Een van de meest ingrijpende gevolgen van narcistisch misbruik is de aantasting van ons zelfvertrouwen. Door stelselmatig te moeten horen hoe slecht je bent ontstaat een negatief zelfbeeld. In dit artikel ga ik er dieper op in en vertel ik wat je kunt doen om je zelfvertrouwen te herstellen.

Wat is zelfvertrouwen?

Voordat ik uitleg hoe een narcist ons zelfvertrouwen onderuit haalt en wat je zelf kunt doen dit te herstellen geef ik eerst enkele definities van zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen is:

 • Geloof in jezelf.
 • Vertrouwen op je eigen mogelijkheden.
 • Het gevoel dat je niemand anders nodig hebt om te bereiken wat je wilt.
 • Een gevoel van vertrouwen in eigen capaciteiten, kwaliteiten en oordeel.

Zelfvertrouwen

Iemand met zelfvertrouwen maakt een zekere indruk op anderen. Bijvoorbeeld bij het formuleren van standpunten of bij het voorstellen. Ook wanneer iemand met zelfvertrouwen kritiek krijgt op zijn of haar standpunten zal hij of zij hierin standvastig blijven.

De ironie van dit verhaal is dat juist een narcist overkomt als iemand met zelfvertrouwen. Doch in werkelijkheid hebben ze dat helemaal niet. Iemand met echt zelfvertrouwen heeft het namelijk niet nodig anderen te kleineren en onderuit te halen.

Hoe een narcist je zelfvertrouwen onderuit haalt

Iedereen die slachtoffer is van narcistisch misbruik herkent het: Je krijgt stelselmatig te horen dat je niet deugt, een egoïst bent, gek bent en een slecht mens. In werkelijkheid projecteert de narcist zijn of haar eigen slechte karakter op jou!

Doch wanneer je dit dag in dag uit te horen krijgt ga je er vanzelf in geloven. Zeker wanneer dit vanaf jonge leeftijd gebeurde, zoals in mijn geval door mijn narcistische moeder.

Ook het stelselmatig bespotten van hun slachtoffers is verwoestend voor het zelfvertrouwen.

Iemand met zelfvertrouwen denkt positief over zichzelf. Echter, door alle kritiek en verwijten van de narcist ga je juist negatief over jezelf denken. Dit is de diepste oorzaak van onzekerheid!

Een gebrek aan zelfvertrouwen heeft invloed op:

 • Je levensgeluk
 • Gezonde relaties
 • Je persoonlijk succes
 • Geestelijke stabiliteit
 • Positieve verwachtingen
 • Mentale en sociale weerbaarheid

Dromen

Zelfvertrouwen herstellen

Het herstellen van je zelfvertrouwen is een lang proces. Zeker wanneer je langdurig bloot hebt gestaan aan narcistisch misbruik. Om je zelfvertrouwen te herstellen heb je inzicht nodig in het waarom. Vervolgens moet je alle negatieve gedachten ombuigen in een positieve gedachte.

Hieronder tien tips om je zelfvertrouwen te herstellen:

 1. Ga na hoe je over jezelf oordeelt. Vaak zijn we veel te hard voor onszelf. Behandel jezelf als een goede vriend!
 2. Maak een lijstje met dingen waar je goed in bent.
 3. Maak een lijstje met dingen die je hebt bereikt en waarop je trots bent.
 4. Focus niet op negatieve dingen, zoals het narcistisch misbruik. Focus in plaats daarvan op positieve zaken. Dingen die je hebt gedaan om vooruit te komen. Vooruitgang zorgt voor meer zelfvertrouwen.
 5. Realiseer je dat iedereen wel ergens onzeker over is.
 6. Omring jezelf zoveel mogelijk met positieve mensen. Neem afscheid van mensen die je naar beneden halen en mensen die altijd klagen.
 7. Realiseer je dat het opbouwen van zelfvertrouwen tijd kost. Denk dus niet te snel dat het toch niet zal lukken. Wanneer je er rustig aan blijft werken zul je eerder dan verwacht resultaat zien.
 8. Leer van jezelf houden. Hierdoor wordt je minder vatbaar voor negatieve opmerkingen van anderen.
 9. Geloof in de complimenten die je krijgt. Denk niet “ja maar…”, maar neem het gewoon aan.
 10. Blijf bij je principes. Wanneer jij iets niet wilt doe het dan niet. Mensen hebben veel meer respect voor iemand met principes die nee zegt, dan voor iemand die met alle winden meewaait.

In balans

Tot slot nog een extra tip: Wanneer je echt met je zelfvertrouwen aan de slag wilt gaan, doe dan net als ik de E-cursus Blijvend Zelfvertrouwen van Frank de Moei. Hieronder vertel ik meer over deze cursus.

E-cursus Blijvend Zelfvertrouwen

Enkele jaren geleden volgde ik de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen van Frank de Moei.

Wie is Frank de Moei?

Frank de Moei is een professionele coach en trainer met diploma’s in Life-Coaching en Positieve Psychologie (ook wel Gelukskunde genoemd). Hij is aangesloten bij de NOBCO (Nederlandse orde van beroepscoaches) en het EMCC (European Mentoring and Coaching Council).

In zijn praktijk begeleidt hij cliënten in positief leven en innerlijke rust. Zelfontwikkeling is zijn passie en hij helpt graag anderen met hun persoonlijke groei.

Meer over Frank de Moei >>

Zelfvertrouwen

Wat houdt de cursus in?

Wanneer je je hebt aangemeld voor deze cursus ontvang je dertien weken lang elke week een uitgebreide e-mail. Deze e-mails bevatten theorie met inzichten in de oorzaken, uitingen van het gebrek aan zelfvertrouwen, en de oplossingen om dat te verbeteren.

Aan het eind van elke e-mail vind je een aantal opdrachten. Deze opdrachten zijn vragen die dieper ingaan op jouw persoonlijke situatie. Ze zijn bedoeld om toe te passen in de dagelijkse praktijk, en je te laten nadenken over jouw eigen situatie.

Elke e-mail is geweid aan een bepaald aspect van het gebrek aan zelfvertrouwen. Hieronder een overzicht van de lessen:

 1. Welkom en inleiding.
 2. Wat is zelfvertrouwen? Hoe spreek jezelf elke dag positief toe?
 3. De invloed van zelfvertrouwen op alle gebieden in je leven.
 4. Wat zijn de oorzaken van een gebrek aan zelfvertrouwen?
 5. Hoe gaan mensen om met een gebrek aan zelfvertrouwen?
 6. De sleutel naar blijvende verandering. Hoe accepteer je jezelf zoals je bent?
 7. Hoe stop je met zelfkritiek? Hoe stop je jezelf te vergelijken met anderen?
 8. Hoe haal je meer uit jezelf op een manier die bij je past?
 9. Hoe vertrouw je meer op je gevoel?
 10. Hoe blijf je jezelf en volg je je eigen weg?
 11. Hoe word je weer trots op jezelf?
 12. Hoe voorkom je teleurstelling? Hoe word je weer onafhankelijk?
 13. Afsluiting, evaluatie en volgende stap.

Voordelen en nadelen

Het grote voordeel van deze cursus is dat het per e-mail gaat en je dit in je eigen tempo kunt doen. Dat is ook meteen een nadeel, want je moet wel de zelfdiscipline hebben om het ook uit te voeren!

Bonussen

Behalve de wekelijkse e-mail ontvang je als bonus ook een aantal e-books. Deze komen in de loop van de cursus met de e-mails mee. Hieronder een overzicht van de e-books en in welke e-mail je ze krijgt:

 • Inzicht in je kracht: (1e e-mail)
 • Je bent prima zoals je bent! (7e e-mail)
 • Volg je eigen weg (13e e-mail)

Wat heb ik aan deze cursus gehad?

Ten eerste ben ik mij bewust geworden van mijn negatieve overtuigingen. Hoe daaruit voortvloeiend mijn eigen gedachten mijn zelfvertrouwen hebben ondermijnd.

Door deze inzichten ben ik positiever naar mezelf gaan kijken. Ik laat negatieve gedachten los en buig ze om naar een positieve gedachte. Ook focus ik me nu meer op positieve dingen, in plaats van op negatieve dingen.

Eigenlijk zijn het allemaal kleine dingen die grote veranderingen teweeg brengen. Je leert in deze cursus als het ware je eigen gedachten finetunen. Heel concreet: Ik heb mijn gedachten veranderd en daardoor meer zelfvertrouwen gekregen.

Eerder schreef ik over “uit de slachtofferrol stappen”. Deze cursus was voor mij de eerste stap om het mij opgelegde slachtofferschap van me af te schudden!

Ben jij ook klaar om de volgende stap te zetten naar het herwinnen van je zelfvertrouwen? Klik dan op onderstaande button voor meer informatie over de E-cursus van Frank de Moei.

Ja, ik wil ook Blijvend Zelfvertrouwen!Klik voor meer informatie over de E-cursus van Frank de Moei

Wil je Herstellen van Narcistisch Misbruik?

In dit gratis e-book dat ik samen met psychologe Corry de Rooy maakte geven we 10 tips voor herstel na narcistisch misbruik. Zet de eerste stap naar een narcismevrij leven. Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang gratis het e-book ’10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik’. We sturen je geen spam en je kunt je op elk moment weer afmelden.
Dowload dit Gratis E-book Nu >>

Leave a Reply

Your email address will not be published.