Leven met een narcist

Heb je sterk het gevoel dat je leeft met een narcist? Misschien is het wel één van jouw ouders die narcistisch gedrag vertoont, of jouw partner?

Waar vroeger werd gedacht dat ongeveer 1% van de Nederlandse bevolking leed aan narcisme, liggen de schatting inmiddels op zo’n 6,2%. Narcisme – en dus ook narcistisch misbruik – komt daarom steeds vaker voor in onze samenleving.

Leven met een narcist is erg uitputtend en geeft geen gezonde leefsituatie. Het is meer overleven dan leven. Denk jij dat je ermee te maken hebt en wil je graag meer informatie inwinnen? Dan kan ik je helpen. De eerste stap naar een leven zonder narcistisch misbruik heb je zojuist gezet.

Allereerst: je bent niet alleen. Deze website is namelijk samengesteld door slachtoffers van narcistisch misbruik. Wij weten precies hoe je je voelt en hoe je het beste geholpen kunt worden uit deze benauwde situatie.

Wij geven je alle tools om te leren omgaan met een narcist en jezelf te beschermen en we stellen je in staat om uiteindelijk afscheid te nemen van een narcist. Er is licht aan het einde van de tunnel.

Wat is narcisme?

Laten we even beginnen bij het begin. Narcisme is een term uit de psychologie. Het is een vorm van gedrag dat wordt gekenmerkt door een obsessie met de persoon zelf (vaak het uiterlijk), egoïsme, dominantie en een gebrek aan inlevingsvermogen. Iemand die narcistisch gedrag vertoont, noemt men een narcist.

Herken je het gedrag van iemand in bovenstaande definitie van narcisme? Dan kan je spreken van narcistisch gedrag.

8 Kenmerken van narcisme

Narcistisch gedrag kun je vaak herkennen aan de volgende kenmerken:

 • Ziekelijk jaloers
 • Controlerend
 • Manipulatief
 • Leugenachtig
 • Superioriteit
 • Stemmingswisselingen
 • Geen zelfinzicht
 • Verwijtend

Herken je meerdere bovenstaande kenmerken bij iemand? Dan kun je spreken van een narcistisch persoon en is het verstandig om actie te ondernemen.

diagnose narcisme

Pas overigens wel op met het te snel opplakken van een label. Het is goed mogelijk dat iemand narcistische trekken heeft, maar niet per definitie een narcist is. Dat komt omdat het narcisme een heel spectrum omvat. Het gaat van de ene kan van het spectrum met slechts narcistische trekken, tot de andere (extreme) kant waarbij het gaat om een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Het lastige is dat het niet heel makkelijk vast te stellen is. Een narcist is namelijk heel goed in het manipuleren van gesprekken. Van buiten zal hij/zij daarom altijd het perfecte plaatje laten zien. Achter de deuren is waar het vervolgens misgaat.

Bij welke groepen zien we het vaakst narcistisch gedrag?

Volgens de officiële cijfers zien we bij mannen het vaakst kenmerken van narcistisch gedrag. Bij 7,7% van de mannen, om precies te zijn. Bij vrouwen ligt dit percentage op 4,8%. Lees voor meer cijfers over de verhouding tussen mannen en vrouwen ook het artikel over vrouwelijke narcisten.

Meer dan een miljoen inwoners van Nederland heeft dus last van narcistische trekjes. Vooral in de leeftijdsgroep 20 – 29 jaar is er veel sprake van mensen met narcistisch gedrag (9,4%).

Hoe te leven met een narcist?

Nu je denkt dat je waarschijnlijk te maken hebt met een narcist en je jouw leven met diegene deelt, is het de vraag hoe je hiermee om moet gaan. Daarom heb ik een online programma voor je opgezet waarmee je er allereerst voor zorgt dat je jezelf goed kan verdedigen tegen narcistisch gedrag met het uiteindelijke doel om afstand te nemen van de narcist, want een leven met een narcist kent helaas nooit een gelukkig einde.

Narcisme is géén ziekte en daarom ook niet te genezen. Je hebt de optie om ermee te leren leven, maar de beste keus is vaak het afscheid leren nemen van een narcist.

Leven met een narcist

Voorkom confrontatie

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je, nu je de narcist hebt ontmaskerd, niet de narcist hiermee gaat confronteren. Ik begrijp heel goed dat je dit graag als slachtoffer wilt gaan doen. Je hoopt natuurlijk op erkenning, begrip of je hoopt dat de narcist een beter persoon wordt.

Dit is helaas een illusie. Ik ben hier zelf ook achter gekomen toen ik mijn narcistische moeder confronteerde met haar gedrag. Een narcist leeft in zijn eigen verzonnen werkelijkheid. Je hebt dus niet te maken met een rationeel en logisch denkend individu. Meer informatie hierover lees je in een ander artikel over het confronteren van een narcist.

De narcist niet voeden

Een narcist is constant op zoek naar aandacht. Hierbij maakt het niet uit of het gaat om positieve aandacht of negatieve aandacht. Een narcist zal altijd positieve of negatieve aandacht bij jou gaan uitlokken. Probeer hier dan neutraal op te reageren.

Spreek bijvoorbeeld geen waardeoordeel uit wanneer een narcist iets slechts vertelt over jou of over anderen. Wanneer de narcist geen aandacht krijgt, zal het elders aandacht gaan zoeken. En dit geeft jou meer rust om te gaan focussen op de volgende stap.

Van afhankelijk naar onafhankelijk

Een essentiële stap om jezelf te bevrijden van een narcist is om te zorgen voor onafhankelijkheid. Een narcist houdt er namelijk van wanneer jij afhankelijk bent van diegene. Want als jij afhankelijk bent van de narcist, dan kan de narcist je gaan chanteren. En emotionele chantage is een belangrijk middel voor een narcist om jou onder controle te houden.

Een goede manier om onafhankelijk te worden van een narcist is om steeds meer zelf te gaan ondernemen, zonder aanwezigheid van de narcist. Woon je bijvoorbeeld samen met een narcistische partner en doe je momenteel nog veel samen? Probeer dan stapsgewijs steeds meer alleen te doen, of samen met vrienden of vriendinnen. Bijvoorbeeld sporten of wandelen.

Zelfvertrouwen

Kom terug in je kracht

Tijdens het doen van de zelfstandige activiteiten, is het belangrijk om jouw kracht terug te vinden. Vaak hebben slachtoffers van narcistisch misbruik weinig zelfvertrouwen. Logisch, want een narcist is een meester in het naar beneden halen van jouw zelfvertrouwen.

Probeer daarom jouw zelfvertrouwen weer terug te vinden. Ben je bijvoorbeeld onzeker geworden over jouw uiterlijk door de narcist? Probeer dan te gaan sporten en voel je weer lekker in je vel. Of wellicht voel je je niet waardevol genoeg voor de maatschappij. Probeer dan een nieuw vak te leren waarmee je weer van waarde kan zijn voor de maatschappij. Zodra jij meer zelfvertrouwen gaat krijgen, zal het de narcist gaan opvallen. Probeer je daarom thuis niet direct anders te gedragen om negatief gedrag te voorkomen.

Leven met een narcistische vrouw of man

Leef je momenteel samen met een narcistische vrouw of man als partner? Dan komen er vaak nog financiële uitdagingen bij kijken. Probeer daarom ook financieel onafhankelijk te worden van jouw partner.

Logischerwijs kun je dit doen door enerzijds meer geld te sparen en/of jouw inkomen te verhogen. Zeker op het gebied van sparen valt vrij snel winst te behalen, door bijvoorbeeld tijdens het doen van boodschappen producten te kopen die in de aanbieding zijn. Hierdoor bouw je elke maand meer vermogen op waarmee je vervolgens financieel vrij kan worden van de narcist. Als het mogelijk is: licht een vertrouwenspersoon in die je hierbij kan helpen.

Bescherm hierbij jouw geld van de narcist. Zorg ervoor dat de narcist niet bij jouw gespaarde geld kan komen. Want zodra de narcist merkt dat diegene invloed op jou verliest door het gespaarde geld, zal de narcist er alles aan doen om het geld van je af te pakken.

Probeer daarom enerzijds het gespaarde geld geheim te houden maar anderzijds ook het geld te beschermen door ervoor te zorgen dat de narcist er niet bij kan.

Geld

Neem afscheid van de narcist

Zodra je zowel mentaal, spiritueel en financieel onafhankelijk bent geworden van de narcist, is het tijd om afscheid te nemen. Leven met een narcist kent geen gelukkig einde. Een narcist kun je namelijk nooit veranderen. Hoe moeilijk ook, je hebt jaren naar dit punt toegewerkt en het kan vanaf nu alleen maar beter worden.

Onze hulpprogramma’s voor slachtoffers van narcistisch misbruik

Narcist Ontmaskerd.nl is geschreven door en voor slachtoffers van narcistisch misbruik. Om jou te helpen hebben wij op basis van onze kennis en ervaring een aantal hulpprogramma’s ontwikkeld.

Een geweldig hulpprogramma dat goed aansluit op de inhoud van dit artikel is het Online Programma Herstellen van Narcistisch Misbruik. Tijdens dit programma leer je:

 • Hoe je jezelf beter kunt beschermen tegen narcistisch misbruik;
 • Hoe je loskomt van de narcist en dat ook blijft;
 • Hoe je afrekent met de narcistische manipulaties en je zelfvertrouwen herstelt.

Ook organiseren we regelmatig gratis webinars. Kijk gerust of er binnenkort weer een wordt georganiseerd.

Lotgenotenforum

Ook hebben wij een eigen lotgenotenforum. Hier kun je je ei kwijt en word je begrepen door lotgenoten die vergelijkbare ervaringen hebben meegemaakt. Het is een enorm hulpmiddel gebleken voor veel slachtoffers van narcistische misbruik.

Vaak word je in jouw eigen omgeving niet goed begrepen. Dit komt omdat narcistisch misbruik moeilijk voor buitenstaanders te begrijpen is. Je kunt namelijk narcistisch misbruik niet aan de buitenkant van iemand zien. Dat geldt voor zowel fysieke als mentale mishandeling.

Sluit jezelf gerust aan bij onze lotgenotenforum en word begrepen. Samen staan we sterk. Door het delen van ervaringen en kennis word je geholpen, maar kun jij ook weer anderen helpen in de toekomst.

Gratis E-Book: 10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik

Ook heb ik een gratis E-Book voor jou beschikbaar: 10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik. Samen met psycholoog Corry de Rooy geef ik 10 tips voor herstel na narcistisch misbruik. Zelf ben ik narcistisch misbruikt door mijn eigen moeder en ben ik dus ervaringsdeskundige.

Tijdens het lezen van het gratis e-book leer je onder andere:

 • Je grenzen te bewaken
 • Hoe je afrekent met de invloed van een narcist
 • Krijg je inzicht hoe een narcist je beïnvloedt
 • Leer je positief te denken
 • Leer je weer te genieten van het leven
 • En nog veel meer!

Inmiddels is het boek al meer dan 10.000 keer gedownload en ben ik overspoeld met positieve reacties. Zet daarom de eerste stap op weg naar herstel door het downloaden van het gratis e-book en voorkom dat een narcist nog langer invloed op je leven houdt.

Direct actie ondernemen

Verkeer je momenteel in een situatie waar je zo snel mogelijk uit moet? Volg dan mijn online programma herstellen van narcistisch misbruik. Hierbij profiteer je van maximale steun van lotgenoten en krijg je toegang tot alle bijeenkomsten, verdiepende workshops en online community.

Kortom, de beste stap die je kunt nemen om afscheid te nemen van narcistisch misbruik. Wees moedig en krijg weer uitzicht op een positief leven!

Wil je Herstellen van Narcistisch Misbruik?

In dit gratis e-book dat ik samen met psychologe Corry de Rooy maakte geven we 10 tips voor herstel na narcistisch misbruik. Zet de eerste stap naar een narcismevrij leven. Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang gratis het e-book ’10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik’. We sturen je geen spam en je kunt je op elk moment weer afmelden.
Dowload dit Gratis E-book Nu >>

Leave a Reply

Your email address will not be published.