Het verhaal van Mary en Joep gaat nog even door als Joep een valse aangifte tegen Mary doet. In eerdere blogs kon je lezen wat vooraf ging. Zie daarvoor de artikelen over ‘huiselijk geweld‘, de ‘narcistische stalker‘ en ‘computervredebreuk door narcistische ex‘.

Valse aangifte

Mary kreeg 2,5 jaar na de breuk met Joep een baan aangeboden op de San Blaseilanden bij Panama. Ze werd daar educatie- en communicatiemedewerkster bij een organisatie voor natuurbehoud. Ze had erg veel zin om daar te gaan werken. Het stond al jaren op haar verlanglijstje, maar ze had niet gedacht dat ze er heen zou kunnen.

Ze schreef een blog over de stappen die ze moest zetten om naar Panama te gaan en was te gast in een radioprogramma om te vertellen over haar toekomstige werk in natuurbehoud in Panama. Het heeft nogal wat voeten in aarde (of in dit geval in het zand) om daar te kunnen verblijven. De eilanden zijn vrij primitief en er is beperkt verkeer naar toe. Ze neemt ook nog enkele lessen Spaans. Ze is zich uitgebreid aan het voorbereiden, als er ineens een aangifte tegen haar in de bus valt.

San Blaseilanden

Joep heeft een nieuwe truc bedacht om haar dwars te zitten. Hij heeft aangifte gedaan van het feit dat zij hem nog geld schuldig is. Een onzinnig bedrag (€84.000) voor gederfde inkomsten vanwege het feit dat hij niet kon werken in de tijd dat hij zich moest verdedigen tegen haar valse aangifte en voor een reisje naar Berlijn. Ze was verbijsterd en moest er heimelijk ook wel een beetje om lachen. Wat een kleinzielig gedoe.

Het vervelende is echter, dat als er een aangifte tegen je loopt en de politie of rechter nodigt je uit, je niet zomaar naar het buitenland kunt. Zeker niet op een werkvisum voor langere tijd.

Stalker

Mary nam daarom contact op met een advocate die gespecialiseerd is in stalking. Deze advocate stelde haar gerust: “Ik zal hem een brief schijven en bij het OM aangeven dat meneer u al langer lastig valt.”

Deze brief viel bij Joep niet in goede aarde. Hij betichtte Mary van valse aangifte en van nog veel meer zaken. Zo zou ze er op uit zijn geweest om met hem te trouwen voor zijn geld. Hij had bijna een appartement voor haar gekocht in het gebouw waar hij woonde, omdat ze dat zo graag wilde. Ze zou hem belasterd hebben en nog veel meer onzinnige beschuldigingen, die zo weerlegd konden worden. Hij was uiteraard ook denigrerend naar de advocate. Mannelijke stalkers hebben vaak moeite met sterke vrouwen.

Mary was ondertussen verhuisd naar een klein appartement in een andere woonplaats, waar ze haar spullen kon achterlaten en ook altijd naar terug kon keren, als ze weer in Nederland was. En ja hoor, op een gegeven moment verscheen Joep daar voor de deur. Ze had een redactielid van een blad waar ze voor schreef op bezoek die verbaasd keek wat er gebeurde. Mary werd er moedeloos van. Zou hij haar dan nooit met rust laten? Wat was het toch voor een gek?

Stalker

Straatverbod

Ze toog toch ook maar weer in deze nieuwe woonplaats naar de politie om een straatverbod voor elkaar te krijgen, want ze had geen zin om belaagd te worden door Joep. Dat leverde niks op, want er werd niets gedaan met haar aangifte. Ze vroeg zich af of de eerdere rechtszaak die ze verloren had daarmee te maken had.

Er volgde nog een aangetekende brief, maar ze herkende het handschrift en gaf de brief ongeopend weer terug aan de postbode. Uiteraard verscheen er al snel weer een mail, maar die las ze wijselijk niet en verwijderde ze uit haar mailbox.

Mary vertrok naar de San Blas en was blij dat ze rustig kon leven en kon nadenken over wat er allemaal was gebeurd. Dat is het voordeel van het wonen en werken op grote afstand van het vaste land.

Ze zette e.e.a. op een rijtje en ze maakte na verloop van tijd een lijstje hoe je een emotionele chanteur herkent. Ze schreef het maar gewoon uit.

Emotionele chantage herkennen

Wees op je hoede:

 • Als iemand je steeds op een voetstuk plaatst: “ik wil niets liever dan jou gelukkig maken”, “jij betekent de wereld voor me”, “alleen een blinde valt niet voor je lieve uitstraling” om zijn zin te krijgen.
 • Als iemand probeert je leven te veranderen en dat voorstelt alsof dat voordelig voor je is: “ik koop een appartement in de buurt voor je”, “ik bied je het huwelijk”, “ik verlos je van al die hypotheekmeneren”.
 • Als iemand je familie of vrienden beledigt en je daarmee isoleert van je omgeving “alsof die vriendinnen van jou iets voorstellen”, “waarom heeft je dochter zo weinig ambitie, omdat zij ziet dat het haar moeder niks oplevert?”, “wat zie je toch in die Frieda?”
 • Als iemand jouw opleiding en je werk minacht “sociologie, niet echt een studie waar je direct een baan mee vindt”, “je cv is bepaald niet indrukwekkend”, “wilde je al gaan studeren voor je secretaresse werd?”.
 • Als iemand je ziek verklaart “lief borderlijntje”, “verlatingsangst”.
 • Als iemand jou verwijt dat je zijn onvriendelijke gedrag niet accepteert “als jij je eeuwig gekwetst wil blijven voelen door mijn sms-en, dan ligt dat aan jou”.
 • Als iemand een beroep doet op anderen om aan te tonen dat jouw gedrag irreëel is “mijn therapeute zegt dat als je van elkaar houdt, dit soort dingen geen belemmering zijn en daarin heeft ze gelijk”.
 • Als hij steevast te laat is en je laat wachten en dat van jou niet tolereert “ik moet ook altijd op je wachten”.
 • Als hij je gangen nagaat en suggereert dat je met iedere mannelijke vriend of baas naar bed bent geweest “wat had jij met Roel?”, “wie is die Alex?”.
 • Als iemand boos wordt als je gezellige gesprekken voert met zijn of haar collega’s: “wat heb je allemaal met die Marianne besproken?”, “die man is niet te vertrouwen, daar moet je maar niet meer mee praten”.
 • Als hij je in gezelschap aan je lot overlaat, of zelfs (indirect) beledigt “dat zie ik haar (wijzend naar jou) nog niet doen”, “kijk, zo doe je dat!”.

Aangifte en valse aangifte

Alleen met iemand die jou waardeert zoals je bent en die jou vertrouwt, kun je een volwaardige relatie opbouwen. Heb je dat gevoel niet, haak dan onmiddellijk af, want je wilt niet in een proces van aangifte en valse aangifte terechtkomen. Je wilt niet naar de politie of de rechter.

Valse aangifte

Breken met toxische mensen

Mary realiseerde zich dat ze ook op haar werk tegen een vrouwelijke leidinggevende met narcistische trekken was aangelopen. Ook deze vrouw probeerde door te chanteren en te stoken haar medewerkers naar haar hand te zetten. Deze vrouw zocht steeds weer een nieuw slachtoffer om haar macht over uit te oefenen.

Dat ging heel ver, bijvoorbeeld via valse beweringen in een functioneringsverslag. Ook deze vrouw haalde anderen aan om haar medewerkers (o.a. Mary) naar beneden te halen. En ze wist heel slim te manipuleren, door weer andere medewerkers juist de hemel in te prijzen. Zo kreeg ze makkelijk medestanders.

Mary overdacht haar vriendenkring en ontdekte dat ook daar mensen tussen zaten met narcistische trekken en tot haar schrik zaten ze ook in haar familiekring. Ze brak met de vrienden die deze trekken vertoonden. Ze nam afstand tot het familielid door zich te wapenen (niet teveel contact en vooral niet in discussie).

Ze was blij dat ze tot dit inzicht kwam, maar ook verdrietig, want hoe bouw je weer vertrouwen op om mensen toe te laten tot je vrienden- en kennissenkring? Hoe kun je weer een relatie opbouwen? Hoe vind je weer een balans tussen jezelf beschermen en je kwetsbaar opstellen voor vrienden en familie?

Abonneer ook op ons YouTube-kanaal

Heb jij vergelijkbare ervaringen, bijvoorbeeld van een valse aangifte tegen je en weet jij een antwoord op de vragen van Mary? Laat het ons weten, want samen weten we meer en we kunnen nog veel van elkaar leren.

Wil je Herstellen van Narcistisch Misbruik?

In dit gratis e-book dat ik samen met psychologe Corry de Rooy maakte geven we 10 tips voor herstel na narcistisch misbruik. Zet de eerste stap naar een narcismevrij leven. Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang gratis het e-book ’10 Tips voor Herstel na Narcistisch Misbruik’. We sturen je geen spam en je kunt je op elk moment weer afmelden.
Dowload dit Gratis E-book Nu >>

  1 Response to "Valse aangifte door narcistische ex"

  • Frits

   Lasterlijke aangiftes.
   Door manipulaties van een psychologe en verschillende magistraten en de vele lasterlijke aangiftes, ben ik in drie jaar tijd al meerdere keren voor een rechter moeten verschijnen. En ben ik zelfs helemaal onterecht veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf! Het is ongelooflijk tot wat narcisten in staat zijn…. na jarenlang psychisch misbruik krijg je nog dat er bovenop. Gruwelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.