemen, maar zal altijd jou de schuld geven voor de problemen in jullie relatie.

Jij doet niet genoeg je best. Je bent niet begripvol genoeg. Jij bent de reden dat hij/zij vreemdgaat. Je bent zo overgevoelig en behoeftig dat ze zichzelf niet kunnen zijn met jou in de buurt…

Doordat ze zo bedreven zijn in het opvoeren van toneelstukjes en bedriegen, kost het jou moeite om feiten en fictie nog te onderscheiden.

De narcist als ster van de show

De realiteit

De nare realiteit is dat narcisten aan de buitenkant hele normale mensen lijken. Dat maakt ook dat zoveel mensen in hun trucs trappen en slachtoffers niet worden geloofd. Doch hun psyche is totaal afwijkend van die van gewone mensen.

In de belevenis van de narcist zijn zij de ster van de show. Andere mensen zijn slechts figuranten die er alleen maar voor dienen om de narcist te laten stralen.

Deze waanzinnige overtuiging is diep verankerd in hun psyche. Proberen hen dit in te laten zien is zinloos. Ze zullen dit nooit veranderen.

De enige manier om te ontsnappen aan hun manipulatie en bedrog is om geen rol meer te spelen in hun “show”. Beter nog, om hun show helemaal niet meer bij te wonen.

Heb jij ook ervaring met manipulatie door je narcistische ex op Valentijnsdag? Deel het in een reactie. Kennis is macht!

Wil je Herstellen van Narcistisch Misbruik?

In dit gratis e-book dat ik samen met psychologe Corry de Rooy maakte geven we 10 tips voor herstel na narcistisch misbruik. Zet de eerste stap naar een narcismevrij leven. Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang gratis het e-book ’10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik’. We sturen je geen spam en je kunt je op elk moment weer afmelden.
Dowload dit Gratis E-book Nu >>

Leave a Reply

Your email address will not be published.